Kaaosteoria

Vältä nämä viisi yrittäjän virhettä

Yrittäjän virheet voivat tuhota lupaavankin yrityksen matkan jo alkutaipaleella – onneksi virheitä on tehty ennenkin ja tähän kirjoitukseen olen ahtanut mukaan tiukkaan pakettiin viisi olennaista yrittäjän virhettä.  Kaikkia virheitä ei todellakaan kannata tehdä itse ensin, viisaampaa on välttyä astumasta suurimpiin sudenkuoppiin!

Kaikki munat yhdessä korissa

Eräs merkittävimmistä yrittäjän virheistä on laittaa kaikki yhden kortin varaan – voit ajautua suureen vaaraan esimerkiksi liiketoimintasi perustuessa vain yhteen tai muutamaan suureen asiakkaaseen, tehdessäsi bisnestä vain yhdellä ainoalla alustalla tai luottamalla liikaa tietyn tuotteesi kysyntään.

Riippuvuus muutamasta asiakkaasta. Jos liiketoimintasi tulos on selkeästi riippuvainen suurimmista asiakkaistasi, olet suuremmassa vaarassa ajautua vaikeuksiin tulevaisuudessa. Vaikka asiakkaasi olisi tyytyväinen palvelusi laatuun, kova kilpailu ja vaihtuvat taloudelliset suhdanteet saattavat jossakin vaiheessa aiheuttaa asiakkuuden päättymisen yrityksesi kanssa. Uusien asiakkaiden hankinta myynnin ja markkinoinnin avulla onkin äärimmäisen tärkeää aloittaa jo firmasi alkuvaiheessa!

Yhden alustan kirous. Yrityksesi liiketoiminta saattaa käytännössä perustua vain yhteen alustaan – esimerkiksi saatat olla erikoistunut Facebook-mainonnan asiantuntijaksi. Tälläisten digitaalisten alustojen toiminta voi kuitenkin valitettavasti loppua kokonaan tietyissä osin maailmaa; esimerkiksi juuri Facebookin kohdalla on uhattu lopettaa toiminta Euroopassa. Lisäksi tämänkaltaisissa digitaalisissa palveluissa on monesti vaikeaselkoisia  ehtoja, jolloin saatat epähuomiossa rikkoessasi niitä saada käyttökiellon kyseiselle alustalle. Suosittelen siis ehdottomasti riskiesi hallitsemiseksi hyödyntämään yritykselläsi useampia sinulle toimivia digitaalisia alustoja.

Suosio on katoavaista. Yritykselläsi saattaa olla yksi tai muutava erinomaisesti myyvä tuote tai palvelu ja saatat luottaa tämän kysynnän jatkuvan vähintään samankaltaisena pitkälle tulevaisuuteen. Karu fakta on kuitenkin on suosion katoavaisuus – paraskin tuote voi menettää myyntiään dramaattisesti kovassa kilpailussa ja trendien muuttuessa uusiin suuntiin. Saat itsellesi vakaampaa tulovirtaa luomalla runsaasti erilaisia laadukkaita myytäviä tuotteita ja palveluita jatkuvalla tahdilla – joskus vain enemmän on todella enemmän!

Kassavirtaa ei seurata

Todella monen yrittäjän virheet liittyvät riittämättömään talouden seurantaan; esimerkiksi kassavirran riittämätön seurannan seurauksena sinänsä jopa aivan kannattavakin yritys voi ajautua pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin. Jos et tiedä tarkkaan yrityksesi kassavirtaa, uhkana on kassavarojen ehtyminen kokonaan, kalliiksi tulevat rahoitusratkaisut ja epäselvyys investoinneissa.

Kassavarojen loppu uhkana. Yrityksellä on aina omat kulunsa, mitkä olisi kuitattava kassavarojen kautta. Väliaikaisesti kassaan voi tulla vajausta esimerkiksi asiakkaiden hitaiden laskujen maksun tai normaalia runsaampien palautusten vuoksi; kassavajeeseen on silloin tartuttava aktiivisella otteella, jotta tilanne ei pääse eskaloitumaan konkurssiin asti. Pidempiaikaisessa huonon kassatilanteen tapauksessa puolestaan on tärkeää luoda jokin selkeä pelastussuunnitelma tilanteesta tai suosiolla hyväksyä liiketoiminnan loppuminen, jos oikeasti ei ole mitään tehtävissä.

Kalliiksi tulevat rahoitusratkaisut. Kassavirtaan liittyvien ongelmien tullessa yllätyksenä puun takaa, tarvitset yleensä pikaisesti rahoitusta avuksesi – silloin keskimäärin haettavan rahoituksen ehdot ovat epäsuosiolliset lainan hinnan suhteen ja toisaalta et niin helpolla saa joustavuutta omien laskujesi maksamisessa. Hätä tulee siis iso hintalappu kourassa!

Tulevaisuuden ennakoimattomuus. Jos yritykselläsi ei ole täsmällistä tietoa nykyisestä, eikä tulevasta kassavirran tilanteesta, käy tulevaisuuden kuvioiden suunnittelu erittäin epävarmaksi ja sumuiseksi. Miten ihmeessä voit esimerkiksi investoida kasvuun, jos et tiedä käytännössä, onko yritykselläsi mitään todelliseen kassavirtaan perustuvaan tietoon pohjautuvaa kovaa perustaa päätöksillesi? Selkeä kassavirran seuranta auttaa sinua tekemään oikeita pitkäaikaisia päätöksiä – aina on ensin tiedettävä missä ollaan juuri parhaillaan, jotta voidaan suunnistaa vielä paremmille apajille.

Taloushallintaohjelmisto käyttöön! Parhaiten pysyt kärryillä omasta kassavirtaa hyödyntämällä modernia pitkälle automatisoitua taloushallinto-ohjelmistoa. Sellaisissa on usein saatavilla kätevät kassavirtaennusteet, joiden kautta pystyt ennakoimaan yrityksesi taloudellisen tilanteen yleensä pitklle tulevaisuuteen. Esimerkiksi Netvisor ja Procountor ovat mallikkaita taloushallintaohjelmistoja vaativaakin käyttöä ajatellen.

5 yrittäjän virhettä
Yleiset yrittäjän virheet - massaan hukkumista ja heikkoa markkinointia

Hukut massaan

Erottautuminen on todella tärkeässä roolissa yrityksen menestyksen kannalta – yleensä aina kilpailet tavalla tai toisella joko saman alan toimijoiden tai muiden vaihtoehtojen kanssa. Erottautumiseen löytyy useita mallikkaita keinoja, joista toimivien liiketoimintamallien uudistaminen, keskittyminen rajattuun kohderyhmään ja selkeän brändin luominen ovat parhaimmasta päästä.

Uudista toimivia asioita. Sinun ei yrittäjänä tarvitse todellakaan keksiä pyörää uudestaan – löydät erinomaisia mahdollisuuksia tarkkailemalla jo olemassaolevia firmoja uteliaalla katseella. Voit esimerkiksi pohtia tapoja huolehtia logistiikasta aivan uudella mallilla, miten palvelet asiakkaitasi luovasti mieleenjäävällä ja tehokkaalla tavalla tai kuinka annat asiakkaillesi uniikkia hyötyä palvelustasi tai tuotteesta.

Keskity rajattuun kohderyhmään. Erityisesti aloittelevan yrittäjän kannattaa keskittyä suhteellisen rajattuun kohderyhmään eli lähteä niche-peluriksi pieneen rauhalliseen lampeen ylikilpaillun valtameren sijaan. Kohdistamalla yrityksesi tarjonnan pienehkölle sektorille saat vähitellen yritykselle luotua mainetta juuri tämän aiheen armoitettuna asiantuntijana. Lisäksi pienet niche-alat eivät kiinnosta suurimpia yrityksiä liian vähäisen markkinan vuoksi, joten kilpailu on aidosti vähäisempää tästä syystä. En siis esimerkiksi suosittele aloittelevaa yrittäjää perustamaan kaikkea mahdollista myyvää verkkokauppaa Amazonin tyyliin, vaan erikoistumaan esimerkiksi pelkästään lemmikkieläimiin.

Luo selkeä brändi. Eräs toimivimmista tavoista erottautua pitkällä aikavälillä on brändi; sitä on todella vaikeaa kopioida ja sen avulla voidaan vaikuttaa voimallisesti mielikuvaan yrityksestäsi. Kiinnitä huomiota erityisesti markkinoinnissa yhtenäiseen visuaaliseen ilmeeseen ja yrityksesi arvoista viestimiseen selkeällä tavalla. Apua erottuvan brändin rakentamiseen saat tästä erinomaisesta Blink Helsingin artikkelista.

Heikko markkinointi

Erityisesti alkavalla yrityksellä ei alussa yleensä ole asiakkaita lainkaan valmiina ja markkinointiin ei aina haluta panostaa – luullaan usein että hyvä tuote tai palvelu vetää kyllä asiakkaita magneetin lailla luokseen. Karu tosiasia on kuitenkin, että taitava kohdistettu markkinointi on yksi tärkeimpiä yrittäjän investointeja liiketoiminnan laittamisessa kovaan liitoon!

Panosta erityisesti alussa. Yrityksesi alkuvaiheissa brändisi voima on vielä heikko ja asiakkaita ei yleensä ole ruuhkaksi asti, joten panosta markkinointiin erityisen paljon tässä vaiheessa. Oivallisia tapoja markkinoida kustannustehokkaasti ovat esimerkiksi somekanavat ja sähköpostimarkkinointi – tärkeää on toimia jatkuvan säännöllisesti, jotta viestisi kulkisi johdonmukaisesti suuremman yleisön tietoisuuteen.

Paljonko kannattaa laittaa markkinointiin? Markkinointitoimisto WDS: n artikkelin mukaan sopiva markkinointibudjetti liikevaihtoon suhteutettuna on uusilla alle 5 vuotta toimineilla yrityksillä noin 12 – 20 % kokonaisbudjetista. Vakiintuneilla yli 5 vuotta toimineilla yrityksillä markkinointibudjetti on noin 6 – 12 % kokonaisbudjetista. Sopiva markkinointibudjetti voi vaihdella artikkelin mukaan myös tarkemmin liiketoiminnan luonteen mukaan; esimerkiksi palveluissa, missä brändi on merkittävin kilpailutekijä, budjetti on noin 15 – 30 % liikevaihdosta ja verkkokaupoissa puolestaan budjetti voi olla 20 – 50 % tuotteen myyntikatteesta.

Halpamyynti

Katastrofaalisen iso yrittäjän virhe on myydä tuotteita ja palveluja liian halvalla – tällöin joudut tekemään yleensä aivan liikaa töitä elantosi eteen ja firmasi kannattavuutta on vaikea nostaa matalien hintojen paineessa. Hinnoittelussa kannattaa huomioida ainakin liiketoimintasi kulut ja luomasi arvo asiakkaillesi.

Liiketoiminnan kulut. Aivan minimissään yrityksesi tuotteet ja palvelut kannattaa hinnoitella niin, että niiden tuotot kattavat kaikki mahdolliset liiketoimintasi kulut. Näihin kuluihin kuuluvat esimerkiksi oma palkkasi, YEL-vakuutus, liikehuoneiston vuokra, tietoliikennekulut, markkinointi ja kirjanpito. Lisäksi myös arvonlisävero ja loma-aikasi ansiosi  on lisättävä myytävien tuotteiden ja palveluiden hintoihin. Hyvä aiheeseen liittyvä artikkeli erityisesti palveluiden hinnoitteluun liittyen on tämä Mitesbisnekset.fin kirjoitus.

Hinnoittele arvon mukaan. Kulujesi arvioinnilla saat hyvän pohjatason hinnoittelulle, mutta lopulliset hintatasot saat selville miettimällä luomaasi arvoa asiakkaille. Esimerkiksi voit aluksi kysyä asiakkailtasi, minkä arvoisiksi he parhaillaan arvioivat tuotteesi ja palvelusi. Toinen vaihtoehto on vertailla samantyylisiä kilpailijoitasi ja katsoa niiden hinnoittelua ja luotua arvoa ja sen mukaan hinnoitella tarjontasi. Huomioi kuitenkin että vahvan brändin omaavat yritykset voivat hinnoitella tuotteensa korkeammalle tasolle kuin aloittelevat tekijät. Tutustu arvopohjaiseen hinnoitteluun tästä HubSpotin mallikkaasta postauksesta!

Yrittäjän virheet koottuna

Monet yrittäjän virheet tapahtuvat kuin huomaamatta – nyt olet kuitenkin astetta enemmän hereillä ja valmiina olemaan kompastumatta ilmeisimpiin vaaran paikkoihin. Yrittämisessä virheitä toki sattuu kaikille, mutta olennaista on oppia omista ja muiden virheistä jotakin ja olla päivältä kehittyneempi yksilö yrittäjänä.

Toivottavasti sait tästä postauksesta jotain hyvää itsellesi, mitä ajatuksia kaikesta tästä tuli mieleen? Itse olen yrittämisessäni vasta aivan alkumatkalla ja näen tämän matkan pitkänä seikkailuna täynnä virheitä ja eteenpäin menoa rohkein ajatuksin ja lennokkain toimin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top