Kaaosteoria

Omaisuuteni 1/2022 - aina on aikaa turskalle

Loppuvuoden kuukaudet toivat minulle vaihteeksi kunnolla turskaa pöytään – kryptovaluuttani kyykkäsivät rumasti ja myös osakkeeni menivät alavireessä. Positiivisena puolena kuitenkin sain velkoja lyhennettyä pois, joten ei tässä missään romahduspisteessä sentään olla!

Omaisuuteni

Omaisuuteni siis otti askeleita taaksepäin viime kuukausina; erityisesti kryptojen arvot romahtivat pahemman kerran ja osakkeetkin matelivat synkissä vesissä. Talo sentään on tolpillaan – johonkin sentään voi luottaa! 

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on tänään 7.1.2022 varallisuutta Nordeassa 2845 euroa, joten varani vähenivät niissä 314 euroa. Myin hieman osakkeita pois, mutta  myös muu osakepotti suli hieman talvikuukausina. Eläkevakuutuksessani varoja puolestaan on 10 673 euroa eli muutamassa kuukaudessa vähennystä tuli 277 euroa. Kokonaisuudessaan osakkeissani ja rahastoissani on siis nyt 13 524 euroa eli lukema väheni 586 euroa edellisestä päivityksestäni.

Korona ja inflaatio uhkana. Suurimmat syylliset parhaillaan osakemarkkinoiden epävarmaan käytökseen löytyvät mielestäni juuri nyt koronasta ja inflaatiosta. Koronasta on selkeästi muodostumassa pitkäaikainen riesa globaalilla tasolla ja tilanne on vielä liian sumea, jotta selkeää ratkaisua olisi vielä lähiaikoina tarjolla. Näin ollen yleisen epävarmuuden nimissä monet yritykset tulevat kokemaan vaikeita hetkiä yllättävien rajoitusten ja rahoituksen saannin haasteiden kanssa. Inflaatiomörkö on puolestaan taas noussut pitkäaikaisesta haudastaan ja on tullut vaikeuttamaan tavallisten ihmisten ja yritysten elämää nostamalla useiden merkittävien asioiden hintatasoa reippaalla kädellä. 

Osinkotulot. Marraskuussa sain osinkotuloja verojen jälkeen Kemiralta 2,03 € ja Ellington Financialta 0,33 € eli yhteensä 2,36 €. Joulukuussa puolestaan osinkovirtaa tuli Trainers Houselta 3,40 € ja Ellington Financialilta 0,33 € eli yhteensä 3,77 €. Kokonaisuudessaan vuonna 2021 sain osinkotuloja verojen jälkeen 89,01 euroa eli edellisvuodesta osinkopottini kohosi 25,86 euroa. Tänä vuonna aion ostaa vielä lisää osinko-osakkeita salkkuuni tuomaan passiivista tuloa talouteeni.

 

Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa
Osakkeeni ja rahastona Nordeassa (kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptoissa minulla on nyt 7.1.2021 varoja kaikkiaan 9032 euroa eli edellisestä päivityksestä niiden arvo romahti 2830 euroa. Käytännössä kaikkien omistamieni kryptojen arvot tippuivat tasapuolisen reippaasti, joten voittajia ei tällä kertaa löytynyt mistään.

Presearch uusi hankinta. Viimeisin sijoitukseni kryptoissa on Presearch, minkä ydinasia on uudenlainen hakukone – sen ansiosta voit hakea tietoja Presearchin logaritmien avulla, mutta siinä on mahdollista hyödyntää myös esimerkiksi Googlen, YouTuben tai Twitterin hakutoimintoja. Toinen syyni sijoittaa Presearchiin mielenkiintoisen hakukoneen lisäksi on sen Node, millä voin tukemalla ostamillani Presearch-tokeneilla auttaa Presearchia toimimaan paremmin ja palkkiona siitä saan lisää tätä kryptovaluuttaa. Tässä vaiheessa koko Presearchin markkina-arvo on vain 112 miljoonaa euroa ja en ihmettelisi pitkällä välillä tämän arvostuksen moninkertaistuvan nykyisestä.

 

Kryptovaluuttani
Kryptovaluuttani kokonaisuudessaan

Omistusasunto

Suurin omistukseni monen muun suomalaisen tavoin on omistusasunto; parhaillaan arvioisin Hauholla sijaitsevan omakotitaloni arvon olevan noin 100 000 euroa – muutosta siis yllättäen ei edelliseen päivitykseen verrattuna tullut lainkaan.

Auto

Pieni, mutta sitäkin merkittävämpi omaisuuseräni on autoni Seat Leon, minkä arvo on noin 3400 euroa. Muutamassa kuukaudessa arvo suli noin 100 euroa, joten se ei enää vaikuta juuri kokonaisomaisuuteni vaihteluihin. 

Kokonaisomaisuuteni

Parhaillaan kokonaisomaisuuteni on 125 956 euroa eli edellisestä päivityksestä varani vähenivät 3516 euroa – valtaosa negatiivisesta tuloksesta siis tuli riskikkäistä kryptovaluutoista.

Velkani

Velkataakkani lyheni taas hiljalleen; asuntolaina ja autolaina lyhenivät normaalia tahtia, mutta luottokorttivelka ei kuittaantunut ihan toivotulla vauhdilla auton yllättävien huoltokulujen vuoksi.

Asuntolaina

Ehdottomasti kookkainta velkaani asuntolainaa on vielä maksettavana 79 683 euroa, joten se supistui 491 euroa. Asuntolainassani käytän lyhyttä korkoa, joten olen ajatellut ainakin osan lainasta sitoa pitkään korkoon välttyäkseni tulevaisuuden mahdolliselta selvästi nykyistä korkeammalta korkotasolta.

Autolaina

Seatistani on vielä autolainaa jäljellä 7322 euroa, joten sitä sain maksettua pois 598 euroa muutamassa kuukaudessa. Enää alle puoli vuotta koko autolainan eliminoimiseen – en malta odottaa!

Huonot velat

Juuri nyt huonoja velkoja on jäljellä 31 200 euroa, joten ne vähenivät 800 euroa. Suurempi yhdistelylaina lyheni sopimuksen mukaisesti 800 euroa, mutta 10 000 euron luottokorttilainan ei supistunut auton remonttikulujen vuoksi euroakaan.

Kokonaisvelkani

Kokonaisvelkani on nyt 118 205 euroa eli parissa kuukaudessa sen määrä väheni 1889 euroa. Siihen olen ihan tyytyväinen ottaen huomioon auton huoltohinnat ja kalliit omakotitaloni sähkölaskut näillä viileillä keleillä ja hintavan pörssisähkön aikoina. Kevättä kohti velkataakkaa saan lyhennyttyä railakkaampaan tahtiin, jos ei enää tule yllätyskuluja puskista.

Nettovarallisuuteni

Juuri nyt 7.1.2022 nettovarallisuuteni eli kokonaisomaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on 7751 euroa eli se supistui muutamassa kuukaudessa 1627 euroa. Kryptovaluuttojen kehitys saattaa vielä tässä talvella ja keväällä vaikuttaa negatiivisesti nettovarallisuuteen, mutta uskon silti tilanteeni olevan vuoden kuluttua reilusti nykyistä paremmalla mallilla!

Yhteenveto

Vähän nihkeitä olivat viime kuukaudet kryptojen romahduksen, autoilun ja sähkön kalliiden kulujen vuoksi, mutta jotenkin sitä tästäkin on selvitty vakityön suoman palkan avulla. Tästä vuodesta odotan kuitenkin kaikkiaan paljon – tulen ansaitsemaan usealla uudella tavalla lisää ja toisaalta useimmat velkani rapautuvat koossa monta luokkaa pienempään suuntaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top