Kaaosteoria

Vältä nämä 7 olennaista sijoitusvirhettä
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sijoitusvirheet saattavat kahmaista ison määrän sijoittajan tuotoista, joten on hyvä hallita erityisesti kaikista suurimmat vaaran aiheuttajat. Seuraavien vinkkien avulla voit vähentää huomattavasti riskejäsi kaikessa sijoittamiseen liittyvässä toiminnassasi – turhien tappioiden välttäminen on useimpien menestyvien sijoittajien talouden kovaa perustaa.

Varo ahneutta

Ahneutta sanotaan yhdeksi kuolemansynneistä ja ainakin sijoittamisessa liika ahneus voi viedä varallisuutesi henkitoreisiin. Korkean tuoton tavoittelu voi nimittäin joskus johtaa liian hätäisiin päätöksiin, jolloin ei aina tutustuta syvällisesti sijoituksen tunnuslukuihin ja huijausyritysten mahdollisuuteen.

Epärealistiset lupaukset varoitusmerkki. Jos sinulle luvataan kuuta taivaalta todella utopistisen korkeine tuotto-odotuksineen, kannattaa erittäin tarkasti tarkkailla sijoituksen todellista luonnetta – aika usein takana on joko ylioptimistista toivomista tai selkeää huijauksen yritystä. Esimerkiksi monissa kasvuyrityksissä ja kryptomaailman hankkeissa voit törmätä usein vastaaviin tapauksiin.

Korkea osinkoprosentti ei riitä. Ei kannata sokaistua osakkeen korkeasta osinkoprosentista – se ei kerro vielä mitään todellista yrityksen pitkän välin tuottomahdollisuuksista. Suosittelen katsomaan vähintään osavuosikatsauksista tuloskunnon ja velkaisuuden tason. Lisäksi osinkojen määrän kehitys useiden vuosien aikana viestii jo selkeästi paremmin osakkeen mielekkyydestä sijoituskohteena.

Hajautus puuttuu

Jos sijoitat vain yhteen tai muutamaan osakkeeseen, riskisi menettää suuri osa varoistasi saattaa kasvaa erittäin huomattavasti. Harvat sijoitukset myös tuottavat laadukkaan varmasti kaikissa taloudellisissa suhdanteissa, joten myös siitä syystä on viisasta hajauttaa riittävästi erilaisiin kohteisiin. Hajauttamista kannattaa tehdä erilaisiin omaisuusluokkiin, erilaisiin sijoituksiin omaisuusluokkien sisällä ja ajallisesti hajauttaen.

Hajauta erilaisiin sijoitusluokkiin. Erilaiset omaisuusluokat eivät välttämättä seuraa tuotoissa muita omaisuusluokkia, joten saadaksesi kohtuullisen turvattua, mutta silti korkeaa tuottoa on olennaista sijoittaa useampaan erilaiseen omaisuuslajiin. Esimerkiksi osakkeiden tuottokehitystä eivät seuraa kovinkaan hyvin korot, kiinteistöt tai metsäsijoitukset, joten usein riskisempien osakkeiden kanssa olet paremmin suojassa sijoittaessasi myös joihinkin muihin näistä omaisuusluokista. Lisäksi kryptovaluutat ja kulta antavat erinomaista hajautusta omaan salkkuun pitkällä välillä sijoittaessasi.

Hajauta omaisuusluokkien sisällä. Kaikissa omaisuusluokissa on parempia ja heikompia vaihtoehtoja sijoittajalle, joten on hyvä hajauttaa myös sijoituksia omaisuusluokan erilaisiin sijoituskohteisiin kokonaisriskisi pienentämiseksi. Esimerkiksi jos sijoittaisit osakkeissa pelkästään yhteen lupaavaan pieneen lääkekehitysfirmaan, olisit suuressa riskissä menettää osakesijoituksesi yrityksen ajautuessa vaikeuksiin. Pienentäisit riskiä heti sijoittamalla esimerkiksi viiteen muuhun eri toimialan yritykseen – jos et halua itse valita kohteita, niin matalakuluiset ETF-rahastot tai passiiviset indeksirahastot hoitavat hajautuksen helpommin puolestasi.

Hajauta ajallisesti. Emme koskaan voi tietää varmaksi, milloin tulee taas seuraava pörssiromahdus. Siispä laitettaessa kaikki varat samalla kertaa sijoituksiin altistetaan suurella ajalliselle riskille huonosta tuottokehityksestä. Esimerkiksi jos tänään laittaisit 10 000 euroa osakkeisiin ja niiden romahtaisi 50 % laman aikana, tarvitsisit 100 %: n pörssikurssien nousun päästäksesi edes lähtötasolle, Näin ollen voit vähentää merkittävästi riskejäsi sijoittamalla varasi esimerkiksi kolmen kuukauden välein tai kuukausittain – moniin rahastoihin voit jo laittaa kuukausisäästöllä valitsemasi summan automaattiveloituksella omalta pankkitililtäsi.

Liiallinen kaupankäynti

Sijoitusvirheet usein johtavat tappioihin kuin huomaamatta ja erityisesti liian vilkkaasta kaupankäynnistä tulee seuraamuksia monella tavalla. Taloudelliset tappiot tulevat esimerkiksi lisääntyneinä kaupankäyntikuluina ja välittöminä veroseuraamuksina, mitkä syövät puolestaan pitkän ajan tuottojasi korkojen kera. 

Lisääntyvät kaupankäyntikulut. Tehdessäsi enemmän kauppoja joudut maksamaan enemmän erilaisia kaupankäyntikuluja ja ne ovat ns. varmoja kuluja, toisin kuin tulevaisuudessa saamasi tuotot sijoituksista. Voit toki saada kaupankäyntisi kasvaessa saada volyymialennuksina edullisempia kaupankäyntikustannuksia, mutta silti kokonaistuottosi vähenee kulujen myötä. Erityisen hintavia ovat useiden aktiivisten rahastojen merkintä- ja lunastuspalkkiot ja lunastaessasi rahasto-osuuden ensimmäisten vuosien aikana saatat lisäksi joutua maksamaan vielä korotettua lunastuspalkkiota.

Verottaja haluaa osansa. Jos käyt runsaasti kauppaa, niin verottaja ottaa omansa myyntivoitoistasi kyseisen vuoden verotusta koskien useimmissa tapauksessa. Verotuksessa voit kuitenkin vähentää vuoden aikana tulleet tappiot ja kaupankäynnistä tulleet kulut – kannattaa miettiä huolella, mitä tappiollisia sijoituksia on viisasta myydä parhaan verohyödym saamiseksi. Osakesäästötili on verotuksellisesti sijoittajan kannalta erinomainen ratkaisu, sillä siinä voit käydä kauppaa ilman välittömiä veroseuraamuksia – maksat verot vasta ottaessasi varoja pois osakesäästötililtä. 

Vältä nämä 7 suurta sijoitusvirhettä
Sijoitusvirheet voivat viedä rahasi, unesi ja vapautesi

Turhan informaation seuranta

Talouteen liittyviä uutisia tulee valtavasti päivittäin – erittäin harvoin sieltä tulee mitään sellaista, mitä vaatisi toimia sijoitusten suhteen. Silti niin usein seuraamme esimerkiksi pörssikursseja herkeämättä, vaikka niiden liikkeeseen ei löytyisikään  mitään todellista järkiperäistä syytä. Kaikki se aika, mitä tuhlaamme tarpeettoman tiedon jahtaamiseen, on pois keskittymisestä elämämme tärkeimpiin asioihin.

Kerran kvartaalissa riittää. Useimmille sijoittajille riittää vallan mallikkaasti sijoitusten tarkistaminen kerran kvartaalissa eli kolmen kuukauden välein. Tällä tavalla riskisi tehdä äkkinäisiä peliliikkeitä sijoitustesi suhteen vähenee selvästi ja voit elää huomattavasti levollisemmin kuin päivittäin talousuutisia ja osakekursseja seuraileva sijoittaja.

Tappiolla myymisen vaikeus

Joskus sijoituksesta ei tule kultamunia suoltavaa hanhea, vaan pikemminkin se alkaa muistuttaa hiljalleen uppoavaa paattia avomerellä. Siinä kohtaa moni sijoittaja silti haluaa pitää kiinni tästä kohteestaan, koska uskoo sen nousevan vähintään takaisin lähtötasolle. Käytännössä kuitenkin joskus aikanaan hyvinkin tuottaneista sijoituksista on ymmärrettävä luopua, jotta välttyisit vielä suuremmilta tappioilta tulevaisuudessa.

Ovatko vaikeudet pysyviä? Iso kysymys sijoituksesi pitämisessä salkussasi on, kuinka merkittäviä nykyiset arvon alenemiseen vaikuttaneet vaikeudet ovat – jos ne ovat vain väliaikaisia tai kertaluontoisia, niin voit vielä paremmalla syyllä pitää hallussasi sijoituksen. Jos toisaalta sijoituksen näkymät näyttävät pitkäaikaisesti  menevät huonompaan erityisesti kannattavuuden ja velkaisuuden suhteen, on usein parasta luopua sijoituksesta ennen suurempia vahinkoja talouteesi.

Tappiolla myyminen parempien puolesta. Usein sijoittajan salkusta löytyy myös kohteita, mitkä ovat vain hieman tappiolla, mutta mitkä eivät kuitenkaan selkeästi ole tuottaneet erityisen mallikkaasti muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Tässä kohtaa onkin usein viisasta myydä tappiolla tälläinen keskinkertainen kohde pois ja hankkia tilalle joitakin selkeästi tuotoltaan potentiaalisempia sijoituskohteita. Liian pitkä heikkotuottoisten sijoitusten pito salkussa nimittäin syö erittäin huomattavasti pitkän aikavälin tuottojasi, joten parempi katkaista tappioputki hyvissä ajoin!

 

Turha viivyttely

Erityisesti sijoittamisen alkutaipaleella saatetaan arkailla liikkeelle lähtemisessä, sillä pelätään sijoittamisen olevan liian hankalaa ja vaativaa aloittelijalle. Todellisuudessa kuitenkin sijoittaminen  ei ole todellakaan mitään rakettitiedettä, vaan enemminkin taito, missä jokainen voi kehittyä matkan varrella. Myös isot vastoinkäymiset omissa sijoituksissa voivat aiheuttaa täydellisen stopin kiinnostukselle sijoittamiseen, mutta siitäkin on mahdollista toipua vähitellen paremmaksi sijoittajaksi.

ETF-rahastot ja passiiviset rahastot aloittelijoille sopivia. Ensimmäisinä sijoituskohteina edulliset ETF-rahastot ja passiiviset indeksirahastot ovat parhaasta päästä – niissä voit saada huomattavasti hajautusta suurella määrällä erilaisia sijoituskohteita kerralla ja lisäksi näihin pääset mukaan jo pienillä summilla. Esimerkiksi Nordnet tarjoaa laajan valikoiman aloittelevalle sijoittajalle sopivia vaihtoehtoja ripeään starttiin!

Aika on rahaa. Jos aloitat sijoittamisen esimerkiksi vuoden päästä tämän päivän sijaan menetät selkeästi tuottoja vuoden aikana. Lisäksi inflaation ollessa reilusti nollan yläpuolella hallussasi olevat käyttämättömät eurot menettävät vääjäämättä arvoaan. Näin ollen ainakin tietty osuus varoista kannattaa laittaa tuottaviin sijoituksiin varallisuutesi kartuttamiseksi pitkäaikaista ajanjaksoa ajatellen.

Ei tavoitteita

Sijoittamisesta tulee helposti päämäärätöntä haahuilua vääränlaisilla sijoituskohteilla, jos et et aseta itsellesi jonkinlaista sijoitussuunnitelmaa. Sen avulla voit oman taloudellisen lähtötilanteesi ja riskinsietokykysi tason selvittämällä päättää sitten millaisiin erilaisiin omaisuusluokkiin kannattaa sijoittaa, jotta saavuttaisit omat taloudelliset tavoitteesi itsellesi sopivalla sijoitusvalikoimalla.

Tee oma sijoitussuunnitelma! Omalla sijoitussuunnitelmalla  pystyt kerralla tekemään sijoittamisellasi selkeän rungon, mikä keventää sijoittamistasi myöhemmin – esimerkiksi pörssikurssien romahtaessa sinun ei tarvitsisi arpoa tekemisiäsi, vaan toimisit selkeän laadukkaan suunnitelman mukaan ilman tunteiden turhaa vaikuttamista päätöksiisi. Erittäin käyttökelpoisen mallin omalle sijoitusssuunnitelmallesi löydät tästä Pörssisäätiön sivuilta.

Sijoitusvirheet loppusuoralla

Sijoitusvirheet ovat osa meidän sijoittajien arkea ja niitä voi kuitenkin välttää oppimalla omista ja  muiden kokemuksista. Vähän kerrallaan sijoittaminen muuttuukin helpommaksi ja jopa nautinnolliseksi kokemukseksi – kasautuvat tiedot ja taidot antavat enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa enemmän omaan ja muiden elämäämme. Virheet ovat lahjoja – jaa siis ne muille yhteisen sijoittajaviisauden edistämiseksi!

Olen oman sijoitusurani aikana tehnyt useimmat tässä postauksessa esittelemäni virheet ja silti olen sijoituksissani selkeästi voitolla.  Sijoitusvirheet ovat kuitenkin reippaasti hidastaneet pääsyäni omiin koviin taloudellisiin tavoitteisiin ja olisin toivonut aikanaan olleen enemmän tietoa helposti saatavilla sijoittamista varten. Onneksi nykyään tilanne on aivan toinen ja voimme esimerkiksi erilaisten sijoittajafoorumien avulla tukea toisiamme ja keskustella asioista monipuolisesti. Mitä mieltä olet sijoitusvirheistä, laita kommenttia peliin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös