Kaaosteoria

Omaisuuteni 4/2021 - jäistä meininkiä
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Viime kuukaudet menivät itseltäni kovista helteistä huolimatta pahasti pakkaselle – kryptojen kehitys oli syväjäässä ja varallisuudestani suli iso osa pois juuri sen takia. Myös ylimääräiset talouden kulut hankaloittivat kummasti matkaani kohti taloudellista riippumattomuutta.

Omaisuuteni

Kryptovaluutat tosiaan aiheuttivat viime kuukausina todellisen romahduksen varallisuudessani – toisaalta osakkeet ja rahastot pitivät vastaavana aikana suhteellisen hyvin arvonsa.

Osakkeeni ja rahastoni

Osakkeissani on Nordean arvo-osuustilillä ja osakesäästötilillä kaikkiaan tänään 8.7.2021 varoja 1629 euroa, joten niiden arvo aleni edellisestä päivityksestä 978 euroa. Eläkevakuutuksissa puolestaan on rahastojen kautta 9620 euroa eli edellisestä niiden arvo on pompannut 413 euroa korkeammalle tasolle. Kokonaisuudessaan osakkeissani ja rahastoissani on varoja 11 249 euroa, joten ne vähenivät kahdessa kuukaudessa 565 euroa.

Myin kohteita pois. Viimeisten kahden kuukauden aikana olen hieman keventänyt osakesalkkuani, mikä oli suurin syy osakevarojeni vähenemiseen. Myin esimerkiksi pienet omistukseni Eezysta, New Residential Investmentsista ja Ellington Financialista – tässä kohtaa ajattelin investoida energiakuluja säästävään laitteeseen eli ilmalämpöpumppuun, joten voitolla myydyt osakkeet antavat talouteeni tuottoa uudessa muodossa!

Osinkotulot viimeisiltä kuukausilta; toukokuussa osinkoja osui verojen jälkeen 4,82 euroa (Ellington Financial 1,16 € ja Securitas 3,66 €) ja kesäkuussa puolestaan sain osinkoja 5,14 euroa (Prospect Capital 0,59 € ja Dovre 4,55 €). Kaikkiaan siis osinkosummani ovat vielä tässä vaiheessa todella pieniä, mutta tulevaisuudessa ostan vähitellen lisää hyvää osinkoa tuottavia osakkeita salkkuuni.

Osakkeeni ja rahastoni Nordeassa

Kryptovaluuttani

Kryptovarallisuuteni romahti muutamassa kuukaudessa selvästi; tänään 8.7.2021 niissä on Binancella kaikkiaan 6119 euroa eli edellisestä päivityksestä omistamieni kryptojeni arvosta suli 5519 euroa! Minulla oli jo aikaisemmin vahva aavistus isosta korjausliikkeestä alaspäin hurjan nousun jälkeen, mutta en nyt halua käydä kauppaa yltiöpäisesti. Mieluummin kerään pääomatuloja steikkaamalla varoja Binancella, sillä uskon sijoittamiini kryptojen (Binance Coin, Ethereum ja Bitcoin) arvostuksen jatkavan nousuaan myöhemmin.

Romahduksen syyt. Kryptovaluuttojen yleiseen alamäkeen löytyy useita merkittäviä syitä; esimerkiksi Kiinassa asetettu kryptovaluuttojen louhimiskielto ja maan suurimpien pankkien kielto kryptovaluuttojen liittyviin tilisiirtoihin ovat vaikuttaneet selvästi. Lisäksi Elon Muskin twiitit Bitcoinista ja sääntelyn lisääntymisen halun esimerkiksi maailman suurimman kryptopörssin Binancen suhteen ovat luoneet runsaasti lisää epävarmuutta kryptomarkkinoille.

Kryptovarani Binancella

Omistusasunto

Selkeästi arvokkain omistukseni useimpien suomalaisten tapaan on omistusasunto – parhaillaan tämän Hauholla sijaitsevan omakotitalon arvioisin noin 100 000 euron arvoiseksi. Vaikka korona-aikaan omakotitalojen kysyntä on reippaasti kasvanut, ei asunnon sijainti aidosti anna hirveästi kasvumahdollisuuksia kiinteistön arvon suhteen pitkällä välillä.

Auto

Omistamani käyttöauton eli vuoden 2016 Seat Leonin arvo on näillä runsailla kilometreillä (330 000) noin 3800 euroa eli 200 euroa lähti taas arvosta. Tätä erittäin hyvin palvellutta autoa aion käyttää niin kauan kuin vain mahdollista, yritän päästä autoilussani mahdollisimman pienillä kuluilla – auto on minulle todellakin arkista käyttöä varten!

Kokonaisomaisuuteni

Kokonaisuudessaan varallisuutta minulla on parhaillaan 121 168 euroa eli muutamassa kuukaudessa omaisuudestani suli 6284 euroa! Suuret vaihtelut varallisuudessani johtuvat luonnollisesti kryptovaluutoista, joihin melkeinpä kuuluu vakio-ominaisuutena runsaat liikkeet ylös ja alas.

Velkani

Velkataakkani jatkoi kevenemistään viimeisten kuukausien aikana – tahti olisi olisi voinut tosin olla kovempikin, mutta iso ja kallis auton huolto ja ruohonleikkurin ostaminen hidastivat hieman intoani lyhentää velkaa massiivisemmin.

Asuntolaina

Suurin velkani on tietty asuntolaina, mitä on parhaillaan 81 183 euroa, joten se lyheni parissa kuukaudessa 500 euroa. Tätä lainaa makselen ihan mielelläni – jokainen euro on kirjaimellisesti kotiin päin!

Autolaina

Autolainaa minulla on parhaillaan vielä 9116 euroa, joten sen määrä väheni 598 euroa. Autolaina on todella tarpeellinen käyttöautoani varten, joten se on ns. hyödyllinen laina omalla kohdallani. 

Huonot velat

Luottokorttivelkaa minulta löytyy juuri nyt 23 400 euroa, joten sen määrä lisääntyi parissa kuukaudessa 300 euroa. Kulutusluottovelkaa puolestaan on vielä 7454 euroa, joten se väheni 146 euroa.  Kaikkiaan minulla on siis huonoja velkoja jäljellä 30 854 euroa – hitaaseen huonojen velkojen maksuun suurimmat syyt olivat kallis auton huolto ja tarpeellisen ja harvoin ostettavan ruohonleikkurin hankinta.

Kokonaisvelkani

Yhteensä kokonaisvelkani on 121 153 euroa, joten muutamassa kuukaudessa sen määrä suli 944 euroa. Suunta velalla on aivan oikea, tahti tosin voisi olla vähän kovempi!

Nettovarallisuuteni

Tällä hetkellä nettovarallisuuteni eli  omaisuuteni veloilla vähennettynä on 15 euroa eli edellisestä päivityksestäni sen arvo romahti 5340 euroa! Aivan ehdottomasti suurin vaikuttava tekijä tähän dramaattiseen muutokseen oli kryptojeni arvon muutos, joten tämä ei todellakaan tullut täytenä yllätyksenä kohdalleni. Myös tulevaisuudessa nettovarallisuuteni tulee vaihtelemaan huomattavasti riskipitoisten sijoitusteni vaikutuksesta – tärkeää onkin tulojen merkitys pitkienkin laskukausien kestämiseksi kohti parempia näkymiä!

Yhteenveto

Viime kuukaudet eivät siis menneet kohdallani todellakaan kuin Strömsössä – pikemminkin olo oli kuin hyvin jyrkkää alamäkeä tarjoavassa syöksylaskussa, pystyssä pitäisi jaksaa pysyä, mutta vauhti alkaa jo huimata välillä kovien kaarteiden aikana! Pitkällä välillä näen varallisuuteni kehittyvän selkeästi parempaan suuntaan, mutta tälläisiä väliaikaisia heittelyjä tulee taatusti sijoitustyylilläni silloin tällöin.

Mitä mieltä olit kirjoituksestani? Laita kommenttia alle, niin vastailen sujuvasti haastaviinkiin kommentteihisi. Hehkuvaa heinäkuista hellettä ja suosiollisia sijoituksia juuri sinulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös