Kaaosteoria

Laadukkaat megatrendi ETF:t - hyödy voimakkaasta kasvusta

”Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”

Megatrendi ETF:t ovat viime vuosina tulleet uutena mielenkiintoisena vaihtoehtona sijoittajille; niiden kautta voit hypätä selkeiden kasvussa olevien suurten megatrendien mukaan ja hyötyä riittävästä hajautuksesta ja matalista kuluista.

Alkuun saat tietää tässä artikkelissa, mitä megatrendi oikein tarkoittaa. Sen jälkeen saat selville painavia perusteluja sijoittaa juuri megatrendi ETF:iin ja lopuksi esittelen sinulle mielestäni parhaita megatrendi ETF:iä, joihin voit Suomesta käsin satsata!

Mitä megatrendit ovat?

Megatrendit ovat voimakkaita pitkäaikaisia globaaleja kehityssuuntia ja niiden ennakoidaan jatkavan kasvun tiellä, ellei jotain odottamatonta muutosta tapahdu. Käytännössä näiden megatrendien vaikutukset yhteiskuntiimme ovat mullistavia, joten niistä on hyvä olla tietoinen ja sijoittajana niistä on mahdollista hyötyä oikeilla valinnoilla.

Tärkeitä megatrendejä ovat erityisesti ilmastonmuutos ja cleantech, ikääntyminen, kaupungistuminen, digitalisaatio ja automatisaatio. Kyseiset megatrendit ovat voimistuneet pitkäaikaisesti ja tulevaisuudessa tahdin odotetaan vain kiihtyvän, joten sijoittajan on hyvä pohtia joihinkin megatrendeihin panostamisesta.

Miksi sijoittaa megatrendi ETF:tiin?

Megatrendi ETF:t tarjoavat useita positiivisia puolia sijoittajan kannalta; ne ovat kasvavassa liiketoiminnassa mukana, hyvin hajautettuja ja säästät aikaa sijoituskohteiden etsimiseltä. Lisäksi näihin panostamalla pääset usein todella matalilla kuluilla esimerkiksi tavallisiin rahastoihin verrattuna.

Kasvua luvassa. Megatrendien odotetaan siis tulevaisuudessa kasvavan, joten niihin nyt sijoittamalla on hyvin mahdollista nauttia pitkäjänteisellä otteella kasvun maukkaista hedelmistä tulevaisuudessa. Lyhytaikaisia hidasteita voi toki tulla esimerkiksi kaupungistumisessa koronan vuoksi, mutta todella pitkällä välillä nämä suurimmat megatrendit ilmastonmuutoksesta digitaalisaatioon ovat vasta pitkän taipaleensa alkuvaiheissa!

Hajautus kunnossa. Kaikkihan me haluttaisiin löytää se seuraava Amazon, Apple tai Tesla, mutta todellisuudessa vastaavien kasvuhirmujen löytäminen jo alkuvaiheessa ei ole todellakaan edes sijoitusalan ammattilaisille helppoa. Lisäksi monet megatrendeihin liittyvät yritykset tuottavat alkuvaiheessa kovan kasvun aikana rumaa tappiota, joten suuri osa näistä vaihtoehdoista ajautuu konkurssiin rajussa kilpailussa. Näin ollen erityisesti aloittelevalle sijoittajalle on yleensä huomattavasti turvallisempaa panostaa megatrendi ETF:tiin, joissa on kuitenkin aina runsaasti erilaisia yrityksiä riskiä pienentämässä.

Säästät aikaa ja vaivaa. Eräs oleellinen syy suosio megatrendi ETF:teissä on niiden helppohoitoisuus – säästät valtavasti aikaa ja vaivaa sopivien sijoituskohteiden etsimiseltä. Lisäksi voit usein sijoittaa näihin kohteisiin automaattisesti kuukausisäästöllä, jolloin saat panostettua kuin huomaamatta haluamisiisi rahastoihin!

Matalat kulut. Useimmat megatrendi ETF:t ovat matalia kuluiltaan, joten niiden avulla voit useimmiten saada säästöä verrattuna esimerkiksi tavallisiin rahastoihin tai osakkeisiin verrattuna. Käytännössä 0,80 %:n juoksuvat kulut ovat maksimi näissä megatrendi ETF:teissä, joten suhteellisen edullisesti saat hajautusta salkkuusi.

Mielenkiintoisat megatrendi ETF:t

Valinnanvaraa erilaisissa megatrendi ETF:issä löytyy jo valtavasti – valitsin tähän tarkempaan esittelyyn sellaisia vaihtoehtoja, joihin voi Suomesta käsin sijoittaa kätevästi. Ajattelin tarjota  useisiin erilaisiin megatrendeihin keskittyviä vaihtoehtoja, jotta voisit löytää oikeasti juuri omaan tarkoitukseesi parhaiten sopivia ratkaisuja! 

iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc)

iShares Automation & Robotics keskittyy erityisesti automaation ja robotiikan megatrendiin, mutta siihen sisältyy  lisäksi muita teknologia-alan yrityksiä (esim. Apple ja Garmin). Juoksevat kulut iShares Automation & Roboticsilla ovat vuodessa 0,40 % ja tämä ETF on kasvuosuuksellinen eli osinkoja ei jaeta omistajille suoraan, vaan ne laitetaan takaisin rahastoon kasvattamaan arvoa.

Alueellisesti tämän ETF:n kohteet sijaitsevat valtaosin kehittyneissä maissa – yli puolet kohteista on Yhdysvalloissa, noin 20 % tulee Japanista ja noin 15 % Euroopasta. Lisäksi tässä rahastossa panostetaan kehittyvissä maissa erityisesti kiinalaisiin teknologia-alan yrityksiin (esim. Xiaomi). Suurimmat omistukset ovat vain noin 2 %:n painolla tässä ETF:ssä, joten hajautus on mielestäni aivan riittävää – yksikään kohde ei juuri heiluttele tämän rahaston menoa!

iShares MSCI EM Consumer Growth

iShares MSCI EM Consumer Growth tähtää kehittyvien maiden kuluttamiseen – erityisesti Aasian maiden elintason kohotessa ihmiset voivat säästämisen sijaan laittaa suuremman osan tuloistaan kuluttamiseen. Tulevaisuudessa  siis kuluttajatuotteilla ja -palveluilla tulee olemaan selkeästi hyvät kasvunäkymät kasvavan elintason kehittyvissä maissa.

Juoksevat kulut ovat tässä ETF:ssä 0,60 % ja myös tämä rahasto on kasvuosuuksellinen eli verotuksen suhteen hyvä (ei veroja suorista osingoista!). Sijoituskohteet sijaitsevat monipuolisesti ympäri maailmaa; yli puolet löytyy Aasiasta, reilut 15 % Yhdysvalloista, Latinalaisessa Amerikassa alle 10 % ja Euroopastakin vielä reilu 5 %. 

Suurimmat omistukset ovat valtavia kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia yrityksiä: merkittäviä kohteita ovat esimerkiksi Tesla (6,2 %) Alibaba (4,7 %), Tencent (4,0 %), Nike (2,7 %) ja Netflix (2,4 %). Riskiprofiltaan tässä ETF:ssä piilee hieman riskejä johtuen suuresta painotuksesta tiettyihin omistuksiin, joten sitä puolta kannattaa miettiä huolella valintoja tehdessäsi. Viimeisen vuoden tuotto on ollut tällä rahastolla noin elettyyn ajanjaksoon suhteen matala 13,6 %, mutta tulevaisuuden kehitys voi olla huomattavasti reippaampaa.

L&G Clean Water UCITS ETF

L&G Clean Water UCITS ETF painottuu nimensä mukaan puhtaan veden tuotantoon – ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuivuuden, suuren väestönkasvun ja puutteellisten maanviljelymenetelmien vuoksi puhtaalla juomakelpoiselle vedelle tulee olemaan huomattavasti nykyistä tilannetta suurempi kysyntä tulevaisuudessa.

Juoksevilta kuluiltaan tämä ETF on suhteellisen keskiverto – vuodessa ne ovat 0,49 %. Maantieteellisesti tämä rahasto on melkoisen keskittynyt; yli 60 % sijoituskohteista tulee Yhdysvalloista, noin 25 % Euroopasta ja 6 % Japanista. Valtaosa suurimmista omistuksista tulee siis Yhdysvalloista, joista esimerkkeinä voisi mainita Evoque Water Technologiesin, Middlesex Water Companyn ja Danaher Corporationin. Euroopasta mukana puolestaan ovat suomalainen Uponor, ruotsalainen Alfa Laval ja sveitsiläinen Sulzer AG.

L&G Clean Water UCITS ETF on viimeisen vuoden aikana nostanut arvoaan yli 43 %, mutta tulevaisuuden kehitys ei mitä todennäköisemmin näin kovaan malliin liidä. Tämän rahaston useimmat yhdysvaltalaiset yritykset ovat erittäin korkealla arvostettuja hinnaltaan (monilla P/E on yli 40!), toisin kuin eurooppalaisilla maltillisemmin hinnoitelluilla omistuksillaan. Pitkään salkkuun silti erittäin potentiaalinen vaihtoehto matalien kulujen ja todellisen pysyvän kysynnän ansiosta!

Amundi S&P Global Luxury UCITS EUR C

Amundi S&P Global Luxury UCITS seuraa suoraan S&P Global Luxury-indeksiä ja painopisteenä on tässä ETF:ssä siis erilaiset ylellisyystuotteet. Pitkällä välillä luksuksen suosion ennustetaan kasvavan globaalisti; ihmiset haluavat usein panostaa laatuun määrän kustannuksella ja toisaalta yleinen elintason nousu kehittyvissä maissa on selkeä kasvuajuri luksuksen puolesta.

Juoksevilta kuluiltaan tämä luksukseen keskittyvä sijoitustuote on ihmeen edullinen – vain 0,25 % kulut vuodessa! Tämä ETF on kasvuosuudellinen ja maantieteellisesti omistukset painottuvat Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin; eurooppalaisia kohteita on yli 50 % ja yhdysvaltalaisia noin 38 %.  Suurimpien omistusten joukkoon kuuluvat LVMH Hennessy (8,8 %), Tesla (8,1 %), Richemont (6,8 %), Kering (6,8 %) ja Daimler (6,0 %) ja sijoitusten painottuessa näin selkeästi tiettyihin harvoihin riskiä löytyy tästä rahastosta reippaasti.

Ylellisyystuotteille tulee olemaan siis tulevaisuudessakin kysyntää, kokonaan eri asia on, mitkä yritykset pystyvät etevimmin vastaamaan tähän huutoon. Suosittelen miettimään kunnolla, suositko vain tiettyjä luksuspuolen yrityksiä suorilla osakeostoilla vai sijoitatko esimerkiksi tälläiseen rahastoon, missä mukana tulee kattava valikoima erilaisia ylellisyystuotteiden tuottajia.

Nordnet tarjoaa megatrendi ETF:t

Nordnet* tarjoaa omasta mielestäni laadukkaimman valikoiman megatrendi ETF:tejä Suomessa ja voit kätevästi kuukausisäästää lukuisiin haluamiisi rahastoihin. Esimerkiksi kaikki esittelemäni mielenkiintoiset megatrendi ETF:t löytyvät Nordnetin tarjonnasta – jos toisaalta haluat nähdä runsaasti lisää Nordnetin megatrendi ETF-tarjontaa, niin tästä artikkelista löydät kymmeniä suosittuja vaihtoehtoja omaan salkkuusi!

Nordnetin ETF-sijoittamisen hinnat. ETF:teillä käydään kauppaa osakkeiden tavoin, joten maksat välityspalkkioita kaupoista – välityspalkkiot vaihtelevat tason mukaan pienimmästä 3 euron minimiveloituksesta kauppaa kohti kalleimpaan 9 euroon. Taso vaihtelee oman kaupankäyntivolyymin mukaan, suurella kaupankäyntimäärällä välityspalkkiot ovat pienempiä. Lisäksi uudet asiakkaat saavat kaksi ensimmäistä kuukautta käydä kauppaa edullisimmilla tasolla 1!

Kuukausisäästö. Nordnet tarjoaa ainoana Suomen pankeista kuukausisäästämistä ETF-rahastoihin – kuukausittainen minimisijoitus on 50 euroa ja lisäksi veloitetaan 2,50 euron palvelumaksu, millä voit ostaa 4 eri ETF:tä salkkuusi. Lisää Nordnetin kuukausisäästöstä ja kaikista mahdollisista kuukausisäästettävistä ETF:teistä löydät tältä sivulta!

Megatrendi ETF:t yhteenvetona

Megatrendeihin luottamalla voit siis olla mukana pitkäaikaisessa kasvussa – megatrendi ETF:t antavat oivan mahdollisuuden vähentää riskejäsi hajautuksella. Lisäksi pääset selkeästi suoria osakesijoituksia vähemmällä vaivalla ja tavallisia rahastosijoituksia matalammilla kustannuksilla, joten ne sopivat monelle meistä tavallisille sijoittajille erittäin hyvin! 

Huomauttaisin vielä, että erityisesti kasvuosuudelliset megatrendi ETF:t sopivat pitkäjänteiseen sijoittamiseen mallikkaasti – mahdolliset tuotot sijoitetaan takaisin rahastoon ilman veroja ja korkoa korolle-ilmiön kautta hyödyt vähitellen tästä ominaisuudesta huomattavasti. 

Mitä tuumit tästä aiheesta – oliko nämä ETF:t mielestäsi mielenkiintoisia vai löydätkö jostain vielä parempia? Laita kommenttia alle ja sivistä aiheesta minua ja muitakin lukijoita – sijoittaminen todellakin kuuluu kaikille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top