Kaaosteoria

Omaisuuteni 1/2023 - varautumista taantumaan

Taas on aika ottaa selville, mitä taloudessani oikein on tapahtunut viime kuukausien aikana. Olen keskittynyt erityisesti suojautumaan taantumalta, joten ainakin asiaa tulee velkojen lyhentämisestä ja uusista sijoituksista!

Omaisuuteni

Kokonaisomaisuuteni ei juurikaan muuttunut suuntaan tai toiseen parin kuukauden aikana. Sen sijaan yksittäisen sijoituskohteiden arvoissa tapahtui selkeitä heilahteluja – volatiliteetti on nyt todella korkealla tasolla.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on tänään 9.1.2023 varallisuutta 1303 euroa, joten niiden arvosi kohosi 334 euroa muutamassa kuukaudessa. Rahastoissa puolestaan minulta löytyy omaisuutta noin 9437 euroa, joten niiden arvo väheni 446 euroa. Yhteensä osakkeissa ja rahastoissa on siis varallisuutta noin 10 741 euroa, joten niiden yhteisarvo suli 111 euroa viime kuukausien aikana.

Kotimaisia ostoja. Jatkoin viime kuukausina osakkeiden ostoa alehinnoilla; tein kaikkiaan reilulla 300 eurolla lisäyksiä osakesalkkuuni. Ostin edullista hyvin johdettua ja mielenkiintoisen aseman 5G-markkinoilla omaavaa Nokiaa ja pienen markkina-arvon, mutta ison kasvupotentiaalin omaavan moottoriurheilun jakelijan Duellin osakkeita. Myös seuraavina kuukausina aion jatkaa osakeostoja Suomesta ja maailmalta, vaikka taantuma vaikuttaisikin tuloksiin väliaikaisesti.

Osinkotulot. Viime kuukausien osinkotulot olivat todella mitättömät kohdallani. Marraskuussa sain osinkoja verojen jälkeen Ellington Financialialta 0,37 € ja Boreolta 0,84 € eli yhteensä 1,21 €. Joulukuussa osinkoja tuli puolestaan vain Ellington Financialilta 0,36 €. Kaikkiaan sain osinkotuloja viime vuonna verojen jälkeen noin 45 euroa – tätä lukua lähden ehdottomasti kasvattamaan tänä vuonna!

Osakkeeni ja rahastoni Nordealla
Osakkeeni ja rahastoni Nordealla 9.1.2023 (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluuttani

Kryptovaluuttojeni arvo on noin 1130 euroa, joten niiden arvo kohosi noin 52 euroa edellisestä päivityksestä. Ostelin hieman edullista Bitcoinia pitkään pitoon ja aion ostaa lähitulevaisuudessa lisää merkittävämpiä kryptoja salkkuuni. Tälle vuodelle kryptojen kurssien ennakointi on harvinaisen hankalaa; siihen vaikuttaa mm. yleinen talouden tila, sijoittajien luottamus. kryptoihin ja hyödyllisten lohkoketjuteknologiaan perustuvien sovellusten käyttöönotto. Uskon kuitenkin pitkällä välillä voittavien kryptojen ja teknologioiden erottuvan keskinkertaisimmista vaihtoehdoista edukseen – kryptovaluuttojen historia on vasta alkumetreillä!

Omistusasunto

Merkittävin omaisuuseräni on omistusasuntoni; tämän Hauholla sijaitsevan omakotitalon arvo on noin 115 000 euroa. Sen arvo ei liikahtanut minnekään, mutta tulevaisuudessa mahdolliset korkojen muutokset ylöspäin saattavat vaikuttaa tämänkin kiinteistön arvoon negatiivisesti.

Auto

Myös käyttöautoni Seat Leon on pieni pala omaisuuttani; tässä kohtaa sen arvo on noin 2800 euroa, joten muutamassa kuukaudessa sen arvo väheni noin 100 euroa. Viime kuukausina pääsin autoni suhteen ilman suurempia ylimääräisiä huoltokuluja, toivottavasti sama tahti jatkuu lähiaikoina!

Kokonaisomaisuuteni

Kaikkiaan kokonaisomaisuuteni on parhaillaan 129 671 euroa, joten sen arvo väheni 159 euroa muutamassa kuukaudessa. Suurin syy oli rahastojen arvon sulaminen ja lähikuukausina omaisuuteni arvon muutoksia en pysty ennakoimaan suuntaan tai toiseen nykyisen korkean inflaation, kohoavien korkojen ja ennakoidun taantuman vaikutuksesta.

Velkani

Velkoja sain kokonaisuudessaan lyhennettyä mukavasti, joten suunta on oikea erityisesti taloudellisen riippumattomuuden tavoitettani ajatellen.

Asuntolaina

Selkeästi merkittävintä velkaani asuntolainaa minulla on maksettavana vielä 76 684 euroa, joten sitä sain lyhennettyä muutamassa kuukaudessa 469 euroa. Lähitulevaisuudessa kohoaa taas lainasta maksettavat korkokulut muutamia kymppejä kuussa, mutta sen kanssa on vain tultava toimeen!

Huonot velat

Huonoja velkoja eli erilaisia luottokortti-, osamaksu- ja yhdistelyvelkoja on parhaillaan maksettavanani noin 36 630 euroa, joten niitä sain maksettua pois noin 1025 euroa muutamassa kuukaudessa. Suurinta yhdistelylainaa lyhensin 800 euroa ja sitä on jäljellä vielä 16 000 euroa. Remonttilaina supistui 110 euroa ja sitä on jäljellä 8880 euroa. Luottokorttivelkaa puolestaan lyhensin 115 euroa ja sitä on kaikkiaan vielä 11 750 euroa.

Kokonaisvelkani

Kokonaisvelkani on nyt 9.1.2023 kaikkiaan 113 313 euroa eli parissa kuukaudessa velkani vähenivät 1495 euroa. Lyhennystahti on ihan kohtuullinen, mutta toki tästäkin voisin vielä laittaa paremmaksi! 

Nettovarallisuuteni

Nettovarallisuuteni eli kokonaisomaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on parhaillaan 16 358 euroa, joten se kohosi mukavat 1336 euroa muutamassa kuukaudessa. Merkittävin tekijä nettovarallisuuden kasvuun oli velkojen vähenemisellä ja lähitulevaisuudessa uskon tämän seikan pysyvän muuttumattomana.

Nettovarallisuuteni kehitys
Nettovarallisuuteni kehitys on ollut nousujohteista viimeisen vuoden aikana

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan muutamat viime kuukaudet menivät kohtuullisen mukavasti; sain lyhennettyä velkoja reippaasti ja omaisuuskaan ei ottanut pahasti osumaa. Tulevina kuukausina aion jatkaa suojautumista taantumalla samaan tahtiin; tiukkaa velkojen lyhennystä, uusia sijoituksia ja turhan kuluttamisen välttelyä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top