Kaaosteoria

Omaisuuteni 3/2023 - elämää epävarmuudessa

Viime kuukaudet ovat olleet todellista elämää epävarmuudessa; yleinen taloustilanne on seilannut vailla selkeää suuntaa ja se on vaikuttanut myös omaan talouteeni. Tässä omaisuusraportissa selvitän perinteiseen tyyliini yksityiskohtaiseen tyyliin kaikki omaisuuseräni ja velkani ja kerron myös, miten paljon nettovarallisuutta minulle on kertynyt.

Omaisuuteni

Omaisuuteni väheni hieman; osakkeideni ja kryptovaluuttojeni omistusten arvot laskivat muutaman viime kuukauden aikana. Nämä negatiiviset muutokset johtuivat kuitenkin myynneistäni, ei omaisuusluokkien huonosta kurssikehityksestä.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on tänään 12.5.2023 varoja 968 euroa, joten niiden arvo kyykähti muutamassa kuukaudessa 375 euroa. Suurin syy tähän oli Nokian osakkeideni myynti kassavarojen kasvattamiseksi. Rahastojen puolella varallisuutta on puolestaan 9203 euroa, joten niiden kohosi 95 euroa samassa ajassa. Kokonaisuudessaan minulla on osakkeissa ja rahastoissa varoja juuri nyt 10 171 euroa, joten niiden määrä supistui kevätkuukausina 280 euroa.

Inflaation suunta vielä epäselvä. Viime aikoina inflaatio on heikentynyt huomattavasti; merkittävin syy tähän on ollut energian halventuminen esimerkiksi sähkön, polttoaineiden ja maakaasun kautta. Tämä asia tulee viiveellä vaikuttamaan positiivisesti yritysten tuloskehitykseen erityisesti runsaasti energiaa kuluttavien yritysten kohdalla. Kuitenkin on huomattava, että energian ja ruoan hinnasta vähennetty pohjainflaatio on vielä korkealla tasolla – siihen ovat vaikuttaneet mm. yritysten hinnankorotukset ja suuria korotuksia palkkoihin sisältäneet uudet työehtosopimukset monella alalla. Niin kauan kuin tämä pohjainflaatio on näin korkealla Euroopassa (juuri nyt noin 7 %), voi hyvin ennakoida vielä Euroopan Keskuspankilta koronnostoja tämän vuoden aikana.

Osinkotuloni. Viimeisten kuukausien aikana osinkotuloja valui pieninä puroina luokseni. Maaliskuun puolella sain vain Ellington Financialilta 0,36 € verojen jälkeen. Huhtikuussa puolestaan osinkotuloja tuli Ares Commercialilta 6,76 €, Remedyltä 0,60 € ja Ellington Financialilta 0,34 € eli yhteensä 7,70 €. Toukokuun puolella osinkoja tuli vain Boreolta 0,88 € haltuuni.

Osakkeeni Nordeassa 3/2023
Osakkeet ja rahastot Nordeassa (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluuttojeni arvo on nyt noin 985 euroa eli niiden arvo väheni 225 euroa edellisestä päivityksestäni. Suurin syy arvonalenemiseen oli pienehköt kryptojen myynnit – katsoin että nyt on hyvä aika lisätä kassavaroja alkuvuoden kovan kryptojen positiivisen kurssikehityksen jälkeen. Yleisesti katsottuna näen tänä vuonna vielä kasvuvaraa kryptoilla  – lisääntyvä regulaatio nostaa suuremman yleisön luottamusta kryptoihin ja toisaalta korkeahko inflaatio ajaa osan sijoittajista rajatun tarjonnan kryptojen piiriin (esimerkiksi Bitcoin ja Binance Coin).

Omistusasunto

Suurin omaisuuseräni on omistusasunto Hauholla; tämän omakotitalon arvo on tässä kohtaa on noin 110 000 euroa. Sen arvo ei muuttunut viime kuukausina mihinkään ja juuri nyt en usko lähiaikoinakaan kovinkaan suuriin arvonmuutoksiin. Omistusasuntojen kauppa on nyt yleisesti katsottuna jäissä, joten ainakaan nyt en itse lähtisi myymään tätä rintamamiestaloa, ellei se olisi aivan välttämätöntä.

Auto

Myös autoni on pieni osa varallisuuttani; omistamani Seat Leonin arvo on parhaillaan noin 2600 euroa, joten sen arvo väheni noin 100 euroa  muutamassa kuussa. Mitään suuria huoltoja ei ole tarvinnut onneksi teettää tähän Seattiin ja seuraavaksi hankin tähän käyttöautoon laadukkaat kesärenkaat alle!

Kokonaisomaisuuteni

Tässä kohtaa kokonaisomaisuuteni on 123 756 euroa eli se väheni muutamassa kuukaudessa 605 euroa. Tällä kertaa suurin syy omaisuuden arvon muutoksiin olivat sijoitusten myynnit, joiden tarkoituksena oli lisätä hieman kassavaroja tuottaisimpia sijoituksia varten. Tulevaisuuteen en ennakoi suuria muutoksia omaisuuteni määrään suuntaan tai toiseen.

Velkani

Jo pitkään velkani ovat olleet laskusuunnassa; sama positiivinen vire jatkui myös viime kuukausina. 

Asuntolaina

Ehdottomasti suurinta velkaani asuntolainaa minulla on vielä makseltavana 75 754 euroa, joten sitä lyhensin parissa kuukaudessa 466 euroa pois. Tälle vuodelle on vielä ennakoitu korkojen nostoa, joten kohdallani asuntolainan korkoihin saattaa huveta pian taas joitakin kymmeniä euroja lisää kuukausittain!

Huonot velat

Huonoja velkoja eli erilaisia luottokortti-, yhdistely- ja osamaksuvelkoja minulla on vielä pulitettavana 34 920 euroa, joten ne vähenivät 710 euroa muutamassa kuukaudessa. Kookkainta yhdistelmälainaani lyhentelin 800 euroa ja sitä on jäljellä vielä 14 400 euroa. Remonttilainani supistui 110 euroa ja sitä on vielä 8660 euroa makseltavana. Luottokorttivelkani puolestaan kasvoivat 200 euroa , niitä on vielä jäljellä 11 860 euroa.

Kokonaisvelkani

Kokonaisvelkani on tänään 12.5.2023 kaikkiaan 110 674 euroa, joten se väheni muutamassa kuukaudessa 1176 euroa. Tahti oli ihan kohtuullista, mutta vielä on paljon kehittämisen varaa parempaan.

Nettovarallisuuteni

Nettovarallisuuteni eli omaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on parhaillaan noin 13 082 euroa, joten se nousi muutamassa kuukaudessa 571 euroa. Nettovarallisuus koheni erityisesti velkavuoren sulamisen ansiosta, sijoitukset puolestaan eivät tuottaneet mitenkään ihmeellisesti kevään aikana.

Nettovarallisuuteni kehitys
Nettovarallisuuteni kehitys viimeisen vuoden aikana

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan viime kuukaudet menivät melko rauhallisesti taloudessani; velat sulivat normaaliin tyyliin ja sijoituksetkaan eivät romahtaneet. Ilmassa on kuitenkin suurempaa talouden epävarmuutta esimerkiksi inflaation, korkokehityksen ja geopolitiikan vuoksi, joten positiivinen tulevaisuus ei ole todellakaan kiveen hakattu. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top