Kaaosteoria

Omaisuuteni 5/2021 - kun kaikki toimii!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kuluneet kesäkuukaudet puhalsivat kuumia tuulia talouteeni – omistusten arvoissa tuli ahman ahneita repäisyjä ylöspäin ja toisaalta velkavuortani sain sulatettua taas astetta pienempään muotoon. Kokonaisuudessaan eteenpäin on siis menty – reilulla otteella!

Omaisuuteni

Tällä kertaa myötätuulta puhalsi monesta suunnasta – eniten siitä hyötyivät kryptovaluutat, mutta myös osakkeet ja rahastot menivät selvin harppauksin korkeampiin lukemiin.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on Nordean arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä tänään 3.9.2021 kaikkiaan varallisuutta 1969 euroa, joten edellisestä raportistani nousua tuli 340 euroa. Eläkevakuutuksissani on puolestaan mammonaa 10 437 euroa parhaillaan, joten niissä kasvua tuli muutamassa kuukaudessa mukavat 817 euroa. Yhteensä osakkeissani ja rahastoissani on 12 405 euroa, joten viimeisestä päivityksestä nämä varat kohosivat 1156 euroa.

Autodesk uusin lisäys. Yhdysvaltalainen Autodesk oli uusin hankinta salkkuuni – kyseessähän on suunnitteluun rakentamiseen, tuotekehittelyyn ja mediapuolelle ohjelmistoratkaisuja tarjoava yritys. Halvallahan tätä kasvuyhtiötä en saanut (P/E 49), mutta mielestäni tällä erittäin hyvin skaalautuvalla toimintamallilla on näinkin laajalla tuotevalikoimalla erinomaiset näkymät pitkällä tähtäimellä. Osinkoahan tämä kasvuyritys ei maksa, mutta tässä nykyisessä ripeässä kasvuvaiheessa paukut onkin laitettava kasvuinvestointeihin sijoittajien hyödyksi.

Osinkotulot. Viimeisimpinä kuukausina sain osinkotuloja vain heinäkuussa – silloin nappasin Ares Commercialilta verojen jälkeen 14,28 euroa. Kaikki osinkotuotot laitan kasvamaan korkoa osakkeisiin, joten luvut näyttävät toivottavasti vuosien päästä vähän paremmilta!

Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa 3.9.2021
Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa 3.9.2021 (Kuva Nordea Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluutoissa puolestaan on nyt varoja 3.9.2021 kaikkiaan Binancella tililläni 9390 euroa eli muutamassa kuukaudessa kryptojeni arvo nousi reippaasti 3271 euroa! Kumpikin suurimmista omistuksistani eli Binance Coin ja Bitcoin ovat harpanneet selkeästi korkeammalle tasolle ja lisäksi Ethereum-omistusteni arvo on melkein tuplaantunut samassa ajassa.

Liquid Swapilla tuottoa. Parisen kuukautta lähdin hakemaan lisätuottoja omistamilleni kryptoilla – siihen Binancen Liquid Swap on käyttämäni keino; käytännössä tässä palveluun asettamillani Bitcoineilla lisään likvideettiä esimerkiksi pooliin USDT/BTC, jolloin minusta tulee markkinatakaaja ja tässä kyseisessä poolissa vaihtoja Tetherin (USDT) ja Bitcoinin tekevät asiakkaat voivat tehdä vaihtonsa pienillä kuluilla ja riittävällä tarjonnalla. Itse saan tästä palkkioksi tuottoja transitiokuluista, joustavasta korosta ja likviditeettipalkkiosta – juuri nyt tuotto on noin 5 % vuosittain. Pienemmillä riskisemmillä kryptoilla on mahdollista saada kevyesti yli 20 %:n tuottoa, mutta myös riskit ovat silloin selkeästi mittavampia.

Liquid Swapin riskit. Ehdottomasti suurin Liquid Swapin riski on väliaikainen tappio, mitä tulee jos palveluun asettamiesi kryptojen arvo vaihtelee reilusti mihin tahansa suuntaan – tämä tappio tosin realisoituu vasta lunastaessasi varat pois. Käytännössä voit välttää väliaikaisen tappion riskin laittamalla Liquid Swappiin vain stablecoineja (esim. USDT, BUSD tai USDC) – tosin silloin saat pienempää korkoa palkkiona. 

Kryptovaluuttani Binancella 3.9.2021
Kryptovaluuttani Binancella 3.9.2021 (Kuva Binancelta)
Kryptovarallisuuteni

Omistusasunto

Ehdottomasti suurin omaisuuseräni on omakotitaloni Hauholla – parhaillaan sen arvo on realistisesti arvioituna noin 100 000 euroa. Tämän kiinteistön arvon en usko juurikaan muuttuvan lähivuosina suuntaan tai toiseen – sijainti ei ole ihan lähellä suurta kaupunkia, mutta se on Hauhon taajamassa lähellä hyviä palveluita.

Auto

Omaisuuteni kuuluu myös käyttöautona vuoden 2016 Seat Leon, jolla on mittarissa jo 340 000 kilometriä. Realistisena arvona tälle autolle antaisin 3600 euroa eli edellisestä päivityksestä arvo tippui 200 euroa. Auton arvon ollessa näin matala sitä toivookin kovasti, ettei tulisi mitään kalliita remontteja – muuten voi pian olla edessä uuden auton etsintä!

Kokonaisomaisuuteni

Parhaillaan kokonaisomaisuuteni on 125 395 euroa, joten edellisestä raportistani se koheni kohtuulliset 4227 euroa! Taas kerran suurimmat muutokset johtuivat kryptoista, mutta myös osakkeet tarjosivat laadukasta apua nousussa ylöspäin.

Velkani

Velkani lyhenivät muutamassa kuukaudessa mukavasti, vaikka kesälomallani menoja oli normaalia enemmän esimerkiksi kotimaan reissailun merkeissä. En kuitenkaan kuluttanut velaksi, sillä haluan todella parantaa taloudellista asemaani pitkällä välillä.

Asuntolaina

Useimpien muiden suomalaisten tavoin suurin lainataakka tulee asuntolainasta, mitä kohdallani tarkoittaa 80 683 euroa. Parissa kuukaudessa tämä summa on huvennut 500 euroa pienemmäksi – enemmänkin voisin maksaa, mutta korko on niin pieni, että huonojen velkojen makselu ja sijoitukset ovat parempia vaihtoehtoja tässä tilanteessa.

Autolaina

Autolainaa löytyy parhaillaan 8518 euroa, joten sen määrä suli edellisestä päivityksestä 598 euroa. Ensi vuonna saan tämän lainan maksettua pois – sitten pääseekin säästämään seuraavaa autoa varten enemmän!

Huonot velat

Kaikista luottokorteistani (4 erilaista) velkaa on parhaillaan 23 104 euroa, joten sen määrä väheni kahdessa kuukaudessa 296 euroa. Toisaalla kulutusluottovelkaa on vielä 7195 euroa, jolloin se supistui 259 euroa samalla aikavälillä. Kokonaisuudessaan nämä tarpeettoman kalliit huonot velkani ovat siis nyt 30 299 eli ne vähenivät 555 euroa – suunta on selkeästi oikea!

Kokonaisvelkani

Kaikkiaan kokonaisvelkani on nyt 119 500 euroa eli tilanteeni parani muutamassa kuukaudessa 1653 euroa parempaan suuntaan. Laskin juuri, että kolmessa vuodessa olen saanut velkoja noin 20 000 euroa makseltua pois – siihen lukuun voi olla ihan tyytyväinen vartijan tuloilla. Seuraavan kolmen vuoden aikana minimitavoite on päästä veloissa alle sadan tonnin maagisen rajan – menot kurissa ja tulojen lisäys omaperäisinä keinoinani!

Nettovarallisuuteni

Tässä kohtaa nettovarallisuuteni eli omaisuuteni vähennettyinä veloista on 5895 euroa eli edellisestä päivityksestä se nousi huimasti 5880 euroa! Suurin positiivinen vaikuttava tekijä tilanteen paranemiseen oli kryptojen liitävä lentokeli kohti kuuta, mutta myös osakkeiden arvon nousu ja velkojen ripeä makselu auttoivat pääsemään hyvään tulokseen. Lähitulevaisuudessa en ihan näin hyviä kuukausia varmaan tule näkemään, mutta toivottavasti edes hiljalleen pääsisin kohti taloudellista riippumattomuutta.

Nettovarallisuuden kehitys

Yhteenveto

Kesästä jäi siis minulle erittäin hyvät tunnelmat mieleen taloudelliselta kannalta – sijoituksissa oli reilun kuuma myötäinen tuuli kohti korkeampia lukuja ja toisaalta jäiset tuskaiset velkataakkani sulivat taas paahteisessa menossa aimo annoksen pienemmäksi. Näin ripeä meno ei varmaan jatku lähiaikoina, mutta tärkeintä on kuitenkin pitää tavoitteet kirkkaana mielessä ja hankkia oivia rutiineja maalien saavuttamiseksi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös