Kaaosteoria

Nordnet Sijoitusvakuutus - joustavaa verotehokasta säästämistä

” Nameless” created by Purgin_Alexandr, from brand Pixabay on Canva.com

Nordnet Sijoitusvakuutus on aidosti uudenlainen väylä sijoittaa – se on joustavan verotehokas säästöhenkivakuutus, millä voit sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin. Tässä kirjoituksessa saat tietää tarkemmin, millainen sijoitusinstrumentti on Nordnet Sijoitusvakuutus; Tutuksi tulevat esimerkiksi sijoitusvalikoima, verottaminen, rajoitukset ja vahvuudet.

Mikä on Nordnet Sijoitusvakuutus?

Nordnet Sijoitusvakuutus on säästöhenkivakuutus, millä voit sijoittaa verotehokkaasti osakkeisiin ja rahastoihin. Kertynyttä tuottoa ei veroteta sijoitusvakuutuksessa, jos vaihdat sijoituskohteitasi. Käytännössä maksat veroa vasta nostaessasi rahaa ulos sijoitusvakuutuksesta; käytännössä hyödyt tästä verovelvoitteen myöhentämisestä huomattavasti tuotoissasi!

Henkivakuutuksella voit vapaasti valita vakuutuksen edunsaajat, jos vakuutus päättyy kuolemaan. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sijoitusvarallisuuden siirtämisen seuraavalle sukupolvelle ilman testamenttia. 

Minimitalletus Nordnet Sijoitusvakuutuksessa on 5000 € ja voit siirtää tilille ainoastaan rahaa. Talletuksille ei ole mitään ylärajaa, toisin kuin esimerkiksi osakesäästötilin kohdalla.

 

Mihin voit sijoittaa?

Käytännössä Nordnet Sijoitusvakuutus mahdollistaa sijoittamisen useimpiin Nordnetistä löytyviin rahastoihin ja tiettyjen säänneltyjen markkinapaikkojen ETF-rahastoihin. Rahastojen puolella Nordnet tarjoaa pian myös mahdollisuuden kuukausisäästöön tässä sijoitusvakuutuksessa. Osakkeiden puolella on mahdollista sijoittaa useiden säänneltyjen markkinapaikkojen listattuihin osakkeisiin ja merkintäoikeuksiin.

Voit sijoittaa osakkeisiin näissä pörsseissä:

 •  Nasdaq Helsinki
 • Nasdaq Stockholm
 • Oslo Börs
 • Nasdaq Copenhagen
 • Xetra Regulated Market (Saksa)
 • London Stock Exchange
 • Nasdaq (Yhdysvallat)
 • New York Stock Exchange                                    
Mihin voit sijoittaa?
Nordnet sijoitusvakuutus antaa mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin ja ETF-rahastoihin.

Nordnet Sijoitusvakuutuksen verotus

Nordnet Sijoitusvakuutus on verotuksellisesti edullinen sijoittajalle; maksat veroja tosiaan vasta nostaessasi varoja pois tästä sijoitusvakuutuksesta. Käytännössä sijoitusvakuutus päättyy joko vakuutuksenottajan omasta tahdosta tai vakuutuksenottajan kuoleman seurauksena.

Verotus vakuutuksen ollessa voimassa. Verotus on Nordnet Sijoitusvakuutuksessa suhteellisen yksinkertaista vakuutuksen voimassaoloaikana:

 • Voit nostaa sijoitetut varasi osittain tai kokonaan milloin vaan
 • Jos säästöt maksetaan suoraan sinulle, lunastetusta pääomasta ei mene veroa, vaan vakuutuksen tuotosta maksetaan pääomatuloveroa.
 • Jos säästöt maksetaan lähiomaiselle, pääoma kuuluu lahjaveron piiriin. Lisäksi myös tuottoa verotetaan pääomatuloverotuksen mukaan.
 • Voit vaihtaa sijoituskohteita vakuutuksessa ilman myyntivoiton verottamista
 •  Vakuutuksessa tehdyistä kaupankäyntitapahtumista ei tarvitse ilmoittaa veroilmoituksessa
 • Vakuutuksen tuottaessa tappiota, voit vähentää mahdolliset tappiosi vakuutuksen päättyessä.

Verotus kuolemantapauksessa. Säästöhenkivakuutuksen päättyessä vakuutetun kuolemaan, vakuutuksen säästöt jaetaan vakuutuksenottajan valitsemille edunsaajille. Käytännössä voit valita nämä edunsaajat vapaasti itse halusi mukaan. Sijoitusvakuutus edunsaajamääräyksellä mahdollistaa nopean maksun edunsaajille kuolemantapauksessa, sillä ne eivät kuulu kuolinpesän varallisuuteen.

Henkivakuutuskorvaus lähiomaisille (aviopuoliso, lapset, sisarukset, vanhemmat) on täysimääräisesti perintöverona verotettavaa tuloa. Jos sen sijaan edunsaajana on ei-lähiomainen tai yhteisö, henkivakuutuskorvauksesta maksetaan silloin pääomatuloveroa.

 

Nordnet Sijoitusvakuutus kulut

Kuluiltaan tämä Nordnet Sijoitusvakuutus on suhteellisen edullinen; siihen kuuluu matala vuotuinen hallinnointipalkkio ja lisäksi veloitetaan Nordnetin normaalit kaupankäynnin välityspalkkiot ja rahastoissa rahastoyhtiöiden hallinnointipalkkiot.

Hallinnointipalkkio. Nordnet Sijoitusvakuutus veloittaa vuotuista hallinnointipalkkiota – 100 000 euroon saakka se on 0,35 % ja sen ylittävältä varallisuudelta 0,15 %.

Kaupankäynnin välityspalkkiot. Pohjoismaissa Suomi mukaanlukien kaupankäynnin välityspalkkiot ovat vähintään 5 euroa tai 0,08 %. Muiden markkinapaikkojen kohdalla välityspalkkiot ovat vähintään 8 euroa tai 0,08 %.

Rahastojen kulut. Merkintä- ja lunastuspalkkioita ei veloiteta Nordnetillä lainkaan! Sen sijaan kukin rahasto veloittaa oman hallinnointipalkkionsa ja muita mahdollisia kuluja, mitkä voit löytää rahaston perustiedoista.

Talletukset ja nostot. Positiivista on tietysti, että talletuksista ja nostoista ei mene mitään kuluja. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tarvitset 5000 euron talletuksen avataksesi tämän Nordnet sijoitusvakuutuksen!

Takaisinmaksusuojan kokonaiskulu. Sijoitusvakuutuksen säästöistä veloitetaan lisäksi kuukausittain takaisinmaksusuojan kokonaiskulu eli riskipreemio. Käytännössä maksun suuruus vaihtelee vakuutetun iän ja pääoman määrän mukaan. Esimerkiksi 101 prosentin takaisinmaksun kokonaiskululle 100 000 euron säästösummalla vielä 65-vuotiaana maksat alle euron kuussa, mutta 90-vuotiaana jo noin 11,5 euroa kuussa.

Nordnet Sijoitusvakuutus takaisinmaksusojan kokonaiskulu
Nordnet Sijoitusvakuutus takaisinmaksusuojan kokonaiskulu

Nordnet Sijoitusvakuutuksen rajoitukset

Vaikka Nordnet Sijoitusvakuutus antaakin todella monipuolisia mahdollisuuksia sijoittaa verotehokkaasti, siltäkin löytyy useita merkittäviä rajoituksia sisältään. Suurimmat rajoitukset koskevat minimitalletusta, päiväkauppaa, kiellettyjä sijoituskohteita ja markkinapaikkoja sekä valuuttatilejä.

Minimitalletus. Pienin minimitalletus, millä voit avata tämän sijoitusvakuutuksen itsellesi on 5000 euroa. Tämä asia rajaa valitettavasti pois monia vähävaraisempia suomalaisia, jotka olisivat kiinnostuneita helposta ja verotehokkaasta tavasta sijoittaa monipuolisesti.

Päiväkauppa. Nordnet Sijoitusvakuutus ei ole päivätreidaajan pelikenttää, sillä vakuutuksenottaja ei saa pyytää saman kaupankäyntipäivän aikana saman sijoituksen ostoa ja myyntiä. Käytännössä jos vakuutuksenottaja ostaa samana päivänä esimerkiksi Nordeaa ja yrittää myydä sitä vielä samana päivänä, myyntitoimeksianto ei toteudu henkivakuutusyhtiön tarkistuksessa.

Kielletyt sijoituskohteet. Tässä sijoitusvakuutuksessa et voi sijoittaa lukuisiin sijoituskohteisiin; niihin kuuluvat esimerkiksi:

 • Listaamattomat osakkeet
 • Joukkovelkakirjat
 •  REIT-yhtiöt
 • Johdannaiset
 • Etuoikeutetut osakkeet

Kielletyt kauppapaikat. Nordnet Sijoitusvakuutus on rajannut pois mahdollisuuden sijoittaa useaan vähemmän säänneltyyn markkinapaikkaan – kiellettyjä markkinoita ovat esimerkiksi:

 • Nasdaq First North-pörssit Pohjoismaissa
 •  Euronextin Expand- ja Growth-pörssit
 • Xetra Open Market
 • Toronto Stock Exchange

Valuuttatilit. Sijoitusvakuutus ei mahdollista valuuttatilejä sisällään lainsäädännön vuoksi, joten voit tehdä toimeksiantopyynnöt vain euromääräisinä. Käytännössä Nordnet tekee automaattisen valuutanvaihdon puolestasi, jos sijoitat muissa valuutoissa kuin eurossa noteerattuihin sijoituksiin.

 

Nordnet Sijoitusvakuutuksen vahvuudet

Nordnet Sijoitusvakuutus on Suomessa todella tervetullut uutuus sijoittajille; sen suurimpia vahvuuksia ovat laaja sijoitusvalikoima, joustavuus, edullisuus ja verotehokkuus.

Laaja sijoitusvalikoima. Esimerkiksi osakesäästötiliin verrattuna Nordnet Sijoitusvakuutus antaa mahdollisuuden sijoittaa monipuolisemmin; osakkeiden lisäksi voit sijoittaa erilaisiin rahastoihin ja ETF-rahastoihin, jolloin pystyt panostamaan sellaisillekin maantieteellisille alueille ja toimialoille, joihin muuten et pystyisi sijoittamaan tavallisena sijoittajana.

Joustavuus. Iso etu tässä sijoituksessa on sen suoma joustavuus; voit esimerkiksi ottaa varasi siitä pois milloin vaan, pystyt valitsemaan vapaasti edunsaajasi, kaupankäynnin määrässä ei ole mitään rajoituksia ja lisäksi ei olemassa maksimitalletusrajaa! 

Edullisuus. Voit siirtää tähän vakuutukseen varoja kuluitta ja lisäksi pääset sijoittamaan rahastoihin ilman merkintä- tai lunastuspalkkioita. Myös pian tuleva kuukausisäästömahdollisuus antaa oivia mahdollisuuksia säästää edullisesti rahastoihin ja ETF-rahastoihin; esimerkiksi kuukausisäästösopimuksella pystyt saamaan ETF-ostot valitsemiisi kohteisiin vain 2,50 €:n kuukausikululla!

Verotehokkuus. Ehkäpä se kaikista suurin tämän Nordnet Sijoitusvakuutuksen vahvuuksista on kuitenkin verotehokkuus – maksat verot tuotoistasi vasta lunastaessa varoja pois tästä vakuutuksesta. Osakesäästötiliin verrattuna etuna tässä sijoitusvakuutuksessa on tietty se, että saat verohyötyä osakkeiden lisäksi  rahastoihin ja ETF-rahastoihin sijoittamisen tuottojen verotuksen viivästämisestä. Lisäksi voit tallettaa tälle sijoitustalletukseen niin paljon kuin pystyt, joten potentiaalinen verohyötysi kasvaa tätäkin kautta!

 

Tutustu aiheeseen myös videoltani!

Nordnet Sijoitusvakuutus yhteenvetona

Kokonaisuutena Nordnet Sijoitusvakuutus on siis erittäin tervetullut sijoitusinstrumentti; se antaa nyt tavallisillekin sijoittajille panostaa samoilla eduilla, mikä aikaisemmin oli mahdollista vain ammattimaisille sijoittajille erilaisten verokuorien avulla. Monipuolisen sijoitusvalikoiman, joustavuuden, edullisuuden ja verotehokkuuden ansiosta uskon vakaasti, että tämä väylä sijoittaa nousee tulevaisuudessa monen suomalaisen suosikiksi!

Mitäs ajattelet tästä sijoitusvakuutuksesta? Peittoaako se osakesäästötilin vai löytyykö jokin vielä toimivampi väylä sijoittaa? Laita kommenttisi alle ja anna aidon mielipiteesi kaikua!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top