Kaaosteoria

Parhaat REIT-osakkeet 2023

Mitkä ovat parhaat REIT-osakkeet 2023? Tähän kirjoitukseen olen valinnut mukaan omat henkilökohtaiset tämän hetken suosikkini – saat tutustua mm. kovan kasvun itsepalveluvarastojen tarjoajaan ja hyvää osinkotuottoa jakavaan uusiutuvan energian toimijaan!

Big Yellow Group

Big Yellow Group on mielenkiintoinen itsepalveluvarastoihin keskittyvä Isossa-Britanniassa toimiva REIT-yhtiö. Tällä porssiyrityksellä on parhaillaan kaikkiaan itsepalveluvarastoja 108 kappaletta maanlaajuisesti, 6,3 miljoonaa neliömetriä säilytystilaa ja yli 77 000 asiakasta. Reilun viimeísen vuosikymmenen aikana Big Yellow Group on kasvattanut liiketoimintaansa merkittävästi pitäen silti kannattavuutensa korkealla tasolla.

Strategia. Big Yellowin Groupin luomaan strategiaan kuuluu kehittyminen markkinaa johtavaksi itsepalveluvarastojen tarjoajaksi. Tähän kovaan tavoitteeseen pyritään pääsemään erinomaisella asiakaspalvelulla, panostamalla vastuullisuuteen ja laadukkaaseen käyttöalustaan ja digitaalisiin kanaviin. Myös sijainti on tärkeää; itsepalveluvarastot sijaitsevat pääteiden varsilla hyvällä näkyvyydellä, jolloin erottuva brändi lisää tämän yrityksen tietoisuutta.

Lisäksi  tavoitteena on jatkaa laajentumista avaamalla uusia kohtia tarkasti valikoiden ja luoda kestävää tuottoa osakkeenomistajille suhteellisen matalalla velankäytöllä, alhaisella volatiliteetilla ja korkealla jakeluliiketoiminnalla. Myös kulujen pitäminen hallinnassa ja vuokratilojen korkea käyttöaste ja vuokrien nostot kuuluvat osana Big Yellowin Groupin pelikirjaa.

Tuloskunto. Tämä REIT-yhtiö on parhaillaan oivassa tuloskunnossa; viimeisimmässä puolivuotisraportissa (tulokset päättyivät syyskuun loppuun 2022) liikevaihto oli £93,8 miljoonaa edellisvuoden £81,8 miljoonan sijaan – kasvua oli noin 15 %.  Oikaistu voitto ennen veroja oli puolestaan £54,6 miljoonaa vertailuvuoden £46,9 miljoonaan verrattuna – siinäkin kasvua mukavat 16 %. Myös kassavirta operatiivisista toiminnoista koheni; se oli nyt £55.2 miljoonaa edellisvuoden £47,4 miljoonaan verrattuna – nousua tuli 16 %.

Osinkokehitys. Osinkojen suhteen Big Yellow Group on suhteellisen tylsä ja vakaa sijoituskohde; se on hitaahkosti nostanut osinkosummiaan ja osinkotuotto on pysytellyt suunnilleen samalla tasolla pitkään. Esimerkiksi vuoden 2019 tuloksesta yhtiö maksoi osinkoa kaikkiaan £0.336 osaketta kohti ja viime vuoden tuloksesta puolestaan £0.437 osaketta kohti – kolmessa vuodessa siis osinko on kohonnut noin 30 % osaketta kohti! Parhaillaan osinkotuottoa tästä osakkeesta saisi noin 3,8 %, mikä on aivan kohtuullinen määrä nykyiseen hyvään yrityksen kasvuvauhtiin suhteutettuna.

Big Yellow Group
Big Yellow Group tarjoaa itsepalveluvarastoja eri puolilla Iso-Britanniaa (Kuva Big Yellow Groupin verkkosivulta)

HASI

Parhaat REIT-osakkeet 2003 sisältää mielestäni myös Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capitalin eli tuttavallisemmin sanottuna HASI:n, mikä on todella mielenkiintoinen yhdysvaltalainen yritys – se auttaa asiakkaitaan uusiutuvan energian muutoksissa. Parhaillaan HASI:lla on yli 10 miljardia hallinnoituja varoja sijoitettuna ja kaikkiaan sijoitukset ovat laadukkaasti hajautettu 350 sijoitukseen kahdeksaan erilaiseen omaisuusluokkaan!

Sijoituskohteet. HASI:n sijoitukset jakautuvat kolmeen suurempaan kategoriaan; ne ovat Behind-the-Meter, Grid-Connected ja Fuels, Transport & Nature. Behind-the-Meter keskittyy energian tuotantoon ja varastointiin projekteissa, missä on tarkoitus säästää energian käyttöä ja kuluja kodeissa ja rakennuksissa. Tälläiset projektit voivat liittyä esimerkiksi aurinkoenergian tuotantoon, sähkön varastointiin, tai energian tehokkuuden kehittämiseen esimerkiksi lämmityksessä, tuuletuksessa, ilmastoinnissa, ikkunoissa tai yhdistetyissä lämpö- ja sähköjärjestelmissä.

Grid-Connected puolestaan sisältää verkkoon kytkettyjä uusiutuvan energian projekteja – ne liittyvät mm. aurinkoenergiaan, aurinkoenergian varastointiin ja tuulivoimaan ja tarkoituksena on tuottaa sähköä vastapuolelle, mikä voi olla osa sähkön tukkumarkkinoita.

Fuels, Transport & Nature-kategoria on puolestaan hajanaisempi sijoituksiltaan; siihen kuuluu mm. uusiutuvan maakaasulaitoksia, kuljetuskaluston parantamista ja ekologisia ennallistamishankkeita. Esimerkkinä voisi mainita projektin, missä tarkoituksena on palauttaa kosteikkojen elinympäristöä ja vähentää tulvariskiä Sacramento-joen suistoalueella.

Tuloskunto. Viimeisin osavuosiraportti 1Q 2023 näytti lupaavalta näin korkeampien korkojen aikana. Liikevaihtoa kertyi nyt ensimmäisellä kvartaalilla noin $69,1 milj. verrattuna edellisvuoden $58,5 miljoonaan. Jaettavissa oleva osakekohtainen tulos puolestaan oli $49,6 miljoonaa edellisvuoden luvun ollessa $45,7 miljoonaa. Liikevaihdon positiiviseen vireeseen vaikutti erityisesti $14 miljoonaa korkeammat korkotulot sijoituksista ja menopuolella puolestaan negatiivista vaikutusta oli korkomenojen $11 miljoonan nousulla.

Osinko. HASI on viime vuosina pystynyt nostamaan osinkoaan säännöllisesti; vuonna 2020 sen kokonaisosinko oli $1.36 ja vuonna 2022 se oli jo $1,5 eli muutamassa vuodessa se oli kohonnut noin 10,3 %. Parhaillaan osinkotuotto on nykyisellä osakekurssilla $25,60 noin 6,2 %, mitä voi pitää erittäin vetovoimaisena. Lisäksi yhtiö on ennakoi nostavan tulevana vuosina osinkoaan vielä nykyistä reippaammalla jopa noin 8 %:n vuositahdilla!

HASI
HASI tarjoaa mm. ratkaisuja kiinteistöjen energiatehokkuuden kohentamiseen (Kuva HASI:n verkkosivulta)

Alexandria Real Estate (ARE)

Yhdysvaltalainen S&P500-indeksiin kuuluva Alexandria Real Estate Equities on keskittynyt ns. elämäntieteisiin eli Life Science on se kenttä, mihin tämä REIT-yhtiö on panostanut jo pitkään ansiokkaasti. Alexandrialla on hallinnassaan lukuisia teknologia-alan kampuksia mm. Bostonissa, San Fransiscossa, New Yorkissa, Seattlessa ja Marylandissa.

Hyviä vuokralaisia riittää. Parhaillaan Alexandrialla on noin 850 vuokralaista, joissa on mukana mm. bioteknologian ja lääketeollisuuden toimijoita.  Vuokranmaksu on todella korkealla tasolla – parhaillaan vuokranmaksuaste on noin 99,99 %! Positiivista on myös se, että 90 % Top 20 vuokralaisten tuottamasta liikevaihdosta tulee vakaammista investointitason ja julkisesti noteeratuista suurilta yrityksiltä.

Tuloskunto. Sekä liikevaihto, että tulos ovat olleet viime aikoina Alexandrialla kehittyneet parempaan suuntaan. Liikevaihto oli 1Q23:lla noin $700,8 miljoonaa verrattuna edellisvuoden vastaavan ajan $615,6 miljoonaan. Nettotulos puolestaan oli nyt $75,2 miljoonaa – huima parannus edellisvuoden $151,6 miljoonan tappiosta!  

Osinko. Jos haluat itsellesi kohtuullista tuottoa antavaa ja jatkuvasti nousevaa osinkoa, Alexandria on erittäin hyvä vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Viimeisten viiden vuoden aikana osinko on kasvanut keskimääräisesti 5,4 % vuosittain osaketta kohti – vuonna 2019 kokonaisosinko oli vielä $4.00, mutta tälle vuodelle yritys ennakoi jo $4.84 osinkoa. Nykyisellä noin $116 kurssilla osinkotuotto on noin 4,2 % ja yrityksen kyky maksaa vähintään nykyistä kokoista osinkoa on mielestäni kestävällä pohjalla.

Parhaat REIT-osakkeet 2023 päätepysäkillä

Valitsemani parhaat REIT-osakkeet 2023 tarjoavat kaikki kasvavaa tuottoa ja osinkoa erilaisilla tavoilla; Big Yellow Group nauttii itsepalveluvarastojen kysynnän kasvusta, HASI:a tukee ilmastonmuutoksen megatrendi ja Alexandria Real Estate puolestaan on mukana bioteknologian ja ikääntymisen ratkaisujen takaajana. Kaikkiaan näille kolmelle yritykselle näen suotuisia näkymiä kauas tulevaisuuteen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top