Kaaosteoria

Miten suojautua inflaatiolta

Korkea inflaatio vähentää rahan arvoa ja toisaalta nostaa tuotteiden ja palveluiden hintoja raskaammalla otteella. Tämän seurauksena monella meistä oma talous on kovalla koetuksella ripeästi kohoavien hintojen ja hitaasti nousevien tulojen aikana. 

Tästä postauksesta saat apua, kuinka voit suojautua inflaatiolta omassa taloudessasi – parhaaseen tulokseen pääset, jos otat haltuun mahdollisimman monta apukeinoja sijoittamisen ja menojen hallitsemisen saralla. Korkea inflaatio saattaa olla Suomessakin riesana vielä kauan, joten on tärkeää tehdä juuri nyt oikeita valintoja pitkän ajan tulevaisuutta ajatellen!

Pienennä kassavarojasi

Kun inflaatio on korkealla tasolla, kuten parhaillaan Suomessakin Tilastokeskuksen julkaisun mukaan noin 5,7 %, jokainen tililläsi säilytettävä ylimääräinen euro menettää arvoaan vuoden kuluessa huomattavasti. Käytännössä siis saisit vuoden kuluttua nykyisellä inflaatiotasolla huomattavasti vähemmän ostettua säilyttämilläsi kassavaroilla, joten jotenkin olisi viisasta suojautua inflaatiolta tässä mielessä.

Pidä vararahastoa. Vaikka inflaatio olisikin korkealla tasolla, on tärkeää silti pitää pieni vararahasto, jolla saat turvaa talouteesi yllättävien takaiskujen varalta. Jos sinulla on edes pieni vararahasto, et joudu niin helposti turvautumaan kalliisiin kulutusluottoihin tai luottokortteihin, jos sinulta esimerkiksi hajoaa auto, tulee tulvavahinko tai joudut työttömäksi. Aivan alkuun yhden kuukauden menojesi suuruinen vararahasto on hyvä tavoite, mutta tähtää myöhemmin ainakin kolmen kuukauden menojesi kokoiseen jemmarahastoon – saat pelivaraa talouteesi kummasti tällä ratkaisulla!

Sijoita loput. Vararahaston lisäksi ei oikeastaan kannata säilyttää kassavaroja tililläsi juuri lainkaan, vaan on viisaampaa sijoittaa varojasi mahdollisimman tuottoisasti monipuolisella tavalla. Sijoittamiesi varojen olisi tärkeää vähintään pitää arvonsa, joten sijoituskohteiden valintaan on tärkeää paneutua huolella.

Kiinteistöt

Me kaikki tarvitsemme jonkinlaisen asunnon, missä elää, joten  kysyntää tälläisellä omaisuuslajilla löytyy selkeästi, jolloin kiinteistöihin sijoitetut varat pitävät yleensä hyvin arvonsa. Esimerkiksi omalla omistusasunnolla on selkeää käyttöarvoa ja toisaalta saat vähitellen maksettua sen itsellesi, jolloin asumiskulusi myöhemmin alenevat selkeästi. 

Valitse oikea kohde. Sopivan asunnon valinnassa kannattaa miettiä omia tarpeita; esimerkiksi asunnon sijainti, koko ja käyttötarkoitus (omaan käyttöön vai sijoitusasunnoksi) ovat olennaisia pohdittavia asioita. Lisäksi painottaisin ehdottomasti tutustumista asunnon kuntoon ja taloyhtiön toiminnan laatuun, joilla on huomattavasti merkitystä sopivaan ostohintaan. Pohdi myös pitkän ajan näkymiä; tulevatko esimerkiksi suuremmat asunnot suositummaksi tulevaisuudessa ja miten vähäinen syntyvyys vaikuttaa alueen asuntojen hintatasoon?

Kiinteäkorkoinen laina. Vielä tässä kohtaa voit suojautua inflaatiolta ottamalla kiinteistöäsi vastaan edullista kiinteäkorkoista lainaa – euroalueella korot ovat nousseet tosin viime aikoina huomattavasti ja muutaman vuoden kuluttua korot saattavat olla jopa 2 % nykyistä korkeammalla tasolla riippuen inflaation kehityksestä ja EKP:n päätöksistä. Oma asunto on useimmille meistä se tärkein varallisuuserä, joten sen korkomenot eivät saisi nousta missään tapauksessa sellaiselle tasolle, että niistä ei enää kykenisi huolehtimaan. Kiinteäkorkoinen laina antaa sinulle vakautta asuntosi korkomenoihin ja toisaalta korkean inflaation aikana hyödyt selkeästi matalakorkoisesta asuntolainasta.

Raaka-aineet

Monet keskeiset raaka-aineet ovat kallistuneet huomattavasti viimeisten vuosien aikana – syynä tähän ovat erityisesti koronan aiheuttamat tuotannon ongelmat, lisääntyvä kysyntä ja Ukrainan kriisi. Voit suojautua inflaatiolta hakemalla itsellesi hyvää tuottoa sijoittamalla sellaisiin raaka-aineisiin, missä on näkyvissä selkeää nousupainetta tulevien vuosien aikana – metallit, viljatuotteet ja energiasektorin tuotteet ovat tälläisiä nousevien hintojen kohteita.

Metallit. Monien merkittävien metallien hinnat ovat selkeässä kasvusuunnassa ja niille löytyy useita inflaatiota aiheuttavia tekijöitä. Esimerkiksi räjähdysmäisesti kasvava sähkö- ja hybridiautojen tuotanto on lisännyt huomattavasti mm. kuparin, koboltin, litiumin ja hopean kysyntää, jolloin näiden  metallien hinnat ovat kohonneet selkeästi. Myös erilaisille mikrosiruille on valtavaa tarvetta autoteollisuudessa, tietokoneissa ja pelikonsoleissa, jolloin niihin käytettävät arvometallit (esim. kulta ja palladium) ovat olleet kovassa huudossa viime vuosina. Lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut asioihin; Venäjä on ollut suuri tuottaja mm. alumiinin ja nikkelin osalta, jolloin Venäjään kohdistuneet tuontirajoitukset ovat nostaneet  useiden metallien hintoja.

Viljatuotteet. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut merkittävästi viljatuotteiden hintoihin – Venäjä ja Ukraina ovat kumpikin maailman suurimpien tuottajien joukossa esimerkiksi vehnän, maissin, aurinkonkukan siemenien ja -öljyn ja rypsin suhteen. Sodan takia suuri osa Ukrainan maanviljelyksen tuotannosta on loppunut ja Venäjään kohdistuvat tuontipakotteet estävät maan viljatuotteiden myynnin suureen osaan maailmaa. Tästä Ukrainan kriisistä ja monien maiden viljatuotteiden vientikiellosta  muualle maailmaan  johtuen viljatuotteiden hinnat ovat olleet selkeässä nousussa viime aikoina. 

Energiasektorin tuotteet. Myös öljyn ja maakaasun hinnat ovat kohonneet huomattavasti massiivisesti viime aikoina – esimerkiksi Suomessa polttoaineen hinta on jopa tuplaantunut muutaman vuoden aikana. Syitä kohonneeseen öljyn hintaan ovat esimerkiksi OPEC:in leikkaukset öljyntuotantoon, Venäjään kohdistuvat tuontirajoitukset ja koronasta toipuvien talouksien kasvava kysyntä.

Miten sijoitat raaka-aineisiin? Merkittävämpiin raaka-aineisiin voit sijoittaa esimerkiksi edullisilla ETF-rahastoilla – esimerkiksi Nordnetillä voit kuukausisäästää pienillä kuluilla mm. kultaan, palladiumiin, hopeaan tai öljyyn. Jos havittelet vielä kovempia tuottoja raaka-aineilla, riskisemmät johdannaiset saattavat kuulua silloin asiaan. Muista kuitenkin johdannaisten käytössä, että voit menettää huomattavasti enemmän, kuin oman sijoittamasi panoksen ja toisaalta verotuksessa et voi vähentää aina tappioitasi, toisin kuin esimerkiksi osakkeiden kohdalla.

 

Kulta

Voit suojautua inflaatiolta myös kullalla, mikä on jo vuosituhansien ajan ollut pätevä arvonsäilyttäjä erityisesti kriisiaikoina. Kullan tarjonta on suhteellisen rajattua ja toisaalta sille löytyy kysyntää niin sijoituskultana, korujen valmistusmateriaalina tai teollisuudessa esimerkiksi lääkkeisiin, elektroniikkaan, ilmailuun tai puolustukseen liittyen.

Kulta on konkreettista. Kulta voi olla sijoituksena erittäin konkreettinen ja sitä on mahdollista säilyttää esimerkiksi kotona turva- tai kassakaapissa, pankin tallelokerossa tai erillisessä ulkoisessa holvissa. Lisäksi kullalla on likvidit markkinat – saat tehdä sillä kauppaa helposti milloin vain.

Miten sijoitat kultaan? Tähän arvokkaaseen jalometalliin voit sijoittaa esimerkiksi ostamalla fyysistä kultaa (esim. K.A.Rasmussen ja Tavex), jolloin tärkeimmät huomioitavat kulut ovat kaupankäynti- ja säilytyskulut. Toinen passeli tapa satsata kultaan on käyttää ETF-rahastoja, joissa säästät fyysiseen kultaan verrattuna huomattavasti kaupankäyntikuluissa – eräs parhaista kulta-ETF:istä on mielestäni Xetra-Gold (4GLD). Kultaan voit panostaa myös sijoittamalla kultakaivosalan yrityksiin; et silloin tule omistamaan kultaa, vaan saat osasi kultaa louhivien yritysten tuloksesta osinkojen kautta. Mielenkiintoisia osakkeita tällä alueella ovat esimerkiksi AngloGold Ashanti Ltd ja kanadalainen Barrick Gold.

Jos haluat tutustua kultaan paremmin sijoituskohteena, lue ihmeessä tämä artikkelini tästä mielenkiintoisesta arvonsäilyttäjästä!

Osakkeet

Osakkeet ovat pitkällä välillä tuottaneet korkeaa tuottoa, joten myös niiden avulla voit suojautua inflaatiolta. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan menesty hyvin korkean inflaation aikana, joten sinun on osattava valikoida juuri nykyiseen tilanteeseen parhaiten sopivat sijoituskohteet.

Suosi defensiivisiä yhtiöitä. Korkean inflaation aikana tietyt yritykset pystyvät paremmin siirtämään kohonneet tuotantokustannuksensa omien tuotteidensa hintoihin. Useimmin tälläiset firmat toimivat defensiivisillä aloilla eli esimerkiksi vähittäiskaupan, energian ja lääketeollisuuden sektoreilla – näillä aloilla tuotteille ja palveluille on pysyvää kysyntää tilanteessa kuin tilanteessa. Lisäksi suuruuden ekonomialla ja brändillä on nyt merkitystä – esimerkiksi Kesko, Nordea ja Coca Cola toimivat vahvasti myös tässä haasteellisessa toimintaympäristössä.

Sijoita harkiten kasvuyhtiöihin. Suurin osa kasvuyrityksistä on tappiollisia ja juuri nyt niiden maksamat korkokustannukset erityisesti Yhdysvalloissa, mutta vähitellen myös Euroopassa ovat selkeästi kasvamassa. Kohoavan inflaation vuoksi keskuspankit joutuvat nostamaan korkojaan, jolloin kasvuyrityksen osakkeen arvostus voi muuttua alemmaksi tulevaisuuden matalampien kassavirtojen vuoksi. Esimerkiksi Nasdaqin arvosta onkin viimeisen puolen vuoden aikana sulanut yli 27 % ja tämä suunta voi hyvinkin jatkua vielä pitkään. Parhaaat kasvufirmat kuitenkin loistavat tässäkin ympäristössä – suosi erityisesti laadukkaasti skaalautuvia, hyviä kilpailuetuja ja selkeää hinnoitteluvoimaa omaavia yrityksiä.

 

Nasdaqin kehitys
Nasdaq on kehittynyt surkeasti viimeisen puolen vuoden aikana (kuva Yahoo Finance)

Monta tapaa suojautua inflaatiolta

Inflaatiomörkö on siis taas pitkästä aikaa pesiytynyt taloomme – sen kanssa voi kuitenkin tulla toimeen, jos katsoo maailmaa tarkkaavaisin silmin. Tällä kertaa tämä inflaatio johtuu monesta samanaikaisesta isosta vaikuttavasta tekijästä, joten se voi jyllätä kutsumattomana vieraanamme vielä hyvän tovin. Inflaatiolta suojautuaksesi voit kuitenkin itse tehdä paljonkin, joten nyt on toiminnan aika, lukijani! 

Mitä mieltä olet inflaatiosta – vaivaako se meitä vielä pitkään ja mitkä ovat parhaat väylät turvautua siltä? Laita kommenttia alle, meikäläinen ja muut lukijat ilahtuisimme viisaista sanoistasi. Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta apua omaan talouteesi näinä vaikeina aikoina!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top