Kaaosteoria

Print on demand (tarvepainatus) - helpompaa myyntiä

”Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”

Print on demand eli tarvepainatus on mielenkiintoinen keino ansaita; siinä luodaan omia printtejä, joita hyödynnetään erilaisten tuotteiden (esim. vaatteet, mukit ja laukut) myynnissä omassa verkkokaupassa tai Amazonin tai Etsyn tapaisilla markkinapaikoilla. Tarvepainatuksen vahvuuksia ovat erityisesti myynnin helppous ilman omaa varastoa ja lähetysten postittamista ja pienet kulut. 

Tässä artikkelista saat tietää tarkemmin tarvepainatuksen ideasta, print on demandin vahvuuksista ja heikkouksista, tuotteista mitä voit myydä tarvepainatuksessa, verkkokauppa-alustan ja tarvepainattajan valinnoista. Ota tämä vetovoimainen dropshippingin malliin tehtävä verkkokauppa haltuusi ja ala ansaitsemaan!

Mitä on tarvepainatus?

Tarvepainatus on prosessi, missä toimit yhteistyössä tuotteet valmistavan tarvepainattajan kanssa ja tällä tyylillä voit myydä erilaisia tuotteita muokaten niitä juuri omalla tyylilläsi. Tarvepainatuksessa tuotteet valmistetaan tilausten mukaan eli niitä ei ole valmiiksi valmistajalla varastossa.

Käytännössä tarvepainatuksen kuvio on helppo selittää ja ymmärtää. Alkuun asiakas ostaa tuotteen verkkokaupastasi, minkä jälkeen tieto tilauksesta menee tarvepainattajalle manuaalisesti tai automaattisesti. Sen jälkeen tarvepainattaja laittaa luomasi designin tuotteeseen ja lopuksi pakkaa ja lähettää tuotteen asiakkaallesi.

Kokonaisuutena tarvepainatus on kevyempi tapa tehdä verkkokauppaa – siinä sinulla ei tarvitse olla omaa varastoa ja säästyt paketoinnin ja lähettämisen työltä. Siinä mielessä tarvepainatusta voidaankin pitää yhtenä dropshippingin eli suoratoimituksen alalajina.

Investunt verkkokauppa
Investunt verkkokauppa - sijoittajille vaatteita, asusteita ja taidetta!

Tarvepainatuksen vahvuudet

Tarvepainatus eli print on demand sisältää lukuisia positiivisia puolia; suurimpia niistä ovat mielestäni edulliset kulut, nopea tuotteiden luominen, pienet riskit, muokattavuuden monipuolisuus ja brändäyksen helppous.

Edulliset kulut. Tarvepainatuksessa sinun ei tarvitse omistaa hintavia tuotteiden painatukseen tarvittavia laitteita. Lisäksi säästät huomattavasti kun sinun ei tarvitse tilata tuotteita etukäteen omaan varastoon runsaita määriä. Suurimmat kulut liittyvät verkkokauppa-alustaasi ja tuotteiden markkinointiin, mutta näihinkin asioihin ei varsinkaan alussa tarvitse tuhlata omaisuuksia!

Voit luoda nopeasti tuotteita. Normaalisti uusien tuotteiden suunnittelu ja luominen vaatii huomattavasti aikaa – tarvepainatuksessa puolestaan voit luoda uuden tuotteen todella pikaisella aikataululla. Käytännössä pystyt suunnittelemaan uuden tuotteen myyntiin parhaimmillaan alle tunnissa ja tätä kautta pystyt saamaan nopeasti myyntiä aikaan! Monet parhaista menestyjistä seuraavatkin tarkasti oman nichensä tapahtumia ja voivat hyvinkin nopeasti tarttua kuumimpiin ja viraaleimpiin aiheisiin tuotteissaan.

Pienet riskit. Riskisi ovat pienempiä johtuen erityisesti jo edellämainituista pienistä kuluista. Lisäksi useimmat tarvepainattajat antavat mahdollisuuden luoda maksutta tuotteita, jolloin voit rauhassa kokeilla tuotteidesi ja painatustesi kysyntää ilman riskejä. Voit pienentää riskejä entisestään ottamalla mallia muiden tekjöiden eniten myyneiden tuotteiden printeistä.

Monipuolinen muokattavuus. Voit helposti muokata tuotteidesi designiä makusi mukaan; erilaisia fontteja ja graafisia elementtejä on kätevä muokata nykyaikaisilla ohjelmilla (esim. Canva). Tällä tavalla pystyt tekemään nopeasti ja edullisesti laadukasta designiä tuotteisiisi, jolloin pystyt kokeilemaan kätevästi, mitkä luomasi vaihtoehdot toimivat parhaiten käytännössä!

Helpompaa brändäystä. Merkittävä etu tarvepainatuksessa liittyy brändäykseen; voit luoda helposti sellaisia tuotteita, mitkä korostavat vahvaa omaa brändiäsi. Esimerkiksi pystyt laittamaan oman logosi tuotteisiisi (yleensä pientä maksua vastaan), jolloin sinun on mahdollista ajan myötä kasvattaa luomaasi brändiä pitkäjänteisellä markkinoinnilla ja työllä. Lisäksi brändäyksellä pystyt paremmin erottumaan kaikista muista verkkokaupoista – ei kannata tehdä sitä samaa kuin kaikki muutkin!

 

Helppoa brändäystä tarvepainatuksella
Voit helposti luoda brändiä tarvepainatuksella (Kuva Printfulin verkkosivulta)

Tarvepainatuksen heikkoudet

Tarvepainatus ei ole tietenkään vailla heikkouksia; niistä merkittävimpiä ovat vähäisempi tuotteiden kontrolli, tilauksen täyttämisen viivästyminen ja tuotteiden laadun vaihtelut.

Vähäisempi hallinta. Tarvepainatuksessa et siis itse valmista, paketoi ja lähetä tuotteita, vaan tarvepainattaja tekee sen puolestasi. Voit vain luottaa tarvepainattajan kykyyn tehdä tarvittavat asiat laadulla, sillä itse et pysty suoraan vaikuttamaan käytännössä sen omiin prosesseihin toimia. Tästä syystä kannattaakin vertailla erilaisia tarvepainattajia ja niiden asiakkaiden kokemuksia näiden palveluiden käytöstä ja laadukkuudesta.

Tilausten täyttö viivästyy. Print on demandissa tilaukset lähtevät asiakkaillesi hieman myöhemmin verrattuna siihen, sillä ne valmistetaan tosiaan vasta tilauksen tullessa yksi kerrallaan. Tämä tilauksen täyttöaika vaihtelee hieman eri tatvepainattajilla – yleensä se liikkuu noin 1 – 4 päivän välillä. Tästä asiasta kannattaa ehdottomasti kertoa suoraan verkkokaupassasi asiakkaillesi, jotta he osaavat varautua hieman pidempään toimitusaikaan.

Tuotteiden laatu. Jokaisella tarvepainattajalla on käytössään huomattava määrä erilaisia tavarantoimittajia, joiden tarjoamien tuotteiden laadussa voi olla huomattavia eroja. Luodessasi tuotteita sinun kannattaa perehtyä tarkasti näiden tavarantoimittajien tuotteiden laatuun etsimällä niistä tietoa esimerkiksi käyttäjien kokemuksista. Kun olet sitten luonut uuden tuotteen, kannattaa tilata siitä näyte itsellesi, jotta pystyt varmistamaan tuotteen todellisen laadun asiakkaidesi eduksi.

Mitä tuotteita voit myydä tarvepainatuksessa?

Usein kuultu harhaluulo on että print on demandissa myydään vain t-paitoja ja mukeja. Tämä käsitys on pahasti vanhentunut, sillä todellisuudessa voit kaupata tarvepainatuksessa monipuolisesti erilaisia tuotteita vaatteista sisustukseen ja koruista laukkuihin.

Vaatteet. Selkeästi suurinta myyntiä tehdään tarvepainatuksessa vaatteiden avulla; nykyään voit myydä esimerkiksi t-paitoja, huppareita, collegepaitoja, takkeja, legginsejä, shortseja ja sukkia. Usein kannattaa laittaa sama myyvä designisi useisiin erilaisiin vaatteisiin, jota voit markkinoida omana kokoelmana verkkokaupassasi.

Lisätarvikkeet. Myös erilaiset lisätarvikkeet voivat tuoda sinulle oivaa passiivista tuloa; tälläisiä mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi laukut, puhelinkotelot, hiirimatot, huivit, vauvatarvikkeet ja kasvomaskit. Positiivista näissä tuotteissa on kohtuullisen pieni palautusprosentti vaatteisiin verrattuna, minkä ansiosta voit napata parempaa tuottoa itsellesi!

Koti ja asuminen. Voit tienata myös kotiin ja asumiseen liittyvillä erilaisilla tuotteilla; esimerkiksi seinätaide julisteiden tai metalliprinttien muodossa, huovat, tyynyt, mukit, lasit, kynttilät ja palapelit kuuluvat tähän kategoriaan. Lisäksi erilaiset postikortit, vihkot, tarrat, tohvelit ja eläintarvikkeet ovat suosittuja tuotteita tarvepainattajien keskuudessa.

Missä voit myydä tuotteita tarvepainatuksessa?

Tottakai tarvitset jonkinlaisen verkkokauppa-alustan tai markkinapaikan, minkä avulla voit myydä tuotteitasi Suomessa ja maailmalla. Mielestäni kolme parasta vaihtoehtoa print on demandissa ovat Shopify, Woocommerce ja Etsy.

Shopify. Tässä kohtaa Shopify on eräs maailman suurimmista verkkokauppa-alustoista, eikä syyttä! Se on helppokäyttöinen, vakaa toiminnaltaan ja sille on tarjolla  juuri tarvepainatukseen tarkoitettuja sovelluksia jo yli 400 kappaletta. Käytännössä et tarvitse tämän palvelun käyttöön omia koodaustaitoja, joten Shopify sopii erinomaisesti vähäisenkin teknisen osaamisen tyypeille! Shopifyn palvelupaketin hintaan kuuluu hostaus, joten et tarvitse mitään erityistä erillistä palvelua muualta. Hinnoittelultaan Shopifyn edullisin Basic-paketti kustantaa 32 € kuukausittain maksettuna, kerran vuodessa maksamalla säästät 25 % tästä maksusta.

Woocommerce. Toinen suosittu väylä perustaa oma verkkokauppa tarvepainatuksessa on Woocommerce, mikä on monipuolisen avoimen lähdekoodin ohjelmiston WordPressin maksuton lisäosa. Woocommercen ja WordPressin käyttö vaatii aloittelijalta Shopifyä enemmän työtä, mutta siihen voit löytää apua esimerkiksi lukuisilta YouTuben opasvideoilta. Tarvitset verkkokaupan perustamista varten hostauksen ja domainin muualta; hostauksen voit saada Suomessa noin satasen hinnalla vuodessa ja hyviä palveluita tähän tarkoitukseen ovat esimerkiksi Domainhotelli ja Zoner. Woocommercen suurin huono puoli on mielestäni erilaiset kohdalle osuvat bugit, jolloin jos sinulla ei ole tarpeeksi teknistä tietämystä, tarpeellisen avun käyttö voi koitua hintavaksi.

Etsy. Kolmas toimiva vaihtoehto tuotteiden myyntiin tarvepainatuksessa on markkinapaikka Etsy, minkä kautta voit helposti markkinoinnin ja myynnin. Etsy on oikeastaan valtava tuotteiden hakukone; siellä on tarjolla valtavasti erilaisten myyjien tuotteita ja Etsyä käyttävät miljoonat potentiaaliset asiakkaat päivittäin. Positiivista Etsyssä on erityisesti myynnin helppous – sinun ei tarvitse omata teknistä osaamista, tuotteillasi on suurempaa näkyvyyttä ison markkinapaikan suosion ansiosta ja markkinointiin on tarjolla runsaasti hyödyllisiä työkaluja. Kääntöpuolena sinulle jää vähemmän käteen omaan verkkokauppaan verrattuna; esimerkiksi jokaisesta myynnistä menee 6,5 %:n tapahtumamaksu, sekä 4 % + 0,30 € maksukäsittelykulu.

Etsy on suosittu markkinapaikka
Etsy on suosittu markkinapaikka tarvepainattajien keskuudessa (Kuva Etsystä)

Parhaat tarvepainattajat

Tarvepainattajat ovat siis käytännössä ne toimijat, mitkä tekevät suurimman osan työstä puolestasi. Erilaisia tarvepainattajia löytyy maailmalta jo runsaasti, mutta tähän kirjoitukseen valitsin sellaisia vaihtoehtoja, mitkä toimivat erityisesti Suomeen ja EU:n alueelle myyville yrittäjille!

Printify. Erittäin toimiva vaihtoehto print on demand-tuotteiden myynnissä on Printify*, minkä suurimpia vahvuuksia ovat tuotteiden edulliset hinnat, runsas valikoima erilaisia tuotteita ja huomattava määrä tilaustenkäsittelykeskuksia ympäri maailman. Printifylla on tilaustenkäsittelykeskuksia Euroopassa esimerkiksi Latviassa, Puolassa, Saksassa ja Espanjassa – tällä tavalla tuotteiden toimitus Euroopassa sujuu yleensä nopeasti ja ilman tulleja! Printifyssa on valittavana erilaisia printtien tarjoajia, joiden toiminnan ja tuotteiden laadussa on vaihtelua; tutustu siis huolella näiden vaihtoehtojen toimivuuteen omaksi eduksesi. Printifylla voit myydä hyvin tuotteita ilmaisella Ftee-paketilla, maksullinen Premium-paketti kustantaa 29 $ kuukausittain maksettuna ja sillä voit saada jopa 20 %:n alennuksen tietyistä tuotteista.

Printful. Toinen mallikas tarvepainattaja on Printful, mikä loistaa erityisesti toimitusten edullisuudessa, tuotteiden valmistamisen laadussa ja monipuolisissa brändäyksen työkaluissa. Toimitukset ovat erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltuja – esimerkiksi Suomeen t-paitojen toimittaminen maksaa yksittäiseltä tuotteelta 4,29 € ja lisätuotteilta 1,25 €. Lisäksi Printful valmistaa kaikki tuotteet itse omissa tuotantolaitoksissaan, jolloin sinun ei tarvitse maksaa useita erillisiä toimitusmaksuja, kuten esimerkiksi Printifyllä ostaessasi tuotteita asiakkaallesi usealta eri printtien tarjojalta.

Printfulin erinomaisten brändäyksen työkalujen avulla voit mm. laittaa oman logosi vaatteiden sisäpuolelle etikettiin, luoda brändisi väreillä kustomoituja pakkauksia tai asettaa käsinkirjoitettuja kiitoskirjeitä paketteihin asiakkaillesi! 

Hinnoittelultaan Printfulilla ei ole enää lainkaan maksullisia paketteja, mutta tietyistä toimenpiteistä tulee silti kustannuksia. Sellaisia ovat erityisesti jokaisesta luodusta tuotteesta otettava digitoinnin kertamaksu (2,95 – 6,50 $ tuotteelta), lisäkustomoinnin palvelut ja Premium-kuvat.

Gelato.  Esittelemistäni tarvepainattajista Gelato on vielä tuntemattomin, mutta se on kasvanut nopeasti varteenotettavaksi tekijäksi alalla. Gelaton suuria vahvuuksia ovat erityisesti suuri tuotannon yhteiskumppanien määrä maailmalla, kattava 24/h asiakaspalvelu ja kattava tuotekatalogi vaatteista mukeihin ja seinätaiteesta kalentereihin. 

Gelatollakin on ilmainen Free-versio tarjottavana, mutta ehkä vielä käyttökelpoisempi on Gelato+; sillä saat lisäksi mm. 30 % alennusta Standard-tason toimituskuluista ja brändätyt etiketit ja pakkausselosteet. 

Tarvepainatus yhteen vedettynä

Tarvepainatus on kokonaisuutena mielenkiintoinen väylä ansaita verkkokaupalla; pienet kulut ja riskit, nopea tuotteiden luonti ja monipuolinen muokattavuus ovat isoja syitä lähteä mukaan tähän uudehkoon tapaan tienata. Kaikki yrittäjät toki eivät print on demandissakaan vuole kultaa, mutta luovuudella ja oikeiden partnereiden valinnalla pääsee jo pitkälle!

2 ajatusta aiheesta “Print on demand (tarvepainatus) – vaivattomampaa myyntiä”

  1. Moikka!
    Miten verotuspuoli hoituu, kun myydään ulkomaille? Sanotaan, että käytän Printifyä ja Etsyä. Riittääkö kevytyrittäjyys vai täytyykö perustaa jonkinlainen yritys ?

    1. Janne Soikkeli

      Moi! Voit halutessasi yrittää Etsyssä myös kevytyrittäjänä, mutta yrityksen perustamisella saat rahallisia hyötyjä. Yrityksellä, millä on oma Y-tunnus voit vähentää paremmin erilaisia menoja liiketoiminnassasi (esim. tietokone, markkinointikulut) ja jos liityt arvonlisärekisteriin pystyt vähentämään Printifysta ostetuista tuotteistasi arvonlisäveron verotuksessa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top