Kaaosteoria

Omaisuuteni 6/2023 - kohti parempaa

Taas on tullut korkea aika tiirailla tarkkaavaisesti omaisuuteni tila läpikotaisin – tässä postauksessa saat tutustua minun eli Janne Soikkelin sijoitusten ja velkojen viime kuukausien kehitykseen. Lisäksi saat ehkä joitakin oivia vinkkejä omaan talouteesi!

Omaisuuteni

Omaisuuteni arvo ei juuri muuttunut viime kuukausina; sekä osakkeissa että kryptovaluutoissa omistusteni arvot eivät lopulta vaihdelleet valtavasti.

Osakkeet ja rahastot

Osakkeideni arvo on tänään 12.11.2023 noin 1104 euroa, joten niiden arvo tippui 4 euroa muutamassa kuukaudessa. Rahastoissa on puolestaan eläkevakuutusten muodossa omaisuutta noin 9815 euroa, joten niissä oli nyt 42 euroa vähemmän varoja. Kaikkiaan minulla on osakkeissa ja rahastoissa varoja noin 10919 euroa, joten niiden määrä väheni 46 euroa parissa kuukaudessa.

Synkkääkin synkempää osakkeissa. Jo pitkään on erityisesti Suomen pörssissä tullut takapakkia osakesijoittajille; sekä kohonneet korot, että ennakoitu taantuma ovat laskeneet useimpien Helsingin pörssin osakkeiden arvoja viimeisen vuoden aikana. Juuri nyt ei lyhyellä välillä tosiaan taloustilanne näytä kovin hyvältä ainakaan Suomessa ja esimerkiksi taloudemme kannalta tärkeissä maissa Saksassa ja Kiinassa. Uskon kuitenkin nyt olevan oiva paikka poimia laadukkaiden firmojen osakkeita pitkään salkkuun ja siksi lisäsinkin hieman Wulffin ja Boreon osakkeita salkkuuni.

Osakkeet ja rahastot Nordeassa
Osakkeet ja rahastot pysyivät suunnilleen samalla tasolla arvoltaan viime kuukausien aikan (Kuva Nordean Investorista)

Kryptovaluutat

Kryptovaluuttojeni arvo on parhaillaan 920 euroa, joten niiden arvo kohosi parissa kuukaudessa 75 euroa. Pieni nousu kryptojeni arvossa johtui yleisestä kryptojen nousuvireestä – juuri nyt erityisesti kryptovaluuttoihin sijoittaminen ETF-rahastoilla ja Bitcoinin tuleva puoliintuminen ovat osaltaan vaikuttaneet tähän todella positiiviseen kryptovaiheeseen!

Omistusasunto

Ehdottomasti merkittävin omaisuuseräni on omistusasunto Hauholla; tämän omakotitalon arvo on tässä kohtaa noin 110 000 euroa. Sen arvo ei siis muuttunut mihinkään viime kuukausina ja uskon talon arvon pysyvän samalla tasolla ilman suurempia korkoyllätyksiä.

Auto

Lasken myös autoni osaksi omaisuuttani; parhaillaan omistuksessani olevan Seat Leonin arvo on noin 2300 euroa. Sen arvo väheni noin 100 euroa muutamassa kuukaudessa ja auton arvo tippuu vähitellen runsaiden ajokilometrieni raskaasta vaikutuksesta.

Kokonaisomaisuus

Tässä kohtaa kokonaisomaisuuteni on 124 139 euroa, joten se väheni 71 euroa edellisestä raportistani. Juuri nyt en näe omaisuuteni määrän muuttuvan suuremmin seuraavina kuukausinakaan – sijoitusvarallisuuteni on vielä suhteellisen pientä ja juuri nyt ei ole varaa lisätä sijoituksia salkkuuni.

Velkani

Velkani vähenivät taas kohtuulliseen malliin – erityisesti huonoissa veloissa olen saanut lyhennettyä velkataakkaani mukavasti syksyn synkkenevissä illoissa.

Asuntolaina

Asuntolaina on merkittävällä erolla suurin velkani; parhaillaan asuntolainaa on jäljellä 74 750 euroa. Se lyheni parissa kuukaudessa 344 euroa. Asuntovelallisena olisin kovin kiitollinen, jos lainakorot alentuisivat ensi vuonna taas astetta maltillisemmalle tasolle tämän vuoden nopean koronnousun jälkeen.

Huonot velat

Erilaisia huonoja velkoja eli luottokortti-, yhdistely- ja osamaksuvelkoja minulla on vielä makseltavana 31 680 euroa – niitä sain vähennettyä 959 euroa edellisestä päivityksestäni. Suurinta yhdistelylainaa lyhensin 800 euroa, joten sitä on vielä 12 000 euroa jäljellä. Luottokorttivelkoja on parhaillaan 11 350 euroa, joten ne supistuivat vain 49 euroa. Remonttilainani suli puolestaan 110 euroa, joten sitä on vielä jäljellä 8330 euroa.

Kokonaisvelka

Kaikkiaan kokonaisvelkani on parhaillaan 106 430 euroa, joten sitä sain vähennettyä 1333 euroa muutamassa kuukaudessa. Tähän velan lyhentymistahtiin olen erittäin tyytyväinen – pariin kuukauteen mahtui mm. noin 500 euroa kustantanut Pariisin reissu ja uuden verkkokaupan alkukäynnistyksen kulut!

Nettovarallisuus

Mallikkaasti omaisuuteni tilaa kuvaava asia on nettovarallisuus; tässä kohtaa oma nettovarallisuuteni eli kokonaisomaisuuteni vähennettyinä kaikista veