Kaaosteoria

Mistä kuluttamisesta en luovu?

Tunnetusti tähtäilen vakaasti kohti taloudellista riippumattomuutta – se ei kuitenkaan tarkoita kohdallani luopumisesta kaikesta kuluttamisesta. Aivan välttämättömien perusmenojen (asuminen, liikenne, ruoka ja terveys) lisäksi löytyy joitakin kohteita, joihin olen valmis satsaamaan varojani. Isoja tavoitteita varten on toki olennaista toki säästää ja sijoittaa, mutta myös tässä hetkessä on tärkeää sekä henkisen, että fyysisen puolen kannalta kuluttaa tarkasti valittuihin asioihin hyvällä omallatunnolla.

Opiskelu

Opiskelu on kohdallani ehdottomasti yksi kaikista eniten merkityksellisyyttä elämääni tuovista asioista – sen avulla voi kehittyä niin valtavasti mielenkiintoisiin suuntiin monella eri osa-alueella. Suurimmat päätökseni opiskelussa liittyvätkin aikaan; kaikkiin oikeasti kiinnostaviin aiheisiin en millään ehdi syventyä riittävästi, joten on vain valittava ne tietyt alat ja taidot, mihin keskittyy täydellä tarmolla.

Kirjallisuus. Kirjat ovat olleet minulle läheisiä jo pienestä pitäen ja alkuvaiheessa luin enemmän kaunokirjallisuutta (esim. Leo Tolstoi, Thomas Mann ja Ernest Hemingway) ja historiaa (esim. antiikin Kreikka, Rooma ja Egypti ja Etelä-Amerikan intiaanikulttuurit). Myöhemmin siirryin myös dekkarien pariin (esim. Liza Marklund, Ilkka Remes, David Baldacci ja James Ellroy) ja kiinnostuttuani sijoittamisesta olen lukenut satoja erilaisia sijoittamiseen, talouteen ja johtamiseen liittyviä opuksia.

Aiemmin ostin paljon kirjoja kovakantisina tai pokkareina, mutta nykyään tahti on hieman hiipunut BookBeatin, Storytelin, Nextoryn ja Scribdin kaltaisten äänikirjojen ja e-kirjojen kirjataivaiden kanssa. On todellinen nautinto kuunnella laadukasta kirjallisuutta esimerkiksi pitkillä työmatkoilla tai kotona tiskatessa – ennen oli todellakin huonommin!

Verkkokurssit. Tämä itselleni uudehko tapa opiskella on vyörynyt päiviini kunnolla aivan viime vuosina ja käytännöllisten verkkokurssien avulla olen opiskellut esimerkiksi valokuvausta, editointia ja animaatioita pian julkaistavaa YouTube-kanavaani varten. Isoilla toimijoilla on valtavasti erilaisia verkkokursseja tarjottavana esimerkiksi sijoittamisesta, taiteista tai markkinoinnista, joten tehtäväksi jää vain valita parhaat päältä.

Itse olen eniten käyttänyt Skillsharea – noin satasen vuosimaksulla saa valita tuhansista eri kursseista, joissa opettajien laatu vaihtelee, mutta parhaat kurssit ovat sitäkin parempia. Esimerkiksi merkittävän SEO-yrityksen Mozin perustajan Rand Fishkinin Introduction to SEO-kurssi ja yrittäjä ja kirjailija Gary Vaynerchukin Context is the key-kurssi ovat aivan legendaarisesti vedettyjä verkkokursseja! Alkuun voit katsella kaikkia kursseja vähintään 14 päivää ilmaiseksi – et häviä mitään!

Ohjelmistot. Olen kehittänyt taitojani paremmaksi myös erilaisten ohjelmistojen avulla – esimerkiksi tämän verkkosivuni teossa WordPressille olen käyttänyt Elementoria, millä blogini graafisesta ilmeestä saa luotua todella vaikuttavan näköistä jälkeä ja  markkinoinnissa siitä on hyötyä esimerkiksi lukuisten widgettien (esim. someikonit, suosituskaruselli tai Call to Action) avulla. Perusversion Elementorista saa ilmaiseksi, mutta itse olen käyttänyt vuodessa 50 euroa maksavaa Elementor Pro-versiota, millä saa jo taitojen karttuessa todella tyylikkään laadukasta materiaalia aikaan!

Retkeily
Retkeily - energiaa ja mielenrauhaa

Retkeily

Retkeily on ollut jo vuosia rakas harrastus ja enimmäkseen olen vaellellut kauniin maamme soita ja vaaroja. Vuosittain ehdin käydä ehkä neljällä pienellä vaelluksella (muutamia päiviä) – tavoitteena joskus vetäistä vähän pidempi erämatka ulkomailla jossakin sopivan vuoristoisessa maastossa.

Laatu tärkeää. Käyttämäni retkeilyvarusteet ovat yleensä laadukkaita, sillä näin retkeilykokemuksesta tulee näin paljon mukavampaa, kun on juuri vuodenaikaan sopivat ja kestävää tekoa olevat vaatteet ja varusteet käytössä. En maksa merkistä mitään, vaan arvioin tarkasti laadun muiden retkeilijöiden kokemusten mukaan – ihmiset ovat toki erilaisia, mutta huono laatu kyllä kuuluu yleisesti kommenteissa. Lisäksi todella laadukkaat retkeilyvarusteet kestävät kovaakin käyttöä vuosikausia, joten siitäkin syystä suosin paremman luokan välineitä.

Juoksu

Juoksu on vielä retkeilyäkin pidempään ollut tärkeä keino liikkua – jo reilu 10-vuotiaasta asti olen harrastanut juoksemista metsien poluilla ja pururadoilla. Yksinkertaisesti lenkkeily tuo mahdottomasti hyvänolontunnetta – kunnon juoksulenkin jälkeen tuntuu toisaalta energiseltä ja toisaalta raukealta! Säännöllinen juoksuharjoittelu pitää myös hyvässä kunnossa – tarpeeksi kovalla sykkeellä vedetyt lenkit pitävät kohdallani kilot hyvin kurissa ja ovat muutenkin osana omaa fyysistä hyvinvointiani.

Ei kallis harrastus. Juoksemiseen voisi toki käyttää suuria summia halutessaan, mutta itse pärjään mielestäni aika kohtuullisilla kustannuksilla. Tärkein kulu ovat tietysti laadukkaat juoksukengät, joista ei todellakaan kannata tinkiä – huonoilla jalkineilla tulee helposti erilaisia vaivoja ja kipuja ja juoksemisen on kuitenkin tarkoitus olla nautinnollista pitkällä välillä. Vuodessa menee ehkä korkeintaan kahdet juoksukengät ja ne kustantaa noin satasen parilta. Lisäksi muutamia vaatekappaleita tulee hommattua vuosittain ja ehkä kerran parissa vuodessa käyn kilpailussa lappu rinnassa – enemmänkin olisi tarkoitus osallistua!

Ravintolat

Eräs miellyttävä kuluttamisen muoto on ulkona syöminen ravintoloissa, mikä on tärkeä osa elämää tuomassa arkeen edes pientä luksusta. Korona-aikana ravintoloista on lähinnä haettu noutoruokaa, mutta normaalimmissa oloissa itse ravintolat ympäristönä tarjoavat kaivattua vaihtelua omassa kodissa ruokailuun.  

Vähemmän on enemmän. Yleensä käymme noin kerran tai pari kertaa kuussa nauttimassa ravintoloiden antimista – ravintoloihin saisi helposti tuhlattua suuret summat käyttämällä niitä päivittäin, mutta olemme päättäneet laittaa suurimmat panostukset laadukkaaseen alusta alkaen itse tehtyyn kotiruokaan. Lisäksi tarpeeksi harvoin ravintoloissa käydessään jokaisesta visiitistä tulee voimakkaampi kokemus muistijäljeltään.

Sosiaalinen kokemus. Erityisesti ravintoloissa ruokailu on kohdallani syvästi sosiaalinen kokemus, joten se tuo selkeää arvoa omaan elämään. Sekä perheen, ystävien että sukulaisten kanssa ulkona syöminen ravintoloissa tuo hyvää mieltä ja on oiva keino vahvistaa yhteyksiä välillämme.

Pelaaminen
Pelaaminen - haastetta ja hupia

Pelit

Myös erilaisilla tietokone- ja konsolipeleillä pelaaminen on tärkeä kuluttamisen muoto, millä on selkeitä positiivisia vaikutuksia kehityksessäni. Käytännössä aloitin pelaamisen 8-bittisellä Nintendolla Super Marion myötä ja siitä lähtien pelit ovat olleet messissä välillä suuremmalla painolla ja välillä pienemmällä. Taloudellisesti pelit eivät ole viemässä konkurssiin – ehkä kolme peliä vuodessa tulee ostettua tarkalla valinnalla.

Haastetta kehiin! Olen aina pitänyt haastavista strategiapeleistä alkaen Civilizationista päättyen Paradoxin Interactiven tuotoksiin Europa Universalikseen, Crusaders Kingsiin ja Hearts of Ironiin. Näitä pelisarjoja runttaamalla päivä vaihtuu yöksi ja yö päiväksi kuin siivillä – monipuolisen syvällisen pelikokemuksen ansiosta omatkin päätöksenteon kyvyt vahvistuvat vähitellen ja niitä voi sitten hyödyntää muussa elämässä täysipainoisesti! 

Hauskaa pitää olla. Oleellinen osa pelaamistani on myös sen tuomat ilon hetket – sellaisiin tarkoituksiin pelaan yleensä Fortniten tai GTA 5:n tyylisiä räiskintäpelejä kavereiden kanssa tai lasten kanssa tasohyppelypelejä (Super Mario). Hauskuus ja huumorintaju pitävät mielen eloisen virkeänä, joten varmasti jatkan erilaisten hauskojen pelien hyödyntämistä arjessani hautaan asti!

Yhteenveto

En ole tehnyt siis tehnyt kuluttamisesta mitään mörköä – on vain tehtävä pieniä tietoisia valintoja, mihin kuluttaa. Omassa kuluttamisessa on toki huomioitava omat tulot ja suhteutettava menoja mielellään selkeästi niitä pienemmiksi – näin ei talous ole heti kaatumassa. Tässä kirjoituksessani kertomani asiat ovat minulle merkityksellisiä, joten olen selkeästi päättänyt panostaa niihin – mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita, joiden kuluttamisesta et luopuisi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top