Kaaosteoria

Parhaat keinot säästää auton kuluissa

Liikenteen menot voivat viedä todella suuren osuuden käteen jäävistä tuloista, joten on hyvä miettiä tapoja säästää auton kuluissa. Itsellä parhaillaan kuluu autoiluun noin 800 euroa kuussa, mutta jos en olisi ottanut näitä seuraaviksi esittelemiä vinkkejä hyötykäyttöön, niin helposti kuluisi vähintään 300 euroa kuussa enemmän. Joten laita vilkku kohti säästöjä ja nasta lautaan!

Vähennä auton käyttöä

Turha liikenne autolla pois. Jos kykenet käyttämään autosi sijasta julkista liikennettä tai jopa liikkumaan kävellen tai pyöräillen, niin siinä voit säästää auton kuluissa erittäin merkittäviä summia. Parhaassa tapauksessa voit jopa luopua jopa kokonaan autosta, jos olet valmis tiettyihin kompromiseihin elämässäsi. Mutta jo käyttämällä autoa enimmäkseen oleellisiin ajoihin voit saavuttaa kuukausittain hyvinkin säästöä satasia!

Kimppakyydit avuksi. Tiedän – itsekin istun mieluiten pitkät työmatkat omassa ilmastoidussa peltipurkissani kuunnellen omia kanavia ilman muita matkustajia. Mutta kalliiksihan se tulee ja jos todella haluat säästää auton kuluissa, niin kimppakyydit esimerkiksi työkavereiden kanssa voi auttaa sinua tiputtamaan reilustikin menojasi. Sovitte vain reilusti pelisäännöt maksuista etukäteen ja kaikki voittavat!

Huolloissa säästäminen

Tee itse mitä voit. Tekemällä itse voit säästää auton kuluissa osaamisestasi riippuen vuosittain mukavia summia. Esimerkiksi tavallisilla renkaiden ja polttimoiden vaihdolla et vielä paljoa nettoa, mutta opettelemalla itse vielä vaativampia huoltoja voit tienata reippaasti enemmän. Itse olen oppinut paljon näistä ilmaisista AutoDocin videoista, joten kokeile onko niistä hyötyä sinullekin?

 Lisäksi voit säästää sillä, että huoltoa ennen käyt ostamassa muualta itse öljyt, varaosat ja muut tarvittavat tarvikkeet. Sitten huollossa työntekijät huoltavat autosi sinun tuomilla asioilla ja säästät selvää rahaa. Käytännössä aina huollosta suoraan ostetut varaosat ja öljyt ovat kalliimpia kuin muualla.

Tee huollot auton ohjekirjan mukaan. Yleensä huoltoväleihin on perusteltu syy, joten  niistä piittaamatta oleminen ei keskimäärin kannata pitkälle. Esimerkiksi uudempien autojen takuut vaativat määräaikaishuoltojen tekemistä ajallaan ja lisäksi auton huoltamatta jättäminen voi aiheuttaa huomattavasti kalliimman vian korjaamista myöhemmin.

Kilpailuta huollot! Autohuollot eivät hinnaltaan ja laadultaan kulje aina käsi kädessä, joten kalliimpi merkkihuolto ei todellakaan ole tae paremmasta kokonaislaadusta. Voit säästää auton kuluissa huollossa huomattavasti kilpailuttamalla erilaisia autohuoltoja keskenään ja sen voit kahdella eri tapaa. Ensimmäisessä otat itse yhteyttä erikseen kaikkiin kiinnostaviin autohuoltoihin ja pyydät niiltä sitten tarjouksia huollostasi. 

Toisessa vaihtoehdossa käytät välikätenä ilmaista kilpailutuspalvelua, missä laitat oman huoltosi tarpeet esille ja alueesi autohuollot ottavat sitten yhteyttä tarjouksineen. Tällä tavalla säästät itse ainakin selvää aikaa ja usein rahaakin verrattuna siihen, että otat yhteyttä kaikkiin kiinnostaviin huoltoihin itse henkilökohtaisesti. Itse olen käyttänyt AutoJerryä kilpailutuksessa ja olin silloin tyytyväinen palveluun nopeudessa ja laadussa!

Vakuuta viisaasti

Myös vakuutuksissa voi säästää auton kuluissa muhkean summan vuosittain, jos hieman näkee vaivaa ja ajattelee hiukan pidemmälle. Tärkeitä keinoja nipistää vakuutuskuluistasi ovat kilpailuttaminen, omavastuuden kasvattaminen ja ylivakuuttamisen välttäminen.

Kilpailuttaminen. Kilpailuttaminen kannattaa tehdä melko usein, koska vakuutusyhtiöt yleensä uusille asiakkaille mojovia alennuksia autovakuutuksistaan ensimmäiselle vuodelle. Jos haluat kilpailuttaa kerralla useampia vakuutusyhtiöitä, niin voit tehdä sen esimerkiksi ilmaisessa kilpailuttaja.fin palvelussa (mukana tosin vain Fennia, LähiVakuutus ja Pohjantähti). Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto on maksullinen (hinta noin 15€ – 20€) Vakuutuslaskuri.fin palvelu, missä vakuutustarjouksia haetaan kahdeksalta eri vakuutusyhtiöltä.

Itse vakuutustarjousten hakeminen ilman kilpailutuspalvelua kestää hieman pidempään, mutta toisaalta et maksa ainakaan mitään ja kaikki haluamasi vakuutusyhtiöt ovat mukana vertailussa. Suomessa autovakuutuksia tarjoavat ainakin POP Vakuutus, IF, OP, Lähitapiola, Fennia, Pohjantähti, Turva ja Säästöpankki – mitä enemmän vertailet, sitä enemmän voitat!

Omavastuu suureksi. Jos haluat säästää vakuutuksesi hinnassa, niin silloin kannattaa laittaa omavastuuosuus suureksi. Silloin pienistä kolhuista tai vioista maksat itse enimmäkseen ja vakuutusyhtiö tulee korvaamaan enemmän suuremmissa vahinkotapahtumissa. 

Vältä ylivakuuttamista. Vakuutuspaketeissa voit yleensä valita erilaisia suojia, jotka voivat helposti nostaa autovakuutuksesi hintaa ylöspäin. Jos haluat välttää ylimääräisiä kuluja, niin valitse silloin sellaiset turvat, mitkä todella ovat tarpeellisia omaa auton käyttöäsi ajatellen.

Säästäminen auton kuluissa

Renkaat haltuun

Renkaat ovat erittäin merkittävä osa auton turvallisuutta ja myös niissä voi säästää auton kuluissa. Oleellisimmat kohdat renkaiden kohdalla ovat ilmanpaineiden hallinta, renkaiden koko ja vierintävastus.

Ilmanpaineet kuntoon. Pitämällä autosi renkaiden ilmanpaineet suosituspaineen tasolla (löytyy autosi ohjekirjasta) säästät selvää rahaa  – noin puoli baria alle suosituspaineen kuluttaa polttopainetta noin 2 % enemmän ja lisäksi renkaidesi käyttöikä lyhentyy merkittävästi. Suosittelen tarkistamaan renkaidesi ilmanpaineet vähintään kerran kuussa, jotta liikkuisit turvallisesti ja taloudellisesti!

Renkaiden koko. Jos haluat säästää renkaissa, niin koosta tinkiminen on usein paras kompromissi. Kookkaammat renkaat yleensä ovat reilusti kalliimpia, kuluvat nopeammin ja myös kuluttavat polttoainetta ahnaammin kapeampiin renkaisiin verrattuna. 

Vierintävastus. Suuri merkitys autosi kulutukseen on myös renkaidesi vierintävastuksella, minkä voit huomioida valitsemalla matalan vierintävastuksen renkaat. Kaikkiaan renkaat luokitellaan vierintävastuksen suhteen A – G-luokkiin, missä A-luokan renkaat ovat matalan ja G-luokan korkean vierintävastuksen renkaita. Parhailla A-luokan renkailla voit säästää polttoainekuluissa noin 5 % verrattuna huonoimpiin G-luokan renkaisiin. Muista kuitenkin että keskimäärin matalien vierintävastuiden renkaiden käyttöikä jää korkeiden vierintävastuiden verrokkeja lyhyemmäksi, joten suosittelen lukemaan käyttäjien kokemuksia ennen ostopäätöstäsi.

Polttoaineen hinnasta säästäminen

Polttoaineen hinta vaihtelee reilusti eri huoltoasemien välillä, joten siinäkin säästäminen auton kuluissa onnistuu hiukan vaivaa näkemällä ja ennakoimalla. Käytännössä parhaat keinot hinnasta pihistämiseen ovat hintojen vertailu, kanta-asiakaskortit ja polttoaineen ostaminen Venäjältä.

Hintojen vertailu. Erittäin kätevä tapa vertailla polttoaineiden hintoja vaivattomasti ovat hintavertailupalvelut, joita ovat Polttoaine.net ja Tankille.fi. Näistä palveluista voit löytää nopeasti kaikista halvimmat hinnat omalta alueeltasi, joten jos asemia löytyy luontaisten liikkumisreittiesi varrelta, niin valitse parhaat päältä!

Kanta-asiakaskortit. Useilla polttoaineiden jakelijoilla on omat kanta-asiakaskorttinsa, joilla saat alennusta yleensä noin 1-2 senttiä litraa kohti. Ainakin Nesteellä, Teboililla, Shellillä, ST1:llä ja SEO:lla on kanta-asiakaskortteja, joten kannattaa tutustua niihin ja valita omaan tarkoituksiisi sopivimmat kortit.

Tuo Venäjältä. Erittäin käytetty keino itärajan seudun asukkaillamme on polttoaineen tuonti Venäjältä, sillä siellä se on reilusti Suomea halvempaa erityisesti verotuksillisista syistä. Voit autoon tankkaamasi polttoaineen lisäksi tuoda säiliössä 10 litraa polttoainetta  (polttoaineen oltava samaa kuin autosi polttoaine) ilman veroja. Tarvitset kuitenkin viisumin päästäksesi Venäjän puolelle ja takaisin, parhaillaan sähköisen viisumin saa ilmaiseksi ja vuonna 2021 sen voi hankkia noin 40 eurolla.

Taakka keveäksi

Ylimääräinen taakka on myös yksi asia lisää, missä voit säästää auton kuluissa. Esimerkiksi suksiboksin säilyttäminen katolla turhaan lisää polttoaineen kulutusta noin litran sadalla kilometrillä maantieajossa. Lisäksi kaikesta tarpeettomasta taakasta auton sisätiloissa on hyvä luopua säästö- ja turvallisuussyistä.

Taloudellinen ajotapa

Taloudellinen ajotapa on iso kokonaisuus, jonka etevällä järkeilyllä voit napata matalalla roikkuvat hedelmät haltuusi. Näihin kuuluvat esimerkiksi ennakoiva ajotyyli, suurien nopeuksien välttäminen, moottorilämmittimen käyttö ja kiihdyttäminen taidolla.

Ennakoiva ajotyyli. Ennakoiminen liikenteessä edellyttää sinulta tarkkaa liikenteen huomiointia ja toimintaa sen mukaan. Esimerkiksi liikennevaloissa jos huomaat jo kaukaa valojen olevan punaiset kannattaa hiljentää nopeutta hiljalleen, jotta ne ehtivät parhaassa tapauksessa vaihtua vihreiksi. Myös hyvät turvavälit muihin autoihin auttavat sinua välttämään turhia äkkijarrutuksia ja polttoaineen lisäkulutusta.

Suurien nopeuksien välttäminen. Lisääntyneen ilmanvastuksen vuoksi polttoaineen kulutus lisääntyy nopeuden vaihtuessa 80 kilometrin tuntivauhdista 120:n kilometrin tuntovauhtiin noin litran sataa kilometriä kohti. Siispä jos haluat säästää rahaa (ja hävitä ajassa), niin toinen hitaampi reitti on parempi valinta.

Moottorilämmittimen käyttö. Lämpötilan laskiessa alle viiden asteen on hyvä käyttää moottorilämmitintä, sillä näin säästät ensimmäisillä kilometreillä polttoainetta. Lisäksi moottorisi käyttöikä pitenee ja käynnistyminen kovilla pakkasilla on paljon varmempaa!

Kiihdyttäminen taidolla. Kiihdyttäminen on juuri se vaihe, jossa polttoaine tuhlaantuu eniten ajosi aikana. Kiihdyttäessäsi tee se nopeasti päästäksesi tavoitenopeuteesi ja vältä turhia ohituksia, jos et voi tehdä niitä normaalinopeudellasi. Lisäksi maantieajossa hyvällä ennakoinnilla vältä turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia ja tasaisille pitkillä reiteillä käytä ehdottomasti vakionopeudensäädintä – vähentää kulutusta ja tekee ajosta paljon miellyttävämpää!

Loppuun ajettu

Matkamme keinoissa säästää auton kuluissa on nyt saapunut päätepisteeseensä ja nyt on sinun lukijani korkea aika ottaa ainakin joitakin keinoja omaan käyttöösi. Kaikki mahdolliset tavat säästää eivät varmaan löytäneet tietään tähän kirjoitukseen, joten jos sinulle tulee jotain lisäkeinoja mieleen, niin olisin kiitollinen kommenteista. Ajamisen iloa juuri sinulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös