Kaaosteoria

Miten löydät käänneyhtiöt - tuottoa muutoksista

Käänneyhtiöt houkuttelevat suurilla tuottomahdollisuuksilla, mutta niissä piilee silti iso riski epäonnistumiseen. Tästä artikkelista saat itsellesi rautaisannoksen tietoa todellisten käänneyhtiöiden löytämiseen omaan salkkuusi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Mitä käänneyhtiöt ovat?

Käänneyhtiöt ovat aikaisemmin huonosta taloudellisesta tilanteesta parempaan suuntaan ponnistamassa olevia yrityksiä. Esimerkiksi yritys voi olla hyvinkin selvästi tappiolla, mutta jos tappio pienenee jatkuvasti kvartaali kvartaalilta, kyse on silloin käänneyhtiöstä. Jos huonosti menestyvä muuttuu käänneyhtiöksi, sen takana on yleensä suurempia muutoksia johtamisessa, strategiassa ja myynnissä.

Mistä tunnistat käänneyhtiön?

Todellisen käänneyhtiön tunnistaminen ei ole välttämättä  ole aina yksinkertaista ja nopeaa, mutta näkemällä hieman vaivaa ja etsimällä tarpeelliset tiedot voit onnistua löytämään helmiä salkkuusi. Tärkeimpiä asioita käänneyhtiön tunnistamisessa ovat tuloskunto, johtaminen, strategia, tappiollisten osien myynti, velkataso ja yleinen kiinnostus yritykseen.

Kohonneet tulokset. Ilmeinen tapa tunnistaa käänneyhtiö on selkeästi parantunut tuloskunto, mikä erityisesti pitkään jatkuessaan on erittäin hyvä signaali suunnan muutoksesta. Kannattaa tutkia mahdollisimman tarkkaan kuitenkin, mistä kohoavat tulokset johtuvat, sillä käänne ei aina ole pysyvää laatua. Esimerkiksi syklisillä aloilla kysynnän hohkaessa tulikuumana kehnommatkin yritykset voivat saada hyvää tulosta aikaan, mutta kysynnän hiipuessa kyyti voi olla todella kylmää. 

Johtaminen. Yleensä huonon tilan kääntäminen parempaan vaatii muutoksia yritykseen johtoon – tarkkaile siis erityisesti sellaisia yrityksiä, missä on vaihdettu esimerkiksi toimitusjohtaja hiljattain. Jos uudella johdolla on kokemusta vaikeiden tilanteiden selättämisestä aikaisemmissa yrityksissä, lisääntyvät onnistumisen mahdollisuudet selvästi kokemuksen antaessa tukea muutoksen aikaansaamiseen. Huomioi myös johdon mahdolliset osakehankinnat uudesta yrityksestä; jos yrityksen todellisesta tilanteesta hyvin perillä olevat johtajat ostavat osakkeita itselleen omalla rahallaan kaksin käsin, se on erittäin positiivinen signaali yrityksen tulevaisuutta ajatellen.

Strategia. Parempaan suuntaan päästääkseen käänneyhtiöksi yrityksellä tulisi ehdottomasti olla toimiva strategia, millä selvittäisiin selkeämmille vesille ulos myrskyisen ahdistavasta nykytilanteesta. Löydät yrityksen nykyisen strategian esimerkiksi firman sijoittajasivuilta tai viimeisimmästä tilinpäätöstiedotteista – pohdi tarkkaan, toimiiko strategia pidemmällä aikavälillä ja mahdollistaako se selkeän käänteen yrityksen toimintaan? Hyvän strategian tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi pohdinta tappiollisten osien myynneistä ja uusista tulosta kohentavista tuotteista tai palveluista.

Tappiollisten osien myynti. Yrityksellä saattaa olla tiettyjä osia, mitkä aiheuttavat huomattavaa tappiota yrityksen tulokseen. Jos tälläinen kehnosti tuottava osuus firmasta myydään tai lakkautetaan, se saattaa nostaa huomattavasti yrityksen tuloskuntoa ja muuttaa sen todelliseksi käänneyhtiöksi. 

Velkataso. Myös velan tilanteeseen on hyvä paneutua; sen muutokset voivat antaa hyvinkin osviittaa suunnan kääntymisestä parempaan päin. Esimerkiksi yritys on voinut saada aikaan parempia lainasopimuksia, jolloin firma saattaa säästää huomattavastikin korkomenoissaan. Lisäksi sijoittajat ovat saattaneet panostaa yritykseen lisää rahaa, jolloin vähäisempi velkataso mahdollistaa helpommin uusien kannattavien investointien tekemisen ja yllättäviltä kriiseiltä suojautumisen. Yleensä ottaen vähäinen velkataso tekee tappiollistakin tulosta tekevän yrityksen muuttumisen käänneyhtiöksi paljon todennäköisemmäksi verrattuna raskaassa velkalastissa seilaavaan firmaan.

Yleinen kiinnostus yritykseen. Syystä tai toisesta yritys voi jäädä vaille suurempaa sijoittajien huomiota, vaikka tulokset olisivatkin mallíkkaalla tasolla. Syitä tälläiseen kiinnostukseen puutteeseen voivat olla esimerkiksi satunnaiset huonot uutiset yrityksestä, epäseksikäs toimiala, pieni koko tai osakkeen puuttuminen sijoitusanalyytikkojen seurannasta. Jos osakkeen arvo pörssissä ei vastaa todellista yritystoiminnan arvoa, tästä yrityksestä voi hyvinkin tulla melkoinen käänneyhtiö vuosien aikana.

 

Mistä tunnistat käänneyhtiön
Käänneyhtiöt voi tunnistaa esimerkiksi kohoavista tuloksista, oivasta strategiasta ja hyvästä velkatilanteesta

Miten sijoitat käänneyhtiöihin?

Käänneyhtiöt tarjoavat mahdollisuuksia osaaville sijoittajille, mutta riskiä näissä sijoituskohteissa on runsaasti. Seuraavilla vinkit auttavat sinua sijoittamaan käänneyhtiöihin kohtuullisella riskillä.

Vaadi useita signaaleja muutoksesta. Aikaisemmin tässä artikkelissa opit tunnistamaan käänneyhtiön erilaisista signaaleista – mitä enemmän tälläisiä selkeään muutokseen vaikuttavia tekijöitä löydät yrityksestä, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on ansaita todelliseen käänneyhtiöön sijoittamalla.

Hajauta useaan käänneyhtiöön. Riskit ovat siis kohtuullisen mittavia käänneyhtiöihin sijoittaessa, joten voit alentaa selkeästi omaa riskitasoasi panostamalla useisiin erilaisiin käänneyhtiöihin. Tällä tavalla et ole niin suuressa vaarassa menettää pahimmillaan koko sijoitustasi, ´mutta voit kuitenkin saada merkittäviä tuottoja monipuolisen käänneyhtiösalkkusi ansiosta.

Ajoitus tärkeää. Jos huomaat positiivista muutosta yrityksen tuloksessa, liian varhainen panostaminen voi koitua kohtalokkaaksi. Siitä syystä usein on turvallisempaa odottaa tuloksen kehittyvän edes hieman pidempään samaan myönteiseen suuntaan, jolloin yrityksen tilan voi jo sanoa olevan vakaammalla pohjalla. Esimerkiksi jos huomaat yrityksen vuoden ensimmäisessä osavuosikatsauksessa positiivisen käänteen, on yleensä kannattavampaa odottaa vielä seuraavan osavuosikatsauksen tuloksia, jotta sama myönteinen kehitys jatkuisi edelleen, jolloin sijoitus olisi vähemmän riskikäs. Toisaalta liika viivyttely ei kannata yrityksen muuttuessa positiiviseen suuntaan – muut sijoittajat huomaavat silloin sinua varhaisemmin saman asian ja osakkeen hinta nousee yleensä pian vastaamaan  paremmin yrityksen todellista uutta arvoa.

Ole kärsivällinen. Sijoittaessasi käänneyhtiöihin ne ovat todellisessa muutosvaiheessa – yrityksissä voi olla silloin käynnissä useitakin samanaikaisia mittavia hankkeita, jolloin esimerkiksi muutokset strategiassa, rekrytoinnissa tai toimipaikkojen määrässä eivät aina tapahdu nopean vaivattomasti. Tulokset eivät välttämättä kehity tälläisissä muutostilanteissa kovinkaan ripeästi parempaan suuntaan, joten sijoittajan on hyvä antaa muutokselle oma aikansa vaikuttaa asioihin.

Joskus on aika luopua. Usein käänneyhtiö kääntyykin katastrofin puolelle, jolloin siitä on vain suosiolla luovuttava mahdollisimman pian suurempien tappioiden välttämiseksi. Erityisesti silloin jos ne syyt, millä lähdit mukaan sijoittamaan tähän käänneyhtiöön (esim. kohoavat tulokset, hyvä strategia tai laadukas johtaminen) eivät enää päde tähän kohteeseen, on tärkeää pohtia tämän sijoituksen mielykkyyttä salkussasi. 

Käänneyhtiöt yhteenvetona

Käänneyhtiöt antavat parhaimmillaan mahdollisuuden jopa moninkertaistaa panostuksesi, mutta huomattavaa riskiä on kuitenkin vastapainoksi mukana. Helppoa sopivien kohteiden löytäminen ei aina välttämättä ole, mutta tutkimalla perusteellisesti yritysten osavuosikatsauksia ja muita tärkeitä tiedotteita, voit hyvinkin saalistaa salkkuusi todellisia käänneyhtiöitä.

Ovatko käänneyhtiöt sinun juttusi? Meikäläinen ainakin yrittää löytää näitä aliarvostettuja helmiä omaan salkkuuni sopivissa määrin – tulokset puhuvat sitten aikanaan puolestaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top