Kaaosteoria

Miten menestyä elämässä?

Menestys tarkoittaa käytännössä itse asettamiesi tavoitteiden saavuttamista esimerkiksi omassa taloudessa, työssä, ihmissuhteissa tai harrastuksissa. Mutta miten menestyä elämässä – siihen löydät käyttökelpoisia väyliä positiivisuudesta isoihin tavoitteisiin tämän kirjoituksen läpi kahlaamalla.

Aseta suuria tavoitteita

Usein syy elämän junnaamiseen samoilla kuluneilla raiteilla on isojen tavoitteiden totaalinen puuttuminen – emme edes uskalla ajatella rohkeita asioita, vaan ennemmin epäonnistumisen pelossa tyydymme pitämään tavoitteemme matalalla tasolla. Suurien massiivisten tavoitteiden asettaminen antaa sinulle kuitenkin monia etuja kehittyä ihmisenä täydemmäksi versioksi itsestäsi!

Kehityt nopeammin. Laittamalla itsellesi haastavia, mutta silti realistisesti toteutettavissa olevia tavoitteita, pystyt kehittymään huomattavan nopeasti. Vaativat tehtävät yleensä on saavutettavissa vain jatkuvan oppimisen ja ketterän tekemisen kautta – myös virheitä tulee matkan varrella ja niistä oppiessasi olet entistä valmiimpi onnistumaan saavuttamaan alkuun mahdottomaltakin tuntuvat määränpääsi.

Käytät aikasi viisaammin. Useimmiten keskinkertaisen ja suuren tavoitteen saavuttamiseen menee sama aika ja jo pelkästään tästä syystä kannattaa usein pelata rohkeammin. Helposti kuhunkin tehtävään käytetään kaikki se käytettävissä oleva aika, oli haaste sitten pieni tai massiivinen!

Esimerkiksi oman kirjan julkaisemisen suhteen on hyvä miettiä perusasioita; suuntaako teoksen pelkästään kotimaan markkinoille vai lähteekö sittenkin tavoittelemaan suurempaa lukijakuntaa globaalisti? Kotimaiselle yleisölle kirjansa suunnatessa jo 5000 kappaleen myynti on jo kova saavutus, mutta tähdätessä suuremmille markkinoille voit helposti laittaa vähintään yhden nollan mukaan tähän  lukuun. Itse kirjan tekoon menee käytännössä sama aika kummankin markkinan kohdalle, suurin ero ajankäytössä tulee markkinoinnin ja myynnin suhteen.

 

Isot tavoitteet
Isot tavoitteet auttavat sinua menestymään elämässäsi!

Positiivinen asenne

Yksi merkittävä asia, miten menestyä elämässä on positiivinen asenne. Sen kautta saat enemmän virtaa tekemiseesi, näet mahdollisuuksia uhkien sijaan ja pystyt luomaan helpommin antoisia ihmissuhteita.

Aitoa energiaa. Jos ajattelet ja tunnet positiivisesti, saat siitä yleensä huomattavan energiaboostin itsellesi – kaikki tuntuu vain menevän paljon sutjakkaammin ja esimerkiksi opiskelu tai työ luonnistuu hyvällä energiatasolla melkein kuin itsestään.

Näet mahdollisuuksia. Positiivisen asenteen omaavat ihmiset näkevät herkemmin mahdollisuuksia ympärillään uhkien sijaan. Tämä piirre on erittäin hyödyllinen erityisesti yrittämisessä, missä uusien mahdollisuuksien löytäminen on elintärkeää yrityksen pitkän ajan menestyksen kannalta. Mahdollisuuksien näkeminen saa sinut myös toimimaan positiivisen asenteen avulla näiden saavuttamiseksi, jolloin hyödyt voivat olla todella huomattavia!

Parempia ihmissuhteita. Kysypä itseltäsi suoraan, viihtyisitkö paremmin positiivisen asenteen omaavan ihmisen vai murjottavan tai riidanhaluisen ihmisen kanssa? Niinpä, positiivisella otteella elävät ovat yleensä selkeästi parempaa seuraa ja näin ollen omaksumalla itsekin positiivisemman asenteen voit helpommin kohentaa omien ihmissuhteidesi laatua. Hymyily, kannustaminen ja anteliaisuus auttavat sinua saamaan enemmän irti elämästäsi ja tuntemaan että kaikki kyllä järjestyy tavalla tai toisella.

Tasapainoa kehiin!

Usein menestyksestä puhuttaessa törmää olettamukseen, että se on saavutettavissa ainoastaan uhraamalla sille kaiken mahdollisen ajan ja vaivan. Käytännössä kuitenkin meillä ihmisillä on tiettyjä perustavanlaatuisia tarpeita, joiden laiminlyönti torpedoi ikävän tehokkaasti liiallisen menestyksen tavoittelun. Tasapainoiseen elämään tarvitaan  työn tai opiskelun lisäksi hyviä ihmissuhteita, liikuntaa ja muita rentouttavia harrastuksia.

Terveellisiä elämäntapoja. Voit saavuttaa menestystä paljon helpommin, jos voit hyvin henkisesti ja fyysisesti. Näissä asioissa sinua auttavat erityisesti terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä riittävä määrä itseäsi innostavaa liikuntaa ja laadukasta unta. Usein näille asioille kannattaa erikseen varata aikaa, jotta et tuhlaisi kallisarvoisia tuntejasi pelkästään päämäärättömään somen selaamiseen tai liialliseen työntekoon.

Priorisoi asiasi. Tasapainoisessa elämässäkään ei ehdi tekemään kaikkea mahdollista, joten on tärkeää että valitset itsellesi ne kaikista olennaisimmat merkityksellisyyttä ja onnellisuutta tuottavat asiat.  Priorisoimalla asiasi lisäät tehokkuuttasi ja vähennät stressiä huomattavasti omaksi eduksesi. Jos haluat oppia kunnolla valitsemaan itsellesi tärkeimmät asiat, tämä Lifehackin artikkeli antaa siihen oivat suuntaviivat!

Liikunta on yksi tärkeä osa tasapainoista elämäntyyliä
Liikunta on yksi tärkeä osa tasapainoista elämäntyyliä

Toiminta on kultaa

Oleellinen tosiasia,  miten menestyä elämässä liittyy toimintaan – asioiden tekeminen saa aikaan ihmeitä liiallisen viivyttelyn tai tarpeettoman teoreettisen analysoinnin sijaan. Ei kannata odotella ihmeiden tulevan luoksesi itsestään, muuta maailmaa aktiivisilla teoillasi uuteen suuntaan!

Prokrastinaatio ei ole ystäväsi! Prokrastinaatio eli asioiden lykkääminen on yksi suurimmista esteistä toiminnalle; tälläisessä viivyttelyssä tarpeellisten tehtävien tekoa lykätään jatkuvasti ja se lisää stressiä huomattavasti. Tässä kohtaa keksitään jotain sijaistoimintoja varsinaisen tehtävän teon sijaan ja aikaa voi tuhlautua valtavasti turhaan viivyttelyyn.  Voit kuitenkin päästä irti tästä prokrastinaation piinasta mm. ajattelutapojasi muuttamalla ja tehtävien jakamisella pienempiin palasiin. Saat apua asioiden lykkäämiseen esimerkiksi tästä Nyytin laadukkaasta kirjoituksesta.

Keskity yhteen asiaan kerralla. Saat eniten irti itsestäsi, jos keskityt kerrallaan vain yhteen asiaan intensiivisesti kerrallaan. Tällä tavalla pääset paljon helpommin ns. flow-tilaan, missä voit saada aikaan mahtavia asioita! Jätä siis multitaskaaminen kokonaan väliin – työn tehokkuus laskee huomattavasti, jos poukkoilee jatkuvasti usean erilaisen tehtävän kanssa.

Ota haltuun videolta, miten menestyä elämässä

Miten menestyä elämässä - monta tietä onneen

Todellakin löytyy monta erilaista väylää, miten menestyä elämässä; parhaaseen lopputulokseen voit päästä yhdistäessäsi näitä erilaisia ideoita toisiinsa. Henkilökohtaisesti ainakin yritän toteuttaa näitä ohjeita elämässäni omalla tavallani, suosittelenkin sinuakin miettimään mitä menestys  tarkoittaisi kohdallasi ja miten oikein voit lähteä kulkemaan sitten kohti tavoitteitasi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top