Kaaosteoria

Omaisuuteni 4/2022 - helteissä velatkin sulaa

Kesän helteillä velkani ovat sulaneet reippaasti, mutta miten on käynyt omaisuuteni korkean inflaation ja Ukrainan sotatilanteen aikana? Siitä saat tietää enemmän tarpoessasi eteenpäin tämän omaisuusraportin tiukoissa käänteissä!

Omaisuuteni

Omaisuuteni arvo suli hieman alaspäin viime kuukausien melskeissä – suurin syy oli karmeassa kryptojen kehityksessä, mutta ei osakkeillanikaan kummoisesti mennyt tiukassa taloustilanteessa.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeideni arvo on tänään 8.7.2022 on 737 euroa eli muutamassa kuukaudessa tuli takapakkia 217 euroa. Käytännössä osakkeiden arvo romahti osakemarkkinoiden huonon kurssikehityksen vuoksi. Rahastoissa puolestaan minulla on eläkevakuutuksissani juuri nyt 9701 euroa, joten näiden kehittyvien markkinoiden rahastojen arvot nousivat 147 euroa. Kokonaisuudessaan osakkeissani ja rahastoisssani on varoja 10 438 euroa, joten kahdessa kuukaudessa ne vähenivät 70 euroa.

Vaikeita aikoja elellään. Viime kuukausien aikana epävarmuus taloudessa ei ole ainakaan vähentynyt ja se näkyy monen yrityksen heikentyneinä kasvunäkyminä. Esimerkiksi osakesalkustani löytyvä EcoUp antoi tulosvaroituksen tämän vuoden tuloksesta ja muutti pidemmän välin taloustavoitteitaan myöhemmäksi. Monella yrityksellä on runsaasti velkaa ja tässä kohtaa kohoavien korkomenojen ja heikentyvän kysynnän kivulias kombo tulee tekemään rumaa jälkeä Suomessa ja maailmalla. Juuri nyt laittaisinkin osakkeissa defensiivisimmille toimialoille – päivittäistavarakauppa, lääketeollisuus ja energia ovat nyt kovia sanoja heikomman suhdanteen saapuessa luoksemme.

Osinkotulot. Viime kuukausina osinkotuloni ovat olleet rehellisesti sanottuna mitättömän pieniä. Toukokuussa kilahti osinkoja verojen jälkeen Nokialta huikeat 0,04 € ja Ellington Financialilta 0,35 € eli yhteensä 0,39 €. Kesäkuussa puolestaan osinkoja tuli EcoUpilta 1,20 € ja Ellington Financialilta 0,36 € eli yhteensä 1,56 €.

 

Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa
Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluutoissa meno on ollut jäätävän kylmää – parhaillaan niissä minulla on varoja noin 1520 euroa eli niiden arvo tippui 1690 euroa muutamassa kuukaudessa. Myin muutaman Binance Coinin pois, mutta muuten kryptovarojeni arvo suli surkean yleisen kryptojen kurssikehityksen vuoksi.

TerraUSD:n romahdus merkittävä. Monien kryptopalveluiden ja kryptojen vaikeudet ovat heikentäneet valtavasti sijoittajien luottamusta viime kuukausina ja se on näkynyt yleisenä heikkoutena koko kryptomaailmassa. Esimerkiksi erään maailman suurimman vakaavaluutan TerraUSD:n osoittautuminen vakaan ja turvatun sijoituksen sijaan todella heikoksi kryptoksi vaikutti huomattavasti miljoonien kryptosijoittajien arkeen toukokuussa. Tätä vakaavaluuttaa käytettiin  mm. kryptolainojen vakaana takuuna ja sen pettäminen aiheutti runsaasti kryptovaluuttojen pakkomyyntejä erilaisissa kryptopörsseissä ja -palveluissa.

Kryptovaluuttani
Kryptovaluuttavarojeni kehitys viimeisen vuoden ajalta

Omistusasunto

Edelleen merkittävin omaisuuseräni on omakotitaloni Hauholla – parhaillaan sen arvo on noin 115 000 euroa. Korot saattavat hyvinkin nousta lähivuosina muutamia prosentteja, mutta en sen muutoksen vielä usko vaikuttavan tämän kiinteistön arvoon muutaman vuoden tähtäimellä.

Auto

Käyttöautoni Seat Leonin arvo on juuri nyt noin 3100 euroa eli sen arvo suli noin 100 euroa kahdessa kuukaudessa. Autoon ei ole viime aikoina tarvinnut tehdä suurempia huoltoja, joten saan olla tyytyväinen tähän jo melkein 400 000 kilometriä nielleeseen menopeliin.

Kokonaisomaisuuteni

Tässä kohtaa kokonaisomaisuuteni on 130 058 euroa, joten muutamassa kuukaudessa omaisuuteni pienentyi 5645 euroa. Suurin syy omaisuuden vähenemiseen oli ylimääräisten kassavarojeni käyttö autolainan viimeiseen suurempaan erään, mutta myös kryptovaluuttojen huono kehitys vaikutti negatiivisesti varallisuuteeni.

Velkani

Velkani kutistuivat huomattavasti viimeisen kahden kuukauden aikana – merkittävin syy hyvään ajanjaksoon oli autolainan viimeisen loppuerän maksaminen.

Asuntolaina

Selkeästi kookkainta velkaani asuntolainaa on tällä hetkellä jäljellä 78 151 euroa, joten sitä sain sulateltua 498 euroa pienemmäksi muutamassa kuukaudessa. Asuntolainan maksamiseen kuluu pian enemmän rahaa korkojen noustessa – kohdallani ei puhuta kuitenkaan alkuvaiheessa kuin kympeistä kuukaudessa.

Autolaina

Autolainaa minulla ei enää ole eli toukokuussa sain maksettua viimeisen 6000 euron velan pois! Kuukausittain tämän velan maksuun meni noin 320 euroa, joten tämän velan poistuminen helpottaa selkeästi taloudellista tilannettani – nyt on hyvä aika keskittyä muiden velkojen ripeämpään maksamiseen.

Huonot velat

Huonoja velkoja minulla on tällä hetkellä 39 460 euroa eli muutamassa kuukaudessa niiden määrä kohosi 979 euroa. Suurinta yhdistelmälainaa makselin pois 1200 euroa ja sitä on jäljellä 18 400 euroa. Luottokorttivelka kasvoi puolestaan 1850 euroa ja on 11 850 euroa; tämän velan nousu johtui autolainan loppumaksua varten tarvitsemastani rahamäärästä. Remonttilainaani lyhensin pois 110 euroa, joten sitä on jäljellä vielä 9210 euroa.  Tulevina kuukausina tulee mm. isoja veronmaksuja kohdalleni, joten en vielä pysty lyhentämään luottokorttivelkoja niin kovalla tahdilla kuin haluaisin – tilanne muuttuu syksyllä selkeästi paremmaksi!

Kokonaisvelkani

Kokonaisvelkani on nyt 8.7.2022 kaikkiaan  117 611 euroa eli sen määrä väheni kahdessa kuukaudessa 5533 euroa! Suunta velan suhteen on aivan oikea – pienemmät velkamenot antaa selkeästi vapautta elää ja esimerkiksi sijoittaa hyviin kohteisiin taloudelliseen vapauteen päästäkseni aikanaan.

Nettovarallisuuteni

Nettovarallisuuteni eli omaisuuteni vähennettynä veloista on juuri nyt 12 447 euroa eli muutamassa kuukaudessa se väheni 112 euroa. Omaisuuteni tietty väheni tällä aikajaksolla laitettuani kassavaroja autolainan maksuun ja velat supistuivat tosiaan erityisesti tämän autolainan viimeisen erän maksun myötä. 

Nettovarallisuuteni kehitys
Nettovarallisuuteni kehitys viimeisen vuoden aikana

Yhteenveto

Kaikkinensa viimeiset kuukaudet lisäsivät turvallisuutta taloudessa – tulevat pienemmät lainanhoitokulut antavat hyvät mahdollisuudet taloudellisesti korkean inflaationkin aikana.  Lisäksi keskityn parhaillaan luomaan uusia tulonlähteitä, joiden kaavailen tuottavan viimeistään ensi vuonna huomattavasti ansioita kohentamaan taloudellista tilannettani – ensi vuonna on esimerkiksi tulossa ensimmäinen kirjani!

Millaisia tuntemuksia kirjoitukseni herätti sinussa? Laita rohkeasti kommenttia ja kysymyksetkin ovat toivottuja! 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top