Kaaosteoria

Omaisuuteni 2/2023 - korkojen nosto vaikuttaa

Korkojen nosto vaikuttaa tässä kohtaa huomattavasti talouteeni; sillä on selkeitä seurauksia omaisuuteni arvoon ja käytettävissä oleviin tuloihin. Tässä kirjoituksessa valoitan sinulle perinteiseen tyyliini omaisuuteni ja velkojeni kehittymistä viimeisten talvikuukausien ajalta -tietoa luvassa mm. korkojen vaikutuksista omaisuuseriini!

Omaisuuteni

Omaisuuteni suli tässä pakkasen keskelläkin ikävästi pienemmäksi; korkojen nosto vaikuttaa parhaillaan erityisesti omistusasuntoni arvoon, mutta myös osakesijoitukseni kärsivät huomattavasti korkeamman korkotason vaikutuksesta.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani minulla on varoja tänään 13.3.2023 noin 1343 euroa eli muutamassa kuukaudessa osakkeiden arvo kasvoi 40 euroa. Rahastoista löytyy puolestaan mammonaa parhaillaan 9108 euroa, joten niiden arvo kyykähti 329 euroa samassa ajassa. Kaikkiaan minulla on siis osakkeissa ja rahastoissa kiinni 10 451 euroa eli kahdessa kuukaudessa niiden arvo vajosi 290 euroa.

Osakemarkkinoilla myrskyä. Viime aikoina riskit ovat taas tulleet paremmin esille myös osakesijoittamisessa korkojen ripeän kohoamisen vaikutuksesta. Esimerkiksi merkittävä kasvuyritysten rahoittaja Silicon Valley Bank ajautui vakaviin ongelmiin, kun sen asiakkaat kiirehtivät lunastamaan varojaan pankista äkillisen korkojen nostojen aiheuttamien rahoitusongelmien vuoksi. Pankkisektori erityisesti Euroopassa on kehittynyt onneksi edellisestä vuoden 2008 pankkikriisistä huomattavasti turvallisempaan suuntaan – pankkien vakavaraisuus ja maksuvalmius on sääntelyn ansiosta keskimäärin paremmalla tasolla.  

Osakkeeni ja rahastoni
Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa 13.3.2023 (kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluuttojeni arvo on noin 1210 euroa, joten niiden arvo koheni noin 80 euroa edellisestä raportistani. Kaikki arvonnousu tuli yksittäisten omistamieni kryptojen hyvästä vireestä – en viime kuukausina ostellut lisää kryptoja. Yleisesti katsottuna kryptovaluuttojen tilanne näyttää juuri nyt haastavalta; esimerkiksi suosittu vakaavaluutta eli stablecoin USDC ei ole pystynyt pitämään arvoaan vakaana, kun kryptosijoittajat vaihtoivat tätä vakaavaluuttaa pois Silicon Valleyn Bankin ongelmien vuoksi.

Omistusasunto

Korkojen nosto vaikuttaa parhaillaan myös omistusasuntoni arvostukseen – arvioin sen vuoksi nykyisen taloni arvon olevan noin 110 000 euroa eli muutosta alaspäin tuli noin 5000 euroa viimeisestä päivityksestäni. Asunnon laatu ei ole heikentynyt mihinkään muutamassa kuukaudessa, kysyntä on kuitenkin heikentynyt sen verran, että pieni arvonalennus on tässä kohtaa paikallaan.

Auto

Autoni Seat Leon on myös pieni osa omaisuuttani; sen arvo on juuri nyt noin 2700 euroa, joten Seatin arvo väheni parissa kuukaudessa 100 euroa. Suurempia huoltoja ei ole tarvinnut viime aikoina tehdä tähän kulkuneuvoon ja sen tuoma arvo käyttöautona töihin liikkumisessa ja perheen kanssa liikuttaessa on paljon sen rahallista arvoaan suurempi!

Kokonaisomaisuuteni

Yhteenvetona kokonaisomaisuuteni on parhaillaan 124 361 euroa, joten se väheni muutamassa kuukaudessa noin 5310 euroa. Suurin syy oli korkojen nousun aiheuttama omistusasunnon arvon lasku, mutta eivät osakkeetkaan kummoisesti pärjänneet korkomyrskyssä.

Velkani

Velkataakkani sulivat kohtuullisesti viime kuukausina – kohonneet korot antavatkin entistä enimmän motivaatiota lyhentää velkoja pois ripeämmin!

Asuntolaina

Kookkainta velkaani asuntolainaa minulla on juuri nyt jäljellä 76 220 euroa, joten sitä lyhentelin muutamassa kuukaudessa 464 euroa. Korkojen nousu vaikuttaa asuntolainaani uppoaviin menoihin melkoisesti; viimeisimmän lainani korontarkistuksen myötä kuukausittain saan maksella noin 100 euroa enemmän korkoja! Olisi pitänyt ottaa matalien korkojen aikana jonkinlainen korkosuojaus lainaan, enää tällä tasolla se ei mielestäni kannattaisi.

Huonot velat

Huonoja velkoja eli erilaisia luottokortti- osamaksu- ja yhdistelyvelkoja minulla on vielä jäljellä 35 630 euroa, joten parina talven kuukautena sain velkalastiani sulatettua 1000 euroa. Mittavinta yhdistelylainaani lyhensin 800 euroa ja sitä on jäljellä vielä 15 200 euroa. Remonttilainani väheni 110 euroa ja sitä on maksettavanaa vielä 8770 euroa. Luottokorttivelkani puolestaan hupenivat 90 euroa ja niitä on vielä taakkana 11 660 euroa.

Kokonaisvelkani

Kokonaisvelkaa löytyy tänään 13.1.2023 kaikkiaan 111 850 euroa eli kahdessa kuukaudessa velkani supistuivat 1463 euroa. Lyhennystahtia heikentää parhaillaan korkean inflaation aiheuttamat menojen lisäykset, mutta yritän keksiä uusia keinoja hankkia tuloja mm. oman verkkokaupan avulla lähiaikoina!

Nettovarallisuuteni

Nettovarallisuuteni eli maanpäällinen omaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on juuri nyt 12 511 euroa, joten takapakkia tuli muutamassa kuukaudessa 3847 euroa. Syinä kehnoon kehitykseen olivat omaisuuserieni heikko kehittyminen erityisesti korkojen nousun myötä, velkojen suhteen tilanne puolestaan näyttää paremmalta.

Nettovarallisuuteni kehitys
Korkojen nosto vaikuttaa parhaillaan selkeästi nettovarallisuuteeni

Yhteenveto

Kaikkinensa viime ajat ovat menneet mollivoittoisesti; korkojen nousu on toisaalta tuhonnut omaisuuteni arvoa ja toisaalta korkea inflaatio vaikeuttaa negatiivisesti kohonneina menoina. Lähiaikoina fokus on erityisesti velkojen lyhentämisessä, jotta korkeakorkoiset velat häipyisivät haittaamasta talouttani.

Mitä ajatuksia postaukseni herätti? Laita kommenttia alle tai sähköpostiini janne.soikkeli@kaaosteoria !

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top