Kaaosteoria

5 parasta syytä myydä sijoitus
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Yleensä sijoituksia kannattaa pitää mahdollisimman pitkään, jotta hyötyisit eniten korkoa korolle-ilmiön vaikutuksesta. Tästä peruskuviosta löytyy kuitenkin eräitä selkeitä poikkeuksia, joissa on hyödyllistä laittaa sijoitus myyntiin.

Näihin erikoistapauksiin kuuluvat esimerkiksi sijoituksen osoittautuminen pettymykseksi, salkun tasapainottaminen, tavoitesumman saavuttaminen ja kalliista kuluista eroon pääseminen. Tässä artikkelista syvennyn erityisesti näihin seikkoihin, jotta voit helpommin tehdä omia myyntipäätöksiäsi elämäsi myrskyissä ja oudoilla etapeilla.

Sijoitus on pettymys

Useimmat sijoittajista lähtevät ensisijaisesti hakemaan tuottoa  – monet sijoittajat jopa väittävät keskustelupalstoilla, että eivät ole koskaan sijoittaneet tappiollisiin kohteisiin. Itse en tälläiseen pötypuheeseen usko ollenkaan, vaan tietty osa parhaidenkin sijoittajien kohteista osoittautuu pettymykseksi ja voi viedä pahimmillaan kaikki siihen panostetut rahat mukanaan. Voimme aina etukäteen tutkia sijoituskohteita huolella, mutta emme millään voi ennakoida täysimääräisesti kaikkia kohdalle tapahtuvia yllätyksiä (finanssikriisi, korona).

Pahimmassa tapauksessa sijoituksen realisointi voi tulla ajankohtaiseksi ja silloin turhasta viivyttelystä tai tunteilusta ei ole hyötyä. Seuraavien asioiden pohdinta helpottaa päätöstäsi asettaa sijoitus myyntiin.

Mitkä ovat näkymät? Oleellinen asia sijoittamisessa ovat pitkän ajan näkymät – miltä sijoituksen tulevaisuus vaikuttaa seuraavan viiden tai kymmenen vuoden tähtäimellä? Esimerkiksi jos yrityksen liikevaihto ja tulos ovat laskeneet jo vuosia, on hyvä miettiä  koskeeko  tämä huono kehitys koko toimialaa vai pelkästään tätä yritystä? Jos koko toimiala ei arvioiden mukaan menesty jatkossa, on useimmiten viisasta myyntipäätös hyvissä ajoin – pieni liekki ei kauaa lämmitä! 

Jos ongelmat puolestaan johtuvat enimmäkseen yrityksen sisäisistä asioista, kannattaa selvittää mitä yrityksessä on tehty vaikeuksien selvittämiseksi. Usein tehdyt korjausliikkeet vaativat pitkän aikaa näkyäkseen yrityksen kannattavuudessa, joten tietty maltti sijoittajana on viisasta pitkällä välillä. Toisaalta jos yrityksessä ei ole käännetty kaikkia kiviä ongelmien suhteen tai uudistettu johtoa, silloin on yleensä viisasta miettiä muita sijoituksia vaihtoehtoina.

Ota tappiot ajoissa. Moni sijoittaja (itsekin syyllistynyt tähän usein!) tekee sen virheen, että ei ymmärrä ajoissa myydä tappiollisia sijoituksiaan. Tarkoituksena on yleensä vain odotella näiden mustien lampaiden nousua taas valkoisten lampaiden karsinaan, jotta sitten saisimme kerittyä tuottoamme. Vika tässä sinänsä loogisesssa (se mikä laskee, nousee taas joskus) on vain se, että tässä tuskaisessa odottelussa voi helposti kulua vuosia tai vuosikymmeniä ja pahimmassa tapauksessa voit menettää kaikki varasi sijoituksessa.

Tappiolla myyminen sattuu enemmän psykolologisesti ajateltuna suhteessa mitä voiton saamisesta saa mielihyvää. Tästäkin syystä moni meistä ei vain halua luopua sijoituksesta, varsinkin jos sijoitukseen liittyy tunteita (esim. Nokia, Talvivaara). Sijoitusta olisi kuitenkin ensisijaisesti katsottava lukujen pohjalta – jos luvut näyttävät karmeilta (eikä mitään todellista valoa ole näkyvissä) on usein parasta laittaa sijoitus myyntiin, vaikka luopuminen tuntuisikin vaikealta.

Salkun tasapainotus

Eräs tärkeimmistä syistä asettaa sijoitus myyntiin on oman sijoitussalkkusi tasapainotus sijoitusstrategiasi mukaiseksi. Tällä tavalla pysyt valitsemallasi tielläsi johdonmukaisesti ja voit hallita riskejäsi taitavasti sopivaa tuottoa hakien.

Vuoden lopun tuumaushetki. Jokaisen vuoden lopussa on tärkeää tarkastella, kuinka sijoituksesi ovat tuottaneet vuoden varrella. Jos sijoitusstrategiaasi kuuluu suunnitellut osuudet eri omaisuusluokkiin, tietyt sijoitukset ovat saattaneet nousta todella paljon ennakoitua suurempaan rooliin salkussasi.

Silloin sinulla on päätösten aika; annatko sijoitustesi olla sellaisenaan, muutatko mieluummin omaisuusluokkien painotusta (esim. osakkeet 50 %, asunnot 30 % ja korot 20 %) vai vähennätkö tulevia sijoituspanostuksiasi eniten nousseisiin kohteisiin? Myös eniten nousseiden sijoitusten myynti voi olla viisasta, jos pitkän välin näkymät näyttävät jo utopistisen optimistisilta.

Verotus tärkeää. Jos on aika laittaa  voitollinen sijoitus myyntiin, kannattaa ehdottomasti yrittää hyödyntää tappiollisia sijoituksia verotuksen suhteen. Jos sinulla on aikaisemmilta vuosilta tappioita vähentämättä pääomatuloista (viideltä aikaisemmalta vuodelta), voit ne pääomatuloista. Lisäksi jos salkustasi löytyy selkeästi tappiolla olevia sijoituksia, joiden tulevaisuus ei näytä kummoiselta, tämä on usein oiva hetki myydä ne hyödyntääksesi tappiot verotuksessa.

5 parasta syytä myydä sijoitus
5 parasta syytä myydä sijoitus - kehnoista sijoituskohteista kalliista kuluista irti pääsemiseen

Tavoitesumman saavuttaminen

Todella merkittävä syy koskea sijoituksiisi on haluamasi tavoitesumman saavuttaminen esimerkiksi omaa asuntoa, autoa, yrityksen perustamista tai maailmanympärimatkaa varten.

Miten sijoitat tavoitteisiin? Jos tavoitteesi on suhteellisen kaukana (vähintään 5 vuoden päässä), osakkeet ovat silloin eräs parhaista omaisuusluokista. Osakkeiden tuotto on lyönyt keskimääräisesti muut sijoitusluokat ja yli viidessä vuodessa riskisi kurssimuutoksille on usein kannattavan kokoinen. Toisaalta jos tavoitteesi on vuoden kuluttua, erilaiset korkorahastot tarjoavat yleensä varmimman tuoton tavoitteitasi ajatellen.

Likvidiyden merkitys. Jos tavoittelet tiettyä summaa ja haluat sen saavutettuasi lunastaa sijoituksiasi nopeasti pois, kannattaa ehdottomasti miettiä millaisiin sijoituskohteisiin panostat vuolaimmat summat. Helposti myytäviä sijoituksia ovat esimerkiksi suurten pörssiyritysten osakkeet, useimmat ETF-rahastot ja pienet yksiöt kasvukeskuksissa.

ASP-tili hyödyllinen. Oma asunto kiinnostaa monia ja ensiasunnon hankintaan ASP-säästäminen on erinomainen väylä päästä kiinni omaan kotiin hyvillä ehdoilla. Voit avata ASP-tilin 15-39-vuotiaana, jos sinulla ei aiemmin ole ollut omistusasuntoa. Säästettyäsi 10 % asunnon hankintahinnasta ASP-tilille, voit saada ASP-lainan pankiltasi. Lisäkorko säästöillesi ja matala lainakorko ovat hyviä bonuksia ASP-säästämisessä. Tutustu halutessasi asiaan tarkemmin tältä Valtionkonttorin sivulta – rahanarvoista tietoa!

Hätätilanne

Joskus kohdalle voi sattua äkkinäinen hätätilanne, jolloin sijoituksia on välttämätöntä myydä, jotta pystyisi selviämään kuivalle maalle myrskyn keskellä. Tälläisia elämän kriisitilanteita voivat olla esimerkiksi työttömäksi jääminen, vakava sairastuminen tai avioero. Ennen sijoituksiisi koskemista suosittelen syvästi turvautumaan muihin keinoihin; vararahastoon, kulujen minimoimiseen ja tarpeettomien tavaroiden myyntiin.

Vararahasto. Äkillisiä hätätilanteita varten olisi hyvä olla kerättynä vähintään kolmen kuukauden menoja vastaava summa, mielellään kuuden kuukauden verran. Silloin kriisin keskellä et joutuisi suotta myymään sijoituksiasi pois kursseista välittämättä, vaan voisit antaa niiden jatkaa tuottaa varallisuutta itsellesi.

Kulut minimiin. Talouden kuluilla on tapana usein nousta huomaamatta tulojen kasvaessa, jolloin esimerkiksi työttömyyden tullessa kohdallesi on yleensä tarpeellista leikata menoja viikatteen lailla. Suurimpia säästöjä löydät asumisen ja liikenteen menoista, mutta myös ruoasta voit yleensä nipistää tarvittavia euroja selvitäksesi kriisistä. Kattavan tietopaketin menojen pienentämisestä löydät tästä artikkelistani. 

Tarpeettomat tavarat myyntiin. Eräs tapa saada varoja kasaan hätätilanteessa on myydä tarpeettomia tavaroita esimerkiksi nettikirppiksillä tai tavallisilla kirpputoreilla. Saamasi summat eivät ole välttämättä valtavia, mutta vievät kuitenkin vähän kerrallaan kohti pintaa.

Sijoitustesi myynti. Jos olet käyttänyt kaikki muut keinosi, on aika myydä sijoituksiasi selvitäksesi kriisitilanteesta. Alkuun kannattaa mieluiten myydä sellaisia sijoituksia, joiden lunastamisesta ei koidu ylimääräisiä maksuja ennenaikaisen tai äkillisen myymisen vuoksi. Esimerkiksi tavalliset pörssissä vaihdettavat osakkeet ja ETF-rahastot kuuluvat tähän jaloon ryhmään.

Kalleimmaksi sijoitustesi realisointi tulee yleensä vapaaehtoisten eläkevakuutusten ja kiinteistö- ja metsärahastojen kohdalla. Nämä sijoitusmuodot ovat alun perin tarkoitettu todella pitkäjänteiseen sijoittamiseen, joten äkillisen lunastustarpeen kohdalla myynnin kalleus on tietyllä tavalla ymmärrettävää.

Kalliit kulut pois

Joskus voit sijoitustesi kulurakennetta vertailemalla huomata niiden totaalisen kalleuden muihin samankaltaisiin vaihtoehtoihin verrattuna. Itse koin tälläisen kuluherätyksen huomatessani vapaaehtoiseen eläkevakuutukseeni kuuluvien Nordean aktiivisten rahastojen armottomat kulut vastaaviin passiivisiin rahastoihin ja ETF-rahastoihin – päätin lopettaa lisäpanostukset eläkevakuutukseen ja sijoittaa ennemmin kustannustehokkaampiin vaihtoehtoihin. 

Aktiiviset rahastot. Erityisesti aktiivisia salkunhoitajan luotsaamia rahastoja on syytetty kalleudesta passiivisiin- ja ETF-rahastoihin verrattuna. Useimmiten aktiiviset rahastot häviävätkin juuri kulujensa verran edullisimmille kilpailijoilleen, joten aktiivinen kaupankäynti ei siis keskimäärin tuota sijoittajille kultaa ja hunajaa.

Vertaile myös tuottoja. Vaikka sijoituksesi kulut olisivat korkeahkot, joskus niille voi löytyä oikeasti katetta. Jos sijoituksesi on tuottanut muihin samankaltaisiin tuotteisiin verrattuna pitkään selkeästi paremmin, ei tälläisen voittoisan sijoituksen myynnistä ole sinulle juuri mitään hyötyä – huomioi kuitenkin muutokset salkunhoidossa; jos siellä tulee henkilövaihdoksia, tulevat tuotot ovat yleensä epävarmemmalla pohjalla.

Yhteenveto

Kuten tässä kirjoituksessa on todettu, löytyy todella monia hyviä syitä laittaa sijoitus myyntiin. Tälläinen myynti on kuitenkin aina aktiivinen ja lopullinen teko, joten kannattaa aina huolella miettiä syitä kaupankäyntiin. Liian tempoileva myyminen vain rikastuttaa välittäjääsi ja verokarhua, joten myy vain valituissa kohdissa oikeista syistä. 

Toivottavasti sait tästä postauksestani apua sijoitustesi myymiseen – laita kommenttia alle, mitkä ovat sinulle parhaat syyt myydä pois kalleimpia aarteitasi? 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös