Kaaosteoria

Omaisuuteni 5/2023 - taantuma ei haittaa

Omaisuuteni on tässä loppukesän aikana kulkenut suotuisaan suuntaan ennakoidusta uhkaavasta taantumasta huolimatta. Tässä kirjoituksessa selvittelen taas tuttuun tyyliin varallisuuteni sijoituksia ja velkoja myöten yksityiskohtaisella ja suoralla tavalla. Tutustumalla tähän omaisuuspäivitykseeni saatat hyvinkin oppia jotain hyödyllistä omankin taloutesi eduksi!

Omaisuuteni

Viime kuukausina erilaiset omistamani omaisuusluokat ovat liikkuneet eri suuntiin; osakkeissa on tullut nousua, mutta kryptovaluutoissa on tullut hieman takapakkia.

Osakkeet ja rahastot

Osakkeissani on tänään varoja 1108 euroa, joten niiden arvo koheni 108 euroa muutamassa kuukaudessa. Rahastoissa on puolestaan varoja eläkevakuutusten muodossa 9857 euroa, joten niiden arvo nousi 316 euroa edellisestä päivityksestäni. Kaikkiaan osakkeissa ja rahastoissa omaisuutta löytyy hallustani juuri nyt 8.9.2023 kaikkiaan noin 10 965 euroa, joten nousua tuli muutamassa kuukaudessa 424 euroa.

Taantuma uhkana. Juuri nyt vaikuttaa taloudellinen suhdanne kääntyvän taantuman puolelle; sekä Euroopassa, että Yhdysvalloissa näkyy heikkoutta kuluttajien luottamuksessa, mikä vaikuttaa negatiivisesti yritysten tuloksiin ja yleiseen työllisyystilanteeseen. Suomessa voisi mainita erityisen heikkoa kehitystä rakennusalalla; missä on viime aikoina tullut ilmi useampia merkittäviä konkursseja mm. Jukkatalojen, Siklatilojen ja R4 korjausurakoinnin kohdalla. Heikkenevät tulokset yhdistettynä korkeampaan korkotasoon aiheuttavat mielestäni lyhyellä välillä osakkeiden arvostukseen isoja kysymyksiä Suomessa ja globaalilla tasolla tarkasteltuna.

Osinkotulot. Heinäkuussa sain osinkoja verojen jälkeen Ares Commercialilta  6,57 € ja Ellington Financialilta 0,34 € eli yhteensä 6,91 €. Elokuussa osinkoja kertyi ainoastaan Ellington Financialin jakamat 0,35 €.

 

Nordean osakkeet ja rahastot
Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojeni arvo on tässä kohtaa 845 euroa eli laskua kertyi 175 euroa edellisestä päivityksestä. Suurin syy tähän laskuun oli yleisessä kryptovaluuttojen hintojen alavireessä; esimerkiksi Bitcoinin arvo kyykähti muutamassa kuukaudessa noin 20 %. Yleinen taantuman pelko vaikuttaa myös kryptojen arvon kehitykseen lyhyellä välillä – en juuri nyt näe suurta nousupotentiaalia seuraavan vuoden aikana.

Omistusasunto

Monen muun suomalaisen tavoin suurin omaisuuseräni on oma asunto; tässä kohtaa tämän Hauholla sijaitsevan rintamamiestalon arvo on noin 110 000 euroa, joten sen arvo ei ole muuttunut viime kuukausien aikana. Juuri nyt on asuntomarkkinoilla aikamoinen jääkausi menossa, joten ainakaan aivan lähiaikoina ei ole viisasta mielestäni myydä tätä asuntoa pois.

Auto

Pieni, mutta sitäkin merkityksellisempi omaisuuserä on autoni Seat Leon, minkä arvo on parhaillaan noin 2400 euroa. Laskua sen arvolle tuli muutamassa kuukaudessa noin 100 euroa. Ilman tätä autoa en mm. pystyisi käymään töissä Espoossa, joten kyseessä on todella hyödyllinen ja tarpeellinen käyttöauto talouteni kannalta.

Kokonaisomaisuus

Tässä kohtaa kokonaisomaisuuteni on noin 124 210 euroa, joten sen arvo kohosi 149 euroa muutamaasa kuukaudessa. Tuleville kuukausille ennustan lievää omaisuuden arvon laskua taantuman vaikutuksesta.

Velkani

Viime kuukausina olen saanut vähennettyä velkojani mukavalla tahdilla pienempään muotoon; siihen syynä oli mm. reilun 300 euron veronpalautukset ja ylityöt, joiden tuotot käytin kokonaan velkojen lyhentämiseen.

Asuntolaina

Suurin velkani tässä kohtaa on huomattavalla marginaalilla asuntolainani; sitä minulla on jäljellä vielä 75 094 euroa, joten sain lyhennettyä sitä 364 euroa muutamassa kuukaudessa. Lainan lyhennystahti on hidastunut huomattavasti korkojen nousun myötä, vaikka maksankin kuussa noin 160 euroa lainastani enemmän vuodenaikaiseen tilanteeseen verrattuna.

Huonot velat

Huonoja velkoja eli erilaisia luottokortti-, yhdistely- ja osamaksuvelkoja minulla on vielä jäljellä 32 639 euroa, joten sain supistettua velkataakkaani 1324 euroa viimeisinä kesäkuukausina. Suurinta yhdistelylainaani lyhensin 800 euroa, joten sitä on maksettavana vielä 12 800 euroa. Luottokorttivelkoja on tässä kohtaa 11 399 euroa, joten niitä onnistuin lyhentämään 414 euroa parissa kuukaudessa. Remonttilainani puolestaan väheni 110 euroa, joten sitä on jäljellä vielä 8440 euroa.

Kokonaisvelka

Kokonaisvelkani on tässä kohtaa 8.9.2023 kaikkiaan 107 733 euroa, joten se väheni kaikkiaan muutamassa kuukaudessa mukavat 1688 euroa. Olen todella tyytyväinen nykyiseen velanlyhentämisen tahtiini ja yritän vielä tässä loppuvuoden aikana lyhentää aggressiivisella sykkeellä huonoja velkojani!

Nettovarallisuuteni

Erinomaisesti oman talouden tilaa kuvaava luku on nettovarallisuus; tässä kohtaa nettovarallisuuteni eli kokonaisomaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on 16 477 euroa. Tämä luku kohosi 1837 euroa muutamassa kuukaudessa parempaan suuntaan; sekä velat että omaisuus kehittyivät kohdallani juuri oikeaan suuntaan.

Nettovarallisuus 5/2023
Nettovarallisuus 5/2023 - suunta kohti parempaa

Tutustu aiheeseen myös videoltani!

Yhteenveto

Kokonaisuutena viime kuukaudet meni kohdallani mallikkaasti; uhkaava taantuma ei tunnu taloudessani vielä oikein mitenkään; pysyvä vakituinen työpaikka vartijana ja maltillinen kuluttaminen auttavat hyvin pitämään oman talouden oikeilla raiteilla vaikeinakin aikoina. En kuitenkaan näe mitään riemukulkua taloudessani lähiaikoina, vaan ennemminkin tasaisen varmaa etenemistä pois huonoista veloista kohti taloudellista riippumattomuutta.

Mitä ajattelet tästä postauksesta? Laita kommenttisi peliin – jokainen mielipide on arvokas apu minulle ja Kaaosteorian yhteisölle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top