”Man Working at His Desk” created by Alyibel, from brand Pixabay on Canva.com
Yritykselle rahoituksen saaminen on oikeastaan menestymisen elinehto; ilman riittävää rahoitusta jo yrityksen perustaminen voi epäonnistua ja myöhemmissä vaiheissa kasvua saattaa olla hankala saavuttaa ilman ulkoisten rahahanojen aukeamista. Tästä kirjoituksesta saat olennaista tietoa yrityksen rahoitukseen saamiseen – tutuksi tulevat hyvä suunnittelu, vakuuksien pohtiminen ja lukuisat erilaiset rahoituskanavat.
Hyvä suunnittelu
Rahoituksen saaminen yritykselle lähtee liikkeelle perinpohjaisesta suunnittelusta – siihen kuuluu erityisesti liiketoimintasuunnitelma, missä on mukana rahoituslaskelma ja kannattavuuslaskelma. Näiden olennaisten elementtien avulla on huomattavasti helpompaa saada rahoitusta erilaisista rahoituskanavista.
Liiketoimintasuunnitelma. Laadukkaasti suunnittelemalla voit viestiä erittäin tehokkaasti kirjallisella liiketoimintasuunnitelmallasi ulkopuolisille rahoittajille ja toimijoille yrityksesi tärkeimmistä ominaisuuksista. Liiketoimintasuunnitelmaan sisältyy mm. tiedot liikeideasta, osaamisesta, tuotteista ja palveluista ja liiketoiminnan tavoitteista. Voit löytää liiketoimintasuunnitelman pohjan esimerkiksi tältä YritysEspoon sivulta.
Rahoituslaskelma. Merkittävä ulkopuolisia rahoittajia kiinnostava yrityksen laskelma on rahoituslaskelma; siinä selviää mm. mihin tarvitset rahoitusta, investoinnin tai hankkeen hinta-arvio, miten aiot rahoittaa sen ja mistä rahoituskanavista haet rahoitusta. Rahoituslaskelman avulla sekä yrityksesi että ulkopuoliset rahoittajat saavat realistisen kokonaiskuvan kyseisen projektin rahoituksesta. Tämä rahoituslaskelma on tehtävä aina uudelleen hakiessasi uuteen hankkeeseen rahoitusta.
Kannattavuuslaskelma. Yrittäjänä on tärkeää ymmärtää, millaista tulosta tarvitset kattaaksesi kaikki yrityksen menot päästäksesi kannattavaan liiketoimintaan. Määrittele alkuun kaikki yrityksellesi tavoitetulos, mihin kuuluisi myös ottamasi palkka mukaan. Laske sitten kaikki kulut (sekä kiinteät että muuttuvat) ja vähennä nämä sitten tavoitetuloksestasi. Tällä tavalla huomaat kuinka paljon kokonaismyyntiä tarvitaan päästäksesi haluamaasi tulokseen – myyntitavoitteet on viisasta jakaa esimerkiksi päivä- tai kuukausilaskutustavoitteiksi.
Vakuudet
Rahoituksen saaminen yritykselle vaatii yleensä myös omia vakuuksia, jotta ulkopuolisen rahoittajan riski hävitä mahdollisissa maksuvaikeuksissa olisi matalampi. Toisaalta rahoittaja näkee myös yrittäjän uskottavampana toimijana, jos yrittäjä on itse panostanut rahallisesti yritykseensä. Näitä vakuuksia voivat olla esimerkiksi reaalivakuuksina kiinteistöt tai osakkeet tai toisaalta takaukset.
Reaalivakuudet. Käytännössä reaalivakuus tarkoittaa lainan vakuutena annettavaa fyysistä omaisuutta, millä on mitattavissa olevaa arvoa. Reaalivakuutta käytettäessä velan antajaa suojaa esinevakuus – tämä vakuus on siis rajoitettu kyseiseen reaalivakuuteen, eikä esimerkiksi henkilön koko omaisuuteen. Reaalivakuutena voivat olla esimerkiksi erilaiset kiinteistöt, yrityksen irtaimisto, ajoneuvot, sijoitusvarallisuus tai metsäkiinteistöt. Voit lisäksi hyödyntää rahoitettavaa kohdettasi reaalivakuutena; silloin osamaksu tai leasing toimivat rahoitusmalleina.
Takaukset. Toinen vaihtoehto vakuutena on takaus, missä takaaja suostuu vastaamaan velallisen veloista. Ensisijainen vastuu velasta on tässäkin velallisella, mutta jos velallinen ei pysty suoriutumaan velanmaksuistaan, vastuu siirtyy silloin takaajalle. Yrityslainan takaajana voivat olla esimerkiksi yrityksen omistajat, muut yksityishenkilöt tai erilaiset rahoitusta tarjoavat organisaatiot (esim. Finnvera tai EIR-takaus).
Rahoituskanavat
Erilaisia väyliä, millä rahoituksen saaminen yrityksellesi voi onnistua löytyy runsaasti; niitä ovat mm. omat verkostosi, pankit, Finnvera, pääomasijoittajat ja ELY-keskukset. Käytännössä juuri yrityksellesi sopivimman rahoituskanavan valinta riippuu eniten yrityksesi liiketoimintamallista, tavoitteista ja saatavilla olevista vakuuksista.
Omat verkostot. Ehkä se kaikista helpoin saada ulkopuolista rahoitusta on hyödyntää omaa verkostoasi; siihen voivat kuulua esimerkiksi perheesi, muut sukulaiset ja ystävät tai muut laajempaan verkostoosi kuuluvat ihmiset. Vaikka kyse olisi kuinka läheisistä ihmisistä, on olennaisen tärkeää tehdä kaikki velkoja koskevat sitoumukset kirjallisesti ja mahdollisimman kattavasti. Tällä tavalla pystyt paremmin välttymään erilaisissa riitatilanteissa turhilta hankaluuksilta, joihin kuuluvat esimerkiksi hintavat oikeudenkäynnit.
Pankit. Yksi yleisimpiä keinoja hankkia yrityslainoja ovat pankit, joiden kautta voit saada matalahkolla korolla lainaa muihin rahoituslaitoksiin verrattuna. Saadaksesi rahoitusta yrityksellesi pankista yrityksesi on oltava luottokelpoinen eli lainan takaisinmaksukyvyn on oltava riittävän korkealla tasolla. Lisäksi tarvitset useimmiten vakuuksia, mitkä voivat olla reaalivakuuksia tai takauksia. Viime vuosina yrityslainan antamisen kriteereitä on nostettu pankeissa, joten moni aloitteleva yrittäjä joutuu turvautumaan muihin vaihtoehtoihin rahoituksen hakemisessa.
Finnvera. Ensijaisena rahoitusmuotona Finnvera toimii takautena yrityksille, mutta myös erilaisia lainoja on haettavissa tästä palvelusta. Takauksia on saatavilla esimerkiksi yrityksen investointi- ja käyttöpääomatarpeisiin, kansainvälistymiseen, vientiin tai energiatehokkuutta nostaviin hankkeisiin. Lainaa voit puolestaan saada Finnverasta osana suurempaa rahoituskuviota eli käytännössä jonkin pankin on oltava mukana rahoitushankkeessa. Voit hakea Finnveralta ehtojen täyttyessä esimerkiksi yrittäjän henkilökohtaista lainaa, investointi- ja käyttöpääomalainaa, kasvulainaa ja ilmasto- ja ympäristölainaa vihreän ja kestävän siirtymän investointeihin.
Pääomasijoittajat. Myös pääomasijoittajien hyödyntäminen voi olla oiva vaihtoehto yrityksen rahoituksen saamisessa – tämä malli sopii parhaiten kasvuhakuisille ja hyvin skaalautuville yrityksille, joilla on monipuolisen laadukas tiimi takanaan. Pääomasijoittajat voivat olla yksityishenkilöinä bisnesenkeleitä tai pääomasijoitusyhtiöitä ja oleellista on rahoitusta hakiessasi pääomasijoittajilta etsiä juuri oikeanlaisia rahoittajia. Tärkeää valinnassa ovat mm. pääomasijoittajan kokemukset ja taidot ja toisaalta millaisiin kohteisiin kyseinen pääomasijoittaja panostaa sijoituskohteissaan. Voit löytää tietoa Suomen pääomasijoittajista esimerkiksi tältä Pääomasijoittajien sivulta.
ELY-keskukset. Myös ELY-keskuksilta on mahdollista saada rahoitusta; ne tukevat pk-yritysten erilaisia kehittämis- ja investointihankkeita. Voit hakea esimerkiksi yrityksen kehittämisavustusta yrityksesi investointeihin aloittaessasi yritystä, satsatessasi liiketoiminnan uudistamiseen tai hakiessasi kasvua. Toinen vaihtoehto hakea rahoitusta on maaseudun yritysrahoitus; tässä tapauksessa on mahdollista saada tukea maaseudulla oleville yrityksille esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen ja kasvuinvestointeihin. Myös kuljetustuki kannattaa ottaa huomioon; sitä voit hakea jos yrityksesi jalostaa tuotteita syrjäisemmillä alueilla Suomessa.
Business Finland. Oiva vaihtoehto pk-yrityksille rahoituksen saamiseen on myös Business Finland, miltä on saatavilla tukea liiketoiminnan tukemiseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Toimiva rahoitusmalli on esimerkiksi innovaatioseteli, mikä on suunnattu alle 5-vuotiaille pienyrityksille kansainvälisiä mahdollisuuksia omaavien uusien tuote- tai palveluideoiden kehittämiseen. Toinen hyödyllinen Business Finlandin tukimuoto on energiatuki, mitä voit hakea esim. uusiutuvan energian tuotantoon tai energiansäästöön liittyvään projektiin.
Euroopan investointipankki. Myös Euroopan investointipankin eli EIP:n kautta voit saada takauksia tai rahoitusta yrityksellesi. Nämä erilaiset EIP:n tarjoamat rahoitusinstrumentit ovat saatavilla pankkien avulla; esimerkiksi OP:n ja Aktian kautta voit hakea EIR-takauksia tuotekehitykseen tai vastuullisiin investointeihin.
Rahoituksen saaminen yritykselle hallinnassa
Yhteenvetona voisi sanoa, että rahoitusta on yrityksille saatavilla todella monesta lähteestä. Olennaista on kuitenkin, että teet alkuun laadukkaan liiketoimintasuunnitelman laskelmineen, jotta tietäisit paremmin rahoitustarpeesi ja ulkopuoliset rahoittajat saisivat selkeän kokonaiskuvan liiketoiminnastasi.