Kaaosteoria

Sijoittaminen firetyksessä - oivaa vipu reitilläsi vapauteen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sijoittaminen firetyksessä on eräs tärkeimmistä osa-alueista menojen hallitsemisen ja työtulojen kasvattamisen ohella. Tässä postauksessa käsittelen sijoittamisesta erityisesti taloudellisen riippumattomuuden näkökulmasta ja pääset syventymään esimerkiksi sijoituskohteiden valintaan, hajauttamiseen, kuluihin ja jatkuvuuteen.

Sijoituskohteet

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa sijoituskohteita varaudutaan  yleensä pitämään hallussa pitkään – jopa vuosikymmeniä. Tämä tosiseikka antaa enemmän mahdollisuuksia sijoituskohteiden valintaan, kuin jos aikaa sijoitusten pitoon laskettaisiin korkeintaan muutamassa vuodessa.

Osakkeet. Eräs parhaista omaisuuslajeista firettäjälle ovat osakkeet, sillä ne ovat keskimäärin tarjonneet pitkällä aikavälillä globaalilla noin 7 %:n vuosituottoa. Osakkeet ovat suhteellisen riskinen muoto sijoittaa ja niiden kurssit voivat vaihdella huomattavasti yleisen talouden eri vaiheiden mukaan. Pitkäjänteinen sijoittaminen vähentää kuitenkin riskiä huomattavasti, varsinkin jos osakkeita on hajautettu riittävästi.

Kasvua ensin, osingot myöhemmin. Sijoittaminen firetyksessä osakkeilla toimii ehkä parhaiten painottamalla alkuvaiheessa enemmän kasvuosakkeita, jolloin tuotto tulee osakkeiden arvonnousuna ja tilille tuleville osingoille ei vielä ole tarvetta. Lähempänä taloudellista riiippumattomuutta ja halutessasi sijoituksistasi kassavirtaa omaan käyttöösi on hyvä painottaa puolestaan laadukkaita osinko-osakkeita, joista voit saada tilillesi selkeää suoraa tuottoa.

Kiinteistöt. Osinkoyritysten tavoin myös kiinteistöihin sijoittamalla voit saada hyvää kassavirtaa ja niiden arvo pysyy yleensä vakaammin paikoillaan. Lisäksi bonuksena omiin sijoitusasuntoihin voit ottaa lainaa pienehköllä korolla ja käyttää tätä vipuvoimaa kiihdyttääksesi tulojesi kasvua. Enemmän tietoa asuntoihin ja muihin kiinteistöihin sijoittamisesta löydät tästä artikkelistani.

Korot. Korkopuolelta saamasi tuotto on keskimäärin matalampaa osakkeisiin verrattuna, mutta toisaalta ne liikkuvat yleensä ne liikkuvat eri tahtiin osakkeisiin verrattuna, joten ne antavat hyvää tasapainoa salkkuun. Firettäjän kannalta pitkäaikaiseen käyttöön toimivia korkotuotteita ovat esimerkiksi pitkän koron rahastot, joukkolainat ja vertaislainat. Lisää korkoihin sijoittamisesta voit oppia tästä kirjoituksestani.

Hajauttaminen

Hajauttaminen on kaikessa sijoittamisessa oleellinen asia, joten myös sijoittaminen firetyksessä suorastaan vaatii riittävää hajautusta turhien riskien minimoimiseen. Hajauttaminen onnistuu onneksi nykyaikaisilla rahoitusmaailman tarjoamilla keinoilla suhteellisen vaivattomasti, joten se ei hidasta menoasi kohti taloudelliseen riippumattomuuteen.

Sijoituksia kannattaa hajauttaa sekä eri omaisuuslajeihin, että useisiin erilaisiin kohteisiin kyseisissä omaisuusluokissa. Eli käytännössä on hyvä panostaa haluamallasi painolla useaan mieleiseesi omaisuusluokkaan – valinnanvaraa löytyy  runsaasti osakkeista korkoihin ja kiinteistöistä kryptovaluuttoihin. Lisäksi sitten niissä valitsemillasi omaisuusluokkaan on viisasta sijoittaa moneen mahdollisimman erilaiseen kohteeseen tuotto ja riski kirkkaana mielessäsi huomioden.

Painota osakkeita alussa. Mitä kauempana olet taloudellisesta riippumattomuudesta, sitä suurempi osuus sijoituksista olisi hyvä olla osakkeissa. Tällä tavalla korkoa korolla-ilmiön vaikutuksen avittamana voit kasvattaa varallisuuttasi eniten, vaikka alkuun et pystyisikään sijoittamaan suuria summia.

Myöhemmin korkoja ja kiinteistöjä salkkuun. Lähempänä taloudellista riippumattomuutta korkojen ja kiinteistöjen painoarvoa kannattaa nostaa – varsinkin jos aiot elää sijoitustesi tuotoilla ilman työntekoa saavutettuasi tavoitteesi. Myös  hyvää tulovirtaa tuovat osinko-osakkeet sopivat mallikkaasti sijoituksiisi, kun olet lähellä omaa taloudellista vapauttasi.

Rahastot ja ETF:T helpottavat hajauttamista. Kyseiset rahoitusinstrumentit sisältävät lukuisia yksittäisiä sijoituskohteita sisällään, joten hajautus tulee niissä kätevästi kerralla parempaan suuntaan. Koko maailmaan sijoittavat rahastot hajauttavat laajimmalle, mutta parempaa tuottoa (ja korkeampaa riskiä!) voit saada esimerkiksi tiettyyn maahan tai tietylle toimialalla (esim. energia-, teknologia- tai terveyssektori) keskittyneeltä rahastolta. Jos haluat tutustua paremmin rahastoihin, se onnistuu tältä sivultani kätevästi!

 

Sijoittaminen firetyksessä
Sijoita jatkuvasti edullisesti hajauttaen!

Kulut

Kulut voivat syödä suuren osan tuotoistasi, joten niihin kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Vuosikymmenten kuluessa pienetkin prosentin kymmenykset voivat helposti aiheuttaa kymmeniä tuhansia euroja ylimääräisiä kuluja, joten asia ei ole todellakaan vähäpätöinen!

Osakesäästötili kätevä ratkaisu. Osakesäästötili sopii firettäjälle hyvin; verot tulevat maksettavaksi vasta varoja lunastettaessa pois osakesäästötililtä. Esimerkiksi osingoista ja osakkeiden myynneistä ei makseta veroja heti, joten korkoa korolla-ilmiön ansiosta saat pitkällä osakkeiden salkussapidolla itsellesi selkeää hyötyä.

Kaupankäynnin kulut. Erilaisilla pankeilla ja sijoituspalveluilla on huomattavia eroavaisuuksia kaupankäynnin kuluissa. Yleensä perinteiset pohjoismaiset pankit ja sijoituspalvelut eivät ole kuluiltaan edullisimmasta päästä, mutta toisaalta esimerkiksi verotuksen tietojen suhteen pääset niissä helpommalla kuin kilpailevissa vaihtoehdoissa.

Degiro edullinen vaihtoehto. Hollantilainen halpavälittäjä Degiro on hinnan puolesta mielenkiintoinen vaihtoehto sijoittajille. Erityisesti yhdysvaltalaisia osakkeita ostaessa säästät selkeästi kuluissa – esimerkiksi Applen osakkeita hankkiessasi 2000:lla eurolla kulut ovat 0.53 €, kun taas useimmilla suomalaisilla kilpailijoilla vastaavat kulut ovat vähintään kymmenkertaiset. Kääntöpuolena Degirolla ei voi ostaa suomalaisia osakkeita ja tiedot kaupankäynneistä eivät välity suoraan verottajalle.

Passiiviset rahastot ja ETF-rahastot vähäkuluisia. Rahastopuolella kulujen puolesta suositeltavia vaihtoehtoja ovat passiiviset rahastot ja ETF-rahastot. Niillä ei ole aktiivista salkunhoitoa, vaan ne seuraavat omaa kohdeindeksiään, jolloin ei tarvita analyysia kohteiden valinnassa. Käytännössä alle 0,3 %:n vuotuiset hallinnointikulut ovat kuluiltaan edullisia rahastoja ja ETF:iä. Lisää rahastoista voit lukea tästä artikkelistani ja ETF-rahastoihin pääset syventymään paremmin tällä sivullani.

Jatkuvuus

Ajoittaminen vaikeaa. Sijoittamisessa ajoittaminen on erittäin hankalaa, joten useimmille meistä on viisainta sen sijaan sijoittaa säännöllisesti. Tällä tavalla vältyt ostamasta suurella summalla liian korkealla hinnalla – jos sijoitusten arvo laskee, voit toisaalta ostaa niitä enemmän samalla rahalla.

Automatisoi. Sijoittamisesta on hyvä tehdä niin helppoa kuin mahdollista; juuri siitä syystä automaattinen kuukausisäästäminen esimerkiksi rahastoihin, korkoihin tai kryptovaluuttoihin edistää pääsemistäsi omiin tavoitteisiisi. Rahastopuolella esimerkiksi Nordnetillä voit kuukausisäästää rahastoihin ja ETF-rahastoihin ja kryptovaluutoissa voit kuukausisäästää suomalaisella Coinmotionilla.

Mitä enemmän sijoitat, sitä nopeammin saavutat. Sijoittamalla mahdollisen suurella säästöasteella (postaukseni säästöasteesta täällä) voit saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden nopeammin, joten menoja karsimalla ja tuloja lisäämällä on tärkeää saada itsellesi enemmän sijoitettavaa. Aika on puolellasi, firettäjä – tänään sijoitettu tonni on vuosikymmenten päästä moninkertaistanut arvonsa!

Yhteenveto

Sijoittaminen firetyksessä vaatii siis kaikkiaan hyvää kokonaisuudenhallintaa – sijoituskohteiden on hyvä olla tuottavia riskit huomioiden, hajautuksen on oltava riittävää, kulut kannattaa pitää matalina ja sijoittamisen on oltava jatkuvan säännöllistä. Alussa sijoittamasi summat ja tuotot eivät ole suuria, mutta vuosikausien pitkäjänteisellä sijoittamisella sinulla on reilu  mahdollisuus saavuttaa itsellesi enemmän taloudellista liikkumatilaa.

Mitä mieltä olet tästä kirjoituksesta – voisiko firetys ja sen mukainen sijoittaminen olla osa myös sinun elämääsi? Itse vaellan jo tällä mutkikkaalla tiellä eteenpäin hitaasti, mutta varmasti. Toivottavasti sait tästä  kirjoituksesta roihuavaa sytykettä omalla taipaleellesi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös