Kaaosteoria

Omaisuuteni ja velkani

Tässä artikkelissa paljastan sinulle omaisuuteni ja velkani kaikkine yksityiskohtineen. Tarkoituksenani on auttaa sinua ymmärtämään, millaisista lähtökohdista voidaan lähteä tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta, vaikka velkaa olisikin vielä liikaa taakkana. 

Omaisuuteni

Omaisuuteni koostuu käytännössä sijoituksistani osakkeisiin, rahastoihin ja kryptovaluuttoihin, sekä omistamistani omakotitalosta ja autosta. Seuraavaksi esitän sinulle jokaisen omaisuuslajin omistuksen yksi kerrallaan.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani tänään 27.10. on kiinni noin 1467 euroa ja eläkevakuutusrahastoissani puolestaan on jemmassa noin 7032 euroa päivän kursseilla. Suurimmat sijoitukseni ovat tällä hetkellä Nordean rahastoissa, mutta tulevaisuudessa en enää sijoita niihin lisäsijoituksia korkeiden kulujen vuoksi.

Osakkeitani olen valinnut usealta eri toimialalta, kiinteistöala ja rahoitus ovat kuitenkin ne tämän hetken suurimmat toimialat salkussani. Arvostan vakaata kassavirtaa osassa sijoituksistani, joten olen valinnut siitä syystä salkkuuni hyvää osinkotuottoa maksavia yrityksiä; esimerkiksi Ares Commercial Real Estate (14,0% osinkotuotto), Ellington Financial (8,3%) ja Capman (6,1%) tuovat mukavaa vakaata tuottoa. Summat osakkeissa ovat vielä toki pieniä, mutta tulen lisäämään niitä selvästi vuosien varrella lisäpanostuksilla.

Osakkeeni ja rahastoni
Osakkeeni ja rahastoni (kuva Nordean verkkopankista)

Kryptovaluuttani

Joitakin vuosia sitten minulla oli kryptovaluutoissa noin 5000 euroa sijoitettuna, mutta myin ne pois kohdalle sattuneiden suurten yllätysmenojen vuoksi. Nyt vähitellen alan taas sijoittamaan kryptoihin enemmän ja strategiaani kuuluu sijoittaa 20 % kaikista varoistani kryptovaluuttoihin. Tällä hetkellä Binancen tililläni on kryptoja noin 164 euron arvosta ja tulevaisuudessa en juurikaan myy kryptoja pois, ostan vain lisää!

Kryptovaluuttani
Kryptovaluuttani (Kuva Binancelta)

Omistusasunto

Tällä hetkellä asumme Hauholla  omistusasunnossa omakotitalossa, jonka arvo on noin 100 000 euroa. Sen ostohinta oli 2014 samainen 100 000 euroa ja taloon on tehty tällä välillä remontteja. Esimerkiksi kattoremontin ansiosta arvioisin, että tällä hetkellä tästä asunnosta saisi ainakin omat takaisin tarvittaessa. Kotiani en ostanut aikoinaan arvonnousumielessä, vaan käyttöarvo on se tärkein asia mielestäni. 

Auto

Omaisuuteeni kuuluu myös tietysti auto; tarvitsen työssäkäyntiä Espoota ajatellen luotettavan ajopelin ja sitä tämä vuoden 2016 Seat Leon on totisesti vuosien varrella minulle tarjonnut. Kilometrejä on kertynyt jo reilusti joten realistinen arvio tämän auton arvosta on noin 4500 euroa. Aikomuksenani on ajella tämä kulkuväline hamaan loppuunsa ja siirtyä sitten aikanaan suoraan sähköiseen tulevaisuuteen.

Kokonaisomaisuuteni

Kokonaisomaisuuteni on siis kaikki nämä edellä mainitut omaisuusluokat sisällyttäen tällä hetkellä noin 113 374 euroa, mikä ei mielestäni ole vielä mikään suuri summa. Tulevaisuudessa omaisuuteni mitä todennäköisemmin tulee selvästi kasvamaan lisääntyvien sijoituspanostuksieni ja lisätöiden antaman kassavirran ansiosta.

Velkani

Velkaa minulle on kertynyt vuosien varrella aivan liikaa huonojen kulutustottumusten ja keskinkertaisten sijoitusten vuoksi. Muutamien viime vuoden olen kuitenkin pystynyt selkeästi vähentämään velkataakkaani ja harkitun kulutuksen ja aggressiivisen lainojen lyhentämisen avulla yritän seuraavina vuosina päästä turhista veloista kokonaan eroon. 

Asuntolaina

Asuntolaina on veloistani yllättäen se selkeästi suurin. Tällä hetkellä velkaa on vielä maksettavana noin 83183 euroa ja tarkoitukseni on maksaa muut lainat pois ensin ja sitten ehkä maksaa tätäkin nopeammin pois. Asuntolainaa maksan ihan mielelläni, kun tiedän että jokin kaunis päivä koko talo on täysin omassa hallussa!

Autolaina

Autolainaa on vielä maksettavana noin 11500 euroa, joten kyseessä on toiseksi suurin laina tällä hetkellä. Tämän lainan saan maksettua noin reilun vuoden kuluttua pois, mikä vähentää reippaasti kuukausittaisia menojani. 

Luottokorttivelat ja kulutusluotot

Kaikkiaan käytössäni on parhaillaan neljä luottokorttia, joista yhteensä velkaa on vielä maksettavana noin 21 467 euroa. Lisäksi vielä päälle on vielä yksi kulutusluotto, josta on 7900 euroa pulitettava takaisin. Yhteensä siis tälläisiä korkeakorkoisia lainoja on kapeilla harteillani  taakkana 29 367 euroa. Näitä lainoja nimenomaan maksan aggressiivisella tahdilla pois!

Kokonaisvelkani

Kokonaisuudessaan minulla on siis velkaa vielä noin messevät 124 050 euroa, joten summa on omaisuuttani suurempi! Näin 40-vuotiaana ei mikään optimaalinen tilanne, mutta ahkeralla työllä, pihillä kulutuksella ja nopealla velkojen maksulle muutan velat saataviksi euro kerrallaan!

Nettovarallisuuteni

Nettovarallisuuteni eli omaisuuteni vähennettynä veloista on siis 113 074 – 124 050 = – 10 976 euroa. Kaikkiaan siis tilanne on vielä kaukana tavoitetilastani eli taloudellisesta riippumattomuudesta – ensi vuonna tavoitteeni on saada omaisuus suuremmaksi kuin velat. 

Yhteenveto

Yhteenvetona voisi tästä sinulle kertoa, että olen virheitä tehnyt ja suoraan rehellisesti näin asiani ilmaisten toivon, että sinäkin ongelmia kohdatessasi velkojen suhteen taloudessasi keskustelet asioista jonkun kanssa. Se helpottaa monella tavalla ja todellakin meitä isojen velkojen kanssa yöuniaan menettäviä ihmisiä on Suomessa enemmän kuin arvaatkaan! Mitä mieltä olet postauksestani, rehelliset kommentit ovat aina paikallaan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös