Kaaosteoria

Reit-yhtiöitä ostettavaksi pitkään salkkuun

Maailmalta löytyy nykyään runsaasti erilaisia REIT-yhtiöitä – niiden kyvyssä onnistua taloudellisesti pitkäaikaisella aikajänteellä on huomattavissa kuitenkin melkoisia eroavaisuuksia. Tästä syystä poimin tähän artikkeliin yhdysvaltalaisista REIT-rahastoista sellaisia vaihtoehtoja, joiden liiketoiminta on pidemmän päälle kestävällä ja mieluiten kasvavalle pohjalla.

Digital Realty Trust (DLR)

Digital Realty Trust on REIT-yhtiö, mikä on keskittynyt tiukasti datakeskuksiin – niitä löytyy tältä yritykseltä parhaillaan yli 280 kappaletta kaikkiaan 26:ssa eri maassa. Digital Realty Trust tarjoaa asiakkailleen datakeskus-, uudelleensijoitus- ja yhteenliitospalveluita globaalilla tasolla, joten kasvavaan kysyntään vastataan kaikilla merkittävillä markkina-alueilla.

Datakeskuspalvelut. Digital Realty Trustin datakeskuksissa asiakkaat voivat käyttää palveluita erittäin kustomoitavalla ja siirrettävissä olevalla tavalla; esimerkiksi erilaisia palveluita on valittavana huomattavasti ja tarvittavan tehon ja tallennustilan määrää voi muuttaa sujuvasti. Tämä kaikki onnistuu mallikkaasti PlatformDIGITAL-alustan avulla, minkä kautta asiakkaat voivat laadukkaasti hallita. olla yhteyksissä ja optimoida tekemistään digitaalisessa ympäristössään.

Liitettävyys. Myös mallikas liitettyvyys on Digital Realty Trustin kulmakiviä – asiakkaat pystyvät pitämään yhteyttä omiin asiakkaisiin, tiloihin ja yhteistyökumppaneihin kätevästi samalla nostamalla verkoston tasoa paremmaksi. Erityisesti turvallisuus, luotettavuus ja monipuolisuus ovat korkealla tasolla tässä palvelussa,

Pilvipalvelut. Digital Realty Trust mahdollistaa asiakkailleen myös pilvipalveluita; niiden avulla on mahdollista esimerkiksi ulkoistaa IT-palveluita tai käyttää samassa palvelussa useiden pilvipalveluiden tarjontaa. Asiakkaat voivat hyödyntää esimerkiksi Amazonin, Oraclen tai IBM:n pilvipalveluita ja tarvittaessa skaalattavuus auttaa lisäämään oman toiminnan tehoa.

Tuloskehitys. Viimeisin osavuosikatsaus 3Q21 oli kohtuullinen; yritys teki voittoa 137 miljoonaa dollaria verrattuna vuodentakaiseen 1,4 miljoonan dollarin tappioon. Liikevaihtoa puolestaan tuli nyt 1133 miljoonaa dollaria verrattuna vuoden 2020 Q3:n 1024 miljoonaan dollariin.  REIT-yhtiöille tärkeä luku FFO ( Funds From Operations) puolestaan oli 3Q21:lla osaketta kohti 1,54 $ edellisen vuoden 1,19 $ verrattuna –  säännöllistä kassavirtaa siis virtasi yritykseen huomattavasti edellisvuotta enemmän!

Osinkokehitys. Digital Realty Trust on pystynyt nostamaan osinkoaan jo 16 vuotta putkeen – vuonna 2005 yritys maksoi osinkoa omistajilleen 1,00 $ ja vuonna 2021 ennustettu jaettu osinko on jo 4,64 $.  Osinkotuottoprosentti on parhaillaan noin 2,6 % ja osinkojen jakaminen on kestävällä pohjalla; vuoden 2021 arvioitu FFO on noin 6,40 – 6,45 $, joten vuotuisen osingon 4,64 %:n firma voi maksella huoletta.

