Kaaosteoria

Tesla osake - hitti vai huti?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tesla osake on ollut viime vuosina melkoisessa nousukiidossa – suurin syy on selkeästi parantunut tuloskunto, mutta erinomaisella brändillä ja teknologisella edistyksellisyydellä on ollut suuri rooli Teslan arvostuksen kohoamisessa taivaisiin. 

Tässä artikkelissa saat selville, millainen Tesla on yrityksenä eri osa-alueineen ja lisäksi saat tietoa Teslan vahvuuksista ja riskeistä, jotta voit paremmin suunnitella Teslan osakkeeseen sijoittamista harkituin peliliikkein.

Millainen yritys Tesla on?

Monelle Teslasta tulee ensimmäisenä mieleen sähköautot, mutta todellisuudessa tämä yritys tekee paljon muutakin. Käytännössä Tesla jakautuu kolmeen isoon segmenttiin; autoihin, energiaan ja palveluihin. Yhteistä kaikelle Teslan liiketoiminnalla on jatkuva kasvu kaikilla segmenteillä ja huomattavat synergiaedut toisistaan.

Autot

Ehdottomasti Teslan suurin liiketoiminta-alue on sähköautot, mistä Teslan osake onkin saanut reippaasti tukea nousuunsa. Todella pitkään Teslan automyynti oli tappiollista, mutta vuonna 2020 se kykeni tekemään ensimmäistä kertaa voitollisen tuloksen lisääntyneen myyntinsä ansiosta.

Model S. Ensimmäinen suurempaa suosiota saanut Teslan malli on Model S, mikä oli pitkään synonyymi sanalle luksussähköauto. Se oli useilta ominaisuuksiltaan (toimintamatka, kosketusnäyttö ja autopilotti) edellä kilpailijoitaan useita vuosia. Viime vuosina sen myynti on ollut määrällisesti selkeästi vähäisempään Model 3:een verrattuna.

Model 3. Toinen merkittävä Teslan automalli on Model 3 eli ns. kansanauto halvemmalla hintatasolla – se julkaistiin vuonna 2016 ja siitä on tullut jo maailman kaikkien aikojen myydyin sähköauto. Laadun puolesta tässä mallissa on kuitenkin ollut ongelmia autojen kokoonpanossa ja ohjelmistovikojen runsaudessa.

Energia

Teslan osake saa vetoapua myös energiaratkaisuista, mitkä ovat olleet  suurempi osa Teslaa vuodesta 2016 alkaen, jolloin se osti SolarCityn. Käytännössä energiaratkaisujen liiketoiminta jakautuu kahteen pienempään osa-alueeseen; aurinkovoimaan ja akkuenergiaan. Viime vuonna koko Tesla Energyn liikevaihto oli noin 2 miljardia dollaria, joten se on vielä paljon pienemmässä roolissa tuloksen teossa kuin autojen valmistus.

Aurinkovoima

Tesla osake saa vetoapua myös aurinkovoimaratkaisuista, mitkä ovat olleet osa Teslaa vuodesta 2016 alkaen, jolloin se osti SolarCityn. Tesla tarjoaa kuluttajille esimerkiksi aurinkokattoja, joilla voi pienentää sähkömenoja ja joilla on 25 vuoden takuu. Aurinkokaton yhteydessä tulee Teslan Powerwall-akku, mikä mahdollistaa tuotetun aurinksähkön käyttämisen myöhemmin haluttuna ajankohtana.

Akkuenergia

Myös akkuenergian varastointi on oleellinen osa Teslan liiketoimintaa – tarjolla on tuotteita sekä yksittäisille kuluttajille, että suuremmille yrityksille ja sähköverkkojärjestelmille.

Powerwall. Kuluttajille on myynnissä Powerwall-akku, mikä tulee aurinkokaton tai -paneeleiden oston yhteydessä mukana. Sitä voi käyttää kätevästi oman tuotetun aurinkoenergian hyödyntämiseen parempana ajankohtana tai varalla mahdollisia sähkökatkoja ajatellen. Tesla on nostanut Powerwallin hintaa jatkuvasti, parhaillaan sitä saa Yhdysvalloissa noin 7000 dollarilla.

Powerpack ja Megaback. Energianvarastointiin yrityksille ja sähköverkkojärjestelmiin Teslan ratkaisuja ovat Powerpack ja Megapack. Näitä akkujärjestelmiä voidaan käyttää mm. energiankulutuksen hyödyntämiseen älykkäästi aurinkoenergian avulla ja paikallisen verkon luomisesessa tai sähköntuotannossa.

Palvelut ja muut

Kolmas merkittävä liiketoiminta-alue, mistä Tesla osake saa tuottoa, on palvelut ja muut. Se koostuu enimmäkseen huolto- ja korjauspalveluista, oheistuotteiden ja käytettyjen Teslojen myynnistä ja autonosien myynnistä muille valmistajille. Tämäkin segmentti on noussut liikevaihdoltaan selvästi – vielä vuonna  2016 se oli noin 1,6 miljardia dollaria ja vuonna 2020 jo noin 9,0 miljardia dollaria. Tosin tappiota Tesla on tehnyt tällä osa-alueelle jatkuvasti, mutta se on jo pitkään pystynyt supistamaan tappioita parempaan suuntaan.

Millainen yritys Tesla on?
Autoja, energiaa ja palvelua - siinä Tesla ytimekkäästi

Teslan vahvuudet

Teslalla on runsaasti kovia vahvuuksia, joiden avulla Tesla osake on voinut nousta todella jopa yllättävän korkeaan kurssiin. Merkittävimmät positiiviset Teslan kulmakivet ovat brändi, myynnin kasvu, automaattinen ajaminen ja Gigafactoryt.

Brändi

Teslan brändi on erittäin voimakas ja sen tulevaisuuteen kurkottava ja innovatiivisia visioita ja käytännön ratkaisuja pulppuileva toiminta vetää magneettisesti ihmisiä puoleensa. Muotoiluun niin autoissa, akuissa ja nettisivuilla on panostettu pieniä yksityiskohtia myöten tarkkuudella ja se vaikuttaa ilmeisen selvästi yleiseen ilmapiiriin Teslasta.

Elon Musk. Teslan perustaja Elon Musk on todella merkittävä osa Teslan brändiä ja hänen kauaslentoisetkin visionsa ovat yleensä toteutuneet yleensä muodossa tai toisessa. Mielenkiintoisen vetovoimansa ja tietynlaisen menestyjän auransa ansioista jokaista Muskin esiintymistä tai twiittiä seurataan suurella mielenkiinnolla globaalisti.

Ei maksettua markkinointia. Merkittävä huomioitava asia Teslassa on se, että se ei käytä lainkaan maksullista markkinointia, toisin kuin muut merkittävät autonvalmistajat. Iso kiitos Teslan ilmaisesta markkinoinnista kuuluu suurelle ja innokkaalle fanikunnalle, mikä levittää tehokkaasti Teslan ilosanomaa. Esimerkiksi Tesla Daily – Youtube-kanava julkaisee päivittäin Tesla-aiheista materiaalia!

Myynnin kasvu

Teslan sähköautojen myynti ja tulos ovat kehittyneet erittäin suotuisaan suuntaan viimeisten vuosien aikana – Statistan artikkelin mukaan vuonna 2016 Tesla sai kaupaksi noin 76 000 autoa ja vuonna 2020 niitä myytiin jo noin 499 000 kappaletta.

Model 3. Eräs tärkeimmistä Teslan myynnin kasvun ajureista on ollut viime vuosina kansanmalli Model 3, mikä on hankintahinnaltaan jo houkuttelevampi useammalle kuluttajalle. Yhdysvalloissa Model 3:n saa jo reippaasti alle 40 000 dollarilla ja Euroopassakin Saksassa hintaa on enää noin 40 000 euroa.

Sähköautojen kysyntä kasvaa. Erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksesta sähköautojen hankintaa suositaan verotuksen ja hankintatuen suhteen useimmissa kehittyneissä maissa. Siispä usein voi olla jo taloudellisesti kannattavampaa ostaa uusi sähköauto verrattuna bensiini- tai dieselkäyttöiseen autoon. Lisäksi yleinen ilmapiiri suosii vihrempään hiilidioksivapaaseen liikkumismuotoon siiirtymistä.

Automaattinen ajaminen

Olennainen Teslan vahvuus verrattuna sen kilpailijoihin on sen automaattisen ajamisen mahdollistava laitteisto, millä ajaja voi usealla tavalla tehdä ajomatkastaan mukavamman ja turvallisemman kokemuksen. Automaattiset ohjelmistopäivitykset kehittävät vähitellen Teslojen potentiaalia liikkua ilman kuljettajien aktiivisia toimenpiteitä.

Käytetty tekniikka. Tesla käyttää autoissaan lukuisia kameroita ja antureita ympäristön tehokkaaseen huomioimiseen. Käytännössä autot havaitsevat asioita tekniikan avulla 360 asteen säteellä, joten turvallisuus on selkeästi korkeammalla tasolla pelkästään omien aistiensa varassa olevaan ajajaan verrattuna.

Autopilot. Teslan Autopilot-systeemi avustaa kuljettajaa autokaistalla ohjauksessa, jarruttamisessa ja kiihdyttämisessä. Vielä ei ole kyse täysin autonomisesta ajamisesta, vaan kuljettajan on pysyttävä valppaana ratin takana valmiina toimimaan.

Gigafactoryt

Gigafactoryt ovat Teslan valtavia tehdaskokonaisuuksia, joissa valmistetaan sijainnista riippuen akkuja ja moottoreita autoihin ja tuotteita sähkön varastointia varten kuluttajille ja yrityksille.

Mitä hyötyä? Teslan tuotteiden kysynnän kasvaessa jättimäisen luokan gigafactoryt auttavat supistumaan kustannuksia skaalautumisen ja monikäyttöisyyden ansiosta. Lisäksi Tesla ei ole riippuvainen oman tuotantonsa ansiosta ulkopuolisista moottorien ja akkujen toimittajista.

Määrä kasvussa. Parhaillaan vuonna 2021 rakennetaan viidettä Gigafactoryä Saksaan Berlin-Brandenburgiin. Sitä ennen tehtaat on jo rakennettu Nevadaan, Buffaloon ja Austiniin Yhdysvalloissa ja Shanghaihin Kiinassa. Myös tulevaisuudessa ennakoidaan näitä jättitehtaita rakennettavan lisää lisääntyvän kasvun myötä.

Teslan vahvuudet
Brändi, myynnin kasvu, automaattinen ajaminen ja gigafactoryt ovat ehdottomia Teslan menestyksen kulmakiviä!

Teslan riskit

Teslan liiketoiminnassa on myös huomattavia riskejä, jotka on huomioitava tarkkaan omia sijoituspäätöksiäsi tehdessä. Tesla osake saattaa nimittäin kyykätä yllättävänkin rumasti, jos pahimmat uhkakuvat kovemmasta kilpailusta, Elon Muskista, materiaalin riittävyydestä tai arvostuksen muuttumisesta toteutuvat käytännössä.

Kilpailu kovenee

Pitkään Tesla sai olla omassa korkeudessaan sähköautojen kuninkaana, mutta aivan viime aikoina myös muut autonvalmistajat ovat saaneet tuotua mielenkiintoisia vaihtoehtoja Tesloille. Suuri kysymys onkin, kuinka Tesla pystyy vastaamaan vakiintuneiden autonvalmistajien ja uudempien kiinalaisten tulokkaiden kiivaaseen haasteeseen?

Voltswagen. Erityisesti Volkswagen on panostanut huomattavasti sähköautojen tuotekehitykseen ja tuotantoon ja jo tässä vaiheessa yritys on tuonut erittäin kuluttajaystävällisesti hinnoiteltuja autoja markkinoille. Pienempi perheluokan auto ID3 ja vuoden autoksi 2021 valittu suurempi ID4 ovatkin olleet Euroopassa myydyimpien sähköautojen joukossa.

 

Elon Musk

Elon Musk on visioineen luonut Teslasta sellaisen menestystarinan kuin se on nyt. Muskin ilmeisestä nerokkuudesta huolimatta hänen käytöksessään piilee melkoisia riskejä, mitkä voivat vaikuttaa osakkeen hintaan ratkaisevasti. Lisäksi Musk on todella vaikeasti korvattavavissa oleva henkilö Teslalle, joten hänen mahdollisen lähtemisen seuraukset voisisivat olla arvaamattomia.

Twitter laulakoon! Elon Musk on erittäin innokas twiittaaja ja välillä hänen viestinsä ovat aiheuttaneet isoa hämmennystä ja seuraamuksia. Musk on joutunut ongelmiin esimerkiksi SEC:in (Yhdysvaltain Arvopaperi-ja pörssikomissio) kanssa ja myös hänen ailahtelevaiset viestinsä kryptovaluutoista (Bitcoin ja Dogecoin) ovat herättäneet paljon ihmettelyä mediassa ja somessa.

Materiaalin riittävyys

Akkuihin tarvittavia materiaaleja (erityisesti litium ja koboltti) tullaan tarvitsemaan entistä enemmän tulevaisuudessa autojen uudistuessa päästöjen suhteen ympäristöystävällisempään suuntaan. Jos kysyntä lisääntyy ilman huomattavaa tarjonnan lisäystä, on edessä väkisinkin raaka-ainepulaa ja hintojen kallistumista, mikä näkyisi negatiivisesti Teslan tuloksessa.

Arvostuksen muutos

Parhaillaan Tesla osake hinnoitellaan todellisen kasvuyrityksen kertoimilla – nykyinen hulppea P/E-luku on jo yli 600! Suoraa vertailua muihin autonvalmistajiin Teslaa on mutkikasta tehdä, sillä Teslalla on sen verran muita tuotteita liiketoiminnassaan tulosta tekemässä.

Vertailu Volkswageniin. Mielenkiintoinen vertailun kohde Teslalle on  reippaasti sähköautoihin investoiva Volkswagen – sillä P/E-luku on vain 8,3! Tesla on siis tietyllä tavalla paljon riskikkäämpi vaihtoehto Volkswageniin verrattuna, joten tulevaisuudessa Teslan kasvun mahdollisesti hyytyessä nykyinen taivaissa oleva kurssitaso tippuisi nopeasti huomattavasti alemmalle tasolle nykyisistä luvuista.

Tesla osake - riskiä ja tuottoja

Kaikkiaan Tesla osake on mielenkiintoinen sijoituskohde – se sopii suurien kurssiliikkeiden ja ison volyymin ansiosta monelle treidaajalle erinomaisesti, mutta se on myös kiinnostavan pitkän ajan tuottopotentiaalin omaava riskikäs kohde. Teslan tulevaisuudesta ei voi sanoa mitään varmaa, mutta ainakin yritys muuttaa maailmaa omilla kauaskantoisilla visioilla on suuri ja näkyvä!

Toivottavasti sait tästä postauksestani jotain apua pohdintaasi Teslan osaketta ajatellen! Laita alle kommenttisi, mitä mieltä olet henkilökohtaisesti Teslasta sijoituskohteena?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös