Kaaosteoria

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen on ehkä yksi helpoimpia ja nopeimpia väyliä aloittaa yrittäminen Suomessa. Tässä kirjoituksessa yritän selvittää sinulle toiminimen perustamisen ydinasiat selkeästi, jotta voisit päästä liikkeelle mahdollisimman kivuttomasti. Oleellisia asioita toiminimen toiminnan aloittamisessa ovat rekistereihin liittyminen, kirjanpidon järjestäminen ja pankkitilin avaaminen. Lisäksi saat tietoa siitä, mitkä ovat toiminimen perustamisen täytettävät ehdot ja millaiset kulut toiminnan starttaamiseen liittyvät.

Toiminimen perustamisen ehdot

Aivan jokainen halukas ei voi perustaa Suomessa toiminimeä, vaan muutamien ehtojen tulee täyttyä. Toiminimiyrittäjäksi voi tulla luonnollinen henkilö, jolla on vakituinen asuinpaikka Euroopan talousalueella. Pystyt kuitenkin hakemaan Patentti- ja rekisterihallitukselta luvan toiminimen aloittamiseen, jos asut muualla kuin Euroopan talousalueella.

Toinen oleellinen ehto koskee ikää; alle 18-vuotias voi toki perustaa toiminimen, mutta silloin tarvitaan myös edunvalvojan eli käytännössä huoltajan suostumus. Lisäksi sekä alle 18-vuotiaan että huoltajan on allekirjoitettava perustamisilmoitus ja edunvalvojan yrittäessä toiminimellä alaikäisen puolesta siihen vaaditaan lupa Digi- ja väestötietovirastolta.

Keksi toiminimellesi nimi

Toiminimen perustaminen vaatii toki nimen keksimistä – osuvalla nimellä saat erottauduttua hyvin muista  yrityksistä. Hyvät nimet usein kuvaavat jollain tavalla liiketoimintasi luonnetta; esimerkiksi kryptovaluuttoihin keskittyvällä toiminimelle saattaisi esimerkiksi Kryptoinen tai Kryptoliitti olla erittäin soveliaita vaihtoehtoja nimeksi.

Usein parhaat nimet ovat jo varattuja, joten kannattaa selvittää varatut toiminimet maksutta esimerkiksi YTJ:stä (Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Tärkeä pointti on myös huomata, että sinun toiminimesi nimeen ei ole välttämätöntä laittaa ”toiminimi” tai ”tmi” merkintää.

 

YTJ - Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä
YTJ:n avulla toiminimen perustaminen helpottuu vapaiden nimien etsinnällä

Valitse toimialasi

Omalle toiminimellesi on valittava myös toimiala ja sen olisi mieluiten ilmaistava selkeästi, missä alalla yrityksesi toimii. Tämä toimialailmoitus on tehtävä sekä kaupparekisteriin että verottajalle. Halutessasi on mahdollista ilmoittaa kaupparekisteriin toimialasi yleistoimialana, mutta silloin rekisteröinti voi hankaloitua. Verottajalla puolestaan kelpaa vain täsmällinen rajattu toimiala.

Toimialasi luokitusta voit myöhemmin muuttaa, jos liiketoimintasi tekeminen suuntautuu uusille alueille. Oleellista on valita silloin se toimialaluokitus, mihin suurin osa liiketoimintaasi perustuu. Erilaisiin toimialaluokituksiin voit perehtyä tältä Tilastokeskuksen sivulta!

Tee perustamisilmoitus

Toiminimen perustaminen käytännössä toteutetaan tekemällä perustamisilmoitus – sen voit tehdä tilanteestasi riippuen verkossa YTJ:n kautta, paperitse tai OmaVeron kautta. 

Kaupparekisteriin liittyminen. Verkossa voit tehdä perustamisilmoituksen YTJ:n kautta ja silloin ilmoittaudut mukaan automaattisesti kaupparekisteriin. Tiettyjen ehtojen täyttyessä kaupparekisteriin liittyminen on pakollista; 

  •  yrityksessä on töissä muita henkilöitä, kuin aviopuoliso, alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi
  • harjoitat luvanvaraista toimintaa
  • yrityksellä on oma liiketila erillään omasta asunnosta
Perustamisilmoituksen teko netissä maksaa 60 euroa, mutta halutessasi voit tehdä sen myös paperilomakkeella 115 euron maksulla. Paperilomakkeella voit valita itse, liitytkö mukaan kaupparekisteriin. Verkossa tehty ilmoittautuminen on siis edullisempi ja sillä saat aloitettua yrittämisen nopeammin, joten itse suosittelen sitä vaihtoehtoa useimmille yrittäjille!
 
Kaupparekisteriin kannattaa usein liittyä, vaikka sinulta ei sitä suoraan vaadittaisikaan. Esimerkiksi silloin voit valita toiminimeäsi varten juuri haluamasi nimen, muussa tapauksessa toiminimesi muodostuisi omasta nimestäsi.
 
OmaVeron perustamisilmoitus. Jos et halua liittyä kaupparekisteriin, voit tehdä perustamisilmoituksen myös OmaVerossa. Tehtyäsi perustamisilmoituksen tässä palvelussa saat Y-tunnukset heti käyttöösi ja voit aloittaa yritystoiminnan välittömästi (ei koske luvanvaraista toimintaa).

 

Ilmoittamisen vaiheet YTJ-palvelussa
Ilmoittamisen vaiheet YTJ-palvelussa (Kuva YTJ:n verkkosivuilta)

Liity rekistereihin

Kaupparekisterin lisäksi on myös muita tärkeitä rekistereitä, joihin sinun on käytännössä tiettyjen ehtojen täyttyessä.  Oleellisimmat rekisterit liittyvät verotukseen;  ennakkoperintärekisteri, arvonlisävelvollisten rekisteri ja työnantajarekisteri on tärkeää hallita!

Ennakkoperintärekisteri. Tähän rekisteriin ei mielestäni voi jättää liittymättä – muuten yrityksesi asiakas joutuisi tekemään itse ennakonpidätyksen maksamistaan työkorvauksista, palkoista tai käyttökorvauksista. Helpotat siis huomattavasti asiakkaidesi työtä ja asiakkaasi saavat kotitalousvähennystä esimerkiksi remontti-, siivous- ja hoitotöistä vain ennakkoperintärekisteriin kuuluvien yritysten palveluja käyttämällä! Ennakkoperintärekisteriin voit ilmoittautua OmaVerossa ja lisää tietoa aiheesta löydät tältä sivustolta.

Arvonlisävelvollisten rekisteri. Jos toiminimesi liikevaihto jää alle 15 000 euron vuosirajan, sinun ei tarvitse liittyä arvonlisävelvollisten rekisteriin. Tähän rekisteriin on silti usein kannattavaa liittyä vähäiselläkin liikevaihdolla, koska silloin voit vähentää sen arvonlisäveron, mikä liittyy toiselta arvonlisävelvolliselta ostamasi palvelun tai tuotteen hintaan. 

Jos et ilmoittaudu arvonlisävelvollisten rekisteriin, et tietenkään pysty vaatimaan arvonlisäveroa myydessäsi tavaroita tai palveluita. Oleellista on myös tietää kuinka ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverosi; alle 30 000 euron vuosiliikevaihdolla voit esimerkiksi  halutessasi ilmoittaa ja maksaa alvisi vain kerran vuodessa.  Lue lisää arvonlisäverotuksesta tältä verottajan sivustolta!

Työnantajarekisteri. Tälle kolmannelle rekisterille tulee harvemmin käyttöä aivan toiminimen alkuaikoina; työnantajarekisteriin on ilmoittauduttava, jos on säännöllinen työnantaja. Toiminimesi olisi säännöllinen työnantaja esimerkiksi, jos sinulla olisi  vähintään kaksi vakituista tai 6 tilapäistä työntekijää palkkalistoillasi. Tutustu työnantajarekisteriin tarkemmin tältä sivulta.

 

Hanki pankkitili

Toiminimen perustaminen on yhtä pientä askelta lähempänä maaliaan, kun hankit oman pankkitilin toiminimesi käyttöön. Yrityksen oma pankkitili helpottaa kirjanpitoasi ja toisaalta raha-asiat pysyisivät paremmin hallinnassasi, kuin jos käyttäisit omaa käyttötiliäsi firmasi pankkitilinä. Oman pankkitilin voit hankkia maksullisena yritystilinä, toisena yksityistilinä tai kuukausimaksuttomana yritystilinä.

Maksullinen yritystili. Erittäin käytettyjä vaihtoehtoja ovat erilaiset pankkien tarjoamat maksulliset yritystilit, joiden pakettiratkaisuun kuuluu vielä yleensä maksukortti. Keskimäärin suomalaisten pankkien maksullisten yritystilipakettien kuukausihinnat liikkuvat noin 5 – 20 euron hintaluokassa ja lisäksi monella maksullisella yritystilillä on noin 100 euron hintainen avausmaksu.

Toinen yksityistili. Edullisempi vaihtoehto on avata toinen oma yksityistili pankissasi, jolloin kulut ovat huomattavasti pienemmät. Suosittelen kuitenkin tarkistamaan pankin yksityistilien käyttöehdot, jotta sieltä ei löydä mitään esteitä ottaa yksityistili yritystäsi varten. Lisäksi et tarvitse välttämättä omaa maksukorttia yrityksellesi; voit maksaa menot yksityisellä maksukortillasi ja laittaa ne tarkasti kirjanpitoon.

Kuukausimaksuton yritystili. Uudentyyppiset rahoitustoimijat tarjoavat nyt edullisia kuukausimaksuttomia yritystilejä myös suomalaisille yrittäjille. Tälläisia vaihtoehtoja ovat esimerkikis Revolut, N26 ja Wise ja esimerkiksi Wisella maksat yritystilisi avauksesta 50 euroa, rahan saamisesta ei mene veloitusta ja Wisen maksukortilla ei ole kuukausimaksua! Tutustu edullisempaan ja skaalautuvampaan Wiseen tältä sivulta!

Järjestä kirjanpito

Kirjanpito on niitä yrittämiseen kuuluvia osa-alueita, joiden kanssa on tultava toimeen, vaikka kiinnostusta tai osaamista ei olisi valtavasti. Onneksi kirjanpidon alkeet on helpohko oppia ja toisaalta vähänkin liiketoimintasi kasvaessa kirjanpidon ulkoistus ammattilaiselle säästää sekä aikaa, rahaa, että hermojasi! 

Itse tehty malli. Jos haluat tehdä itse, niin yksinkertaisesti tekemäsi kirjanpito on silloin helpoin ratkaisu. Käytännössä sinun on silloin laitettava muistiin kaikki myynnit ja ostot päivämäärineen, alveineen ja selitteineen. Tärkeää on myös, että sinulla on jokaisesta myynnistäsi tai ostostasi tosite tallella esim. kuitin tai myyntilaskun muodossa. Ilmaisia käteviä kirjanpitopohjia löydät tältä sivulta ja jos haluat syventyä paremmin itse oman toiminimesi kirjanpitoon, saat löydät apua tältä Kevytyrittäjäksi.comin sivulta.

Ulkoista muille. Voit myös ulkoistaa käytännössä kirjanpitosi täysin tai osittain kirjanpitäjälle; suurimmat edut ammattitaitoisten tekijöiden kanssa toimimisesta ovat mielestäni turhien lakirikkomusten välttäminen ja hyödyllisten verovähennysten hyödyntäminen eduksesi. Pieni aloitteleva toiminimi voi päästä kirjanpidossaan noin 50 – 100 euron kuukausikuluilla ulkoistuksessa eli suurista summista ei ole kyse! Esimerkiksi Talenomin TiliJaska Palvelu kustantaa alussa 40 € kuussa (tai 2 % liikevaihdosta) ja sillä palvelu järjestää mm. kirjanpidon ja alv-ilmoitukset puolestasi.

Toiminimen perustaminen kasassa

Toiminimen perustaminen on siis monen vaiheen takana ja toivottavasti saat aloitettua näillä ohjeillani oman toiminimen. Yrityksen perustaminen on kuitenkin vasta alku; siitä vasta lähtee liikkeelle itse yrittäminen! 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top