Kaaosteoria

Kuinka ostaa edullisesti asunto?

Miten ostaa edullisesti asunto? Tähän visaiseen kysymykseen etsivät vastausta niin ensiasunnon etsijät kuin rutinoituneet asuntosijoittajatkin. Tässä kirjoituksesta saat apua itsellesi löytääksesi sopivan asunnon sopuhintaan – merkittäviä tekijöitä hyviin kauppoihin ovat mm. taidokkaat tarjoukset, oikea ajoittaminen ja pitkäjänteinen etsiminen.

Tarjoa taidolla

Keskimäärin asuntojen pyyntihinnoissa on jonkin verran neuvotteluvaraa – sinun kannattaakin tutustua alueen asuntojen yleiseen hintatasoon, jotta olet paremmin jyvällä asuntokohteen todellisesta arvosta.  Asuntokohteen ollessa ilman suurempaa kiinnostusta, voit helposti kokeilla pilkkiä asuntoa alennuksella – pidempään myynnissä olevassa asunnossa voit tarjota jopa 20 – 30 %:n alle pyyntihinnan. Jos asunnosta on muitakin kiinnostuneita ostokandidaatteja, varaudu kuitenkin siihen, että asuntoa ei myydä alle myyjän asettaman pyyntihinnan.

Ajoitus mallilleen

Asuntojen hinnoissa on huomattavaa vaihtelua riippuen siitä, missä taloudellisessa suhdanteessa mennään. Esimerkiksi juuri nyt kesällä 2022 ennakoidaan huomattavaa korkojen nostoa myös Suomessa ja lisääntyvää taantuman riskiä – nämä asiat yhdistettynä saattavat hyvinkin aiheuttaa laskupainetta asuntojen useimmilla alueilla Suomessa. Näin ollen saatat säästää huomattavasti varojasi, jos maltat odottaa asunnon ostoa hieman parempaan aikaan.

Myös asuntoneliöiden hinnassa vaihtelua. Yksiöiden neliöhinnat ovat jo kauan repineet eroa muihin asunnon huonelukuihin verrattuna –  siihen on ollut syynä erityisesti asuntosijoittajien kiinnostus matalien vastikkeiden ja helpon vuokrattavuuden ansiosta. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut selkeästi koronan ja lisääntyneen asuntotarjonnan myötä; tarvetta on lisätilalle esimerkiksi kotona tehtävän etätyön lisääntymisen vuoksi ja toisaalta vuokrayksiöitä on jo monin paikoin liikaa tarjolla kysyntään nähden. Silti vielä tässä vaiheessa keskimäärin esimerkiksi kaksioissa on yksiöitä edullisemmat neliöhinnat, joten varsinkin oman käyttöösi ostaessa saat hieman suuremman ja monikäyttöisemmän asunnon kohtuullisemmalla hintatasolla.

Etsi pitkäjänteisesti

Eräs tärkeimmistä tavoista ostaa edullinen asunto on etsiä pitkäjänteisesti parhaita vaihtoehtoja – ensimmäinen vastaantuleva asunto on aniharvoin se paras löytö!  Suosituilla asuntojen markkinapaikoilla Etuovella ja Oikotiellä on tarjota käyttöösi käteviä hakuvahteja, joiden avulla voit kätevästi loistavimmat helmet haltuusi. Näiden hakuvahtien avulla saat tiedot mm. uusista listoille tulleista hakuusi mätsäävistä kohteista, hintojen alennuksista ja uusista esittelyajoista.

Miten ostaa edullinen asunto

Tunnista tarpeesi

Hyvä lähtökohta onnistuneille asuntokaupoille on tietty miettiä tarkkaan, mitä oikeastaan haluat asunnoltasi? Onko sen tarkoitus olla kotisi, sijoitusasunto tai vaikka flippauskohde? Kun pohdit syvällisesti, mitä kaikkia mahdollisia ominaisuuksia asunnolla olisi hyvä olla, saat paljon helpommin rajattua itsellesi juuri sopivia asuntokohteita hakuusi.

Älä maksa turhasta. Olennainen pointti asuntojen valinnassa on myös järkeillä, mitkä asiat asuntokohteissa eivät juuri sinulle ole tärkeitä. Esimerkiksi meren pilkahduskin asunnosta nostaa usein sen hintaa kymppitonneilla, joten kannattaa tosissaan miettiä tämän näkymän hintalapun mielekkyyttä taloudessasi.

Verkot vesille

Helpotat kummasti edullisen asunnon etsimistäsi viestimällä aikeistasi omalle verkostollesi – tällä tavalla voit saada erinomaisia tilaisuuksia yllättävistäkin paikoista. Esimerkiksi ystäville tai työtovereille kertomalla suunnitelmistasi, saatat saada jossakin kohtaa infoa sellaisistakin kohteista, mitkä eivät ole edes julkisesti myynnissä. Myös erilaiset Facebookin ryhmät ovat erinomaisia väyliä hakea hyviä diilejä rohkeasti viestimällä, minkälaista asuntoa haet itsellesi.

Seuraa ulosmitattuja kohteita

Eräs kiinnostava keino napata edullinen asunto on seuloa läpi ulosmitattuja kiinteistöjä – tälläisiä kohteita myydään yleensä julkisessa huutokaupassa. Suuri osa kiinteistöistä on välttäviä kunnoltaan, joten ne saattavat vaatia mittavaa remontointia; sellaisissa tapauksissa sinulla tai läheisilläsi olisi hyvä olla taitoa remonteista tai sitten suosiolla käytät luotettavia alan ammattilaisia apunasi asunnon kunnostamisessa.

Miten löydät ulosmitattuja kohteita? Ulosottolaitos laittaa omille sivuilleen tiedot parhaillaan myytävänä olevista ulosmitatuista kohteista. Jokaisen kohteen kohdalla on saatavilla kattava myyntiesite ja saat myös oleellista tietoa huutokaupan ehdoista. Varsinaiset huutokaupat puolestaan järjestetään Huutokaupat.comin sivustolla – siellä näet mm. reaaliaikaiset tarjoukset ulosmitatuille kohteille. Ulosottoviranomainen päättää hyväksyykö korkeimman mahdollisen tarjouksen huutokaupoissa, joten et välttämättä aina saa itsellesi ulosmitattua kohdetta korkeimmalla tarjouksellakaan.

Monta tapaa ostaa edullinen asunto

Asunnon osto edullisesti on siis mahdollista, mutta käytännössä se vaatii sinulta enemmän tai vähemmän vaivannäköä – jatkuvaa hakuvahtien löytöjen tarkkailua, verkostoitumista laajalle, omien tarpeiden syvällistä pohdintaa ja pitkäjänteisen sinnikästä otetta etsintään. Usein kuitenkin kaikki tämä panostus palkitaan jossain vaiheessa – no pain, no gain!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top