Digital Realty Trust - kasvavaa tuottoa datakeskuksilla
Digital Realty Trust - REIT-yhtiö lohkaisee tuottoja datakeskuksilla

Sun Communities (SUI)

Sun Communities omistaa ja hallinnoi erilaisia valmistaloyhteisöjä, venesatamia ja vapaa-ajan keskuksia Yhdysvalloissa. Parhaillaan tällä yrityksellä on hallussaan 584 eri kiinteistöä enimmäkseen Yhdysvalloissa useimpiin osavaltioihin levittäytyneenä. Tämä firma on kasvanut viime vuosina reippaasti, joten sen kautta voit päästä mukaan sekä orgaanisesti, että yrityskauppojen avulla kasvavaan yritykseen.

Asuntojen myynti. Sun Communities myy kohtuuhintaisia asuntoja hallinnoimillaan yhdyskunnilla – asukkaat saavat asunnon lisäksi oikeuden käyttää erilaisia palveluita paikasta riippuen esimerkiksi uima-altaista ja tenniskentistä klubitaloihin. Vuosittain näistä asunnoista muuttaa vain alle 1 % asukkaista muualle ja keskimäärin asukkaat ovat asuneet 14 vuotta näissä yhdyskunnissa.

Venesatamat. Sun Communities omistaa Safe Harbor Marinasin, millä on kaikkiaan 120 venesatamaa 22 eri osavaltion alueella. Näillä venesatamilla on parhaillaan 44 000 jäsentä ja palvelutarjontaa löytyy paikasta riippuen meripalveluista ja vuokraveneistä klubitaloihin, ravintoloihin ja lepohuoneisiin. Viimeisen vuoden kuluessa Sun Communities on hankkinut uusia venesatamia yli miljardilla dollarilla ja parhaillaan Safe Harbor on Yhdysvaltain suurin venesatamien operaattori.

Leirintäalueet. Tämä REIT-yhtiö omistaa myös yli 60 erilaista leirintäaluetta enimmäkseen Isossa Britanniassa, Floridassa, Kaliforniassa ja Teksasissa. Leirintäalueiden palvelutaso on kattava; mm. lämmitetyt uima-altaat, klubitalot keittiöineen ruoanvalmistusta varten ja biljardipöydät kuuluvat asiaan. Lisäksi kaikenlaisia tapahtumia grillibileitä ja kantri-iltoja myöten on jatkuvasti tarjolla matkailijoiden iloksi! Leirintäalueilla voit matkailuautolla tai -vaunulla vierailun lisäksi myös ostaa loma-asuntoja kohtuullisen edullisella hinnalla.

Tuloskehitys. Koronan vuoksi Sun Communitiesin tuloksessa ja liikevaihdossa on ollut matkailun rajoitusten isoja vaihteluja viime aikoina. Viimeisimmällä tuloskvartaalilla 3Q21:lla liikevaihto oli 684,3 miljoonaa dollaria edellisvuoden vastaavan kvartaalin 400,5 miljoonaan dollarin verrattuna – kasvua siis hulppeat 70,9 %. Tulos puolestaan oli viimeisellä kvartaalilla 231,8 miljoonaa dollaria verrattuna viime vuoden 81,2 miljoonaan dollariin; tulos koheni siis messevät 185,4 %. Jatkuvasta kassavirrasta kertova FFO puolestaan oli 3Q21:lla osaketta kohti 1,92 $ verrattuna edellisvuoden 1,62 $:iin – kohennusta tuli noin 17,7 % tähän lukuun.

Osinkokehitys. Parhaillaan Sun Communitiesin vuotuinen osinko on 3,32 $ osaketta kohti, jolloin osinkoprosentti on juuri nyt  noin 1,6 %. Vuosittaisia säännöllisiä osinkokorotuksia on vasta vuodesta 2018 lähtien, joten mennyt osinkohistoria ei ole aivan parhaimmasta päästä.  Positiivista on kuitenkin FFO-luvun positiivinen kehitys – tämä REIT-yhtiö kykenee tuottamaan kasvavaa säännöllisistä lukuisista omistuksistaan, jolloin osingonjako on kestävällä pohjalla. Sun Communities osti juuri 42 leirintäalueen yrityksen Park Holidaysin Isosta Britanniasta – tämä iso 1,3 miljardin dollarin kauppa saattaa kasvattaa kasvavan hajautuksen ja tuoton lisäyksen myötä tulevina vuosina osinkovirtaa entistä vuolaammaksi.

Sun Communities tarjoaa matkailijoille elämyksiä leirintäalueilla Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa

Store Capital (STOR)

Viimeinen pitkään salkkuun sopiva REIT-yhtiö on Store Capital, mikä keskittyy yksittäisten vuokralaisten kiinteistöihin Yhdysvalloissa. Hajautus on hyvällä mallilla, sillä Store Capitalilla on parhaillaan 538 yritysasiakasta 49 osavaltiossa omistamissaan 2788 kiinteistösssä, käyttöasteen ollessa äärimmäisen korkea 99,4 %.  Asiakkaina yrityksellä on monelta toimialan tekijöitä ravintoloista kauppoihin ja autohuolloista metallin valmistukseen, joten asiakaspohja on sopivan laaja pitkäaikaista kehitystä ajatellen.

Master Funding Solutions. Iso osa Store Capitalin tarjontaa on Master Funding Solutions, mihin kuuluu vuokranantajana toimimisen lisäksi mm. verosuunnittelua, kasvurahoituksen hakemista ja pääomapohjan vahvistamista. Näiden palveluiden avulla asiakkaat voivat helpommin löytää uusia tiloja toiminnalleen, laajentua yritysostoilla ja alentaa pääoman kustannuksia.

Tärkeimmät asiakkaat. Tällä hetkellä Store Capitalin merkittävimpiä vuokralaisia ovat rakennusmateriaalien jakelija LBM Acquisition (3,1 % kaikesta perusvuokrasta ja korosta), koulutusalan Spring Education Group (2,9 %) ja vähittäiskaupan Fleet Farm Group (2,3 %). Huomattavaa on se kymmenen tärkeimmän asiakkaan osuus tuotoista on alle 20 % – riski tuloksen alenemiselle yksittäisten vuokralaisten lähtiessä on todella mitätttömällä tasolla.

Tuloskehitys. Viimeisimmällä tuloskvartaalilla 3Q21:lla liikevaihto oli 199,1 miljoonaa dollaria verrattuna edellisvuoden 175,2 miljoonaan dollariin – nousua tuli siis vuodessa 13,6 %. Tulos puolestaan oli viimeisessä osavuosikatsauksessa 75,9 miljoonaa dollaria; edellisvuoden vastaavan ajan lukuun 54,6 miljoonaa dollaria vertaillessa tulos koheni 21,3 miljoonaa dollaria eli 39,0 %. FFO-luku kehittyi myös positiiviseen suuntaan; viimeisimmällä kvartaalilla 3Q21 se oli 0,50 $ osaketta kohti, kun se oli vuotta aiemmin vain 0,45 $ – nousua tuli siis 11,1 % edellisvuodesta.

Osinkokehitys. Parhaillaan tämä REIT-yhtiö tarjoaa 1,54 $:n vuotuista osinkoa ja osinkotuottoprosentti on kohtuullisen korkea 4,4 %. Store Capital on viime vuosina nostanut osinkoaan vuosittain – vielä kvartaaliosinko oli vielä 0,25 $ osakkeelta, mutta parhaillaan se on jo 0,385. Edellisestä korotuksesta osinko koheni 6,9 % ylöspäin, joten selkeästi parempaan suuntaan on Store Capital liikkumassa! Edullinenhan tämä firma ei ole todellakaan (P/E 37), mutta selkeä tuloksen ja liikevaihdon kasvu tukevat tätä REIT-rahastoa sijoituskohteena pitkään salkkuun.

REIT-yhtiöitä pitkässä salkussa

Nämä kolme erilaisella mallilla toimivaa REIT-yritystä sisältävät kaikki laadukkaan pitkän ajan sijoituskohteen kriteerit; selkeää kannattavaa kasvua, laaja asiakaspohja ja osinkovirran kestävyys pitkälle tulevaisuuteen. Riskejäkin näiltä yrityksiltä toki löytyy, mutta digitalisaation ja elämystalouden tapaisten  megatrendien tukemana näen kaikilla näillä kolmella valoisan tulevaisuuden mittavien muutosten keskelläkin.

Mitä mieltä olet, olisiko jokin näistä yrityksistä sopiva myös sinulle sijoituksena? Itse en ole vielä sijoittanut vielä mihinkään, mutta ennen pitkää panostan ainakin johonkin näistä kasvavista laatufirmoista. Laita kommenttia peliin – viisastutaan yhdessä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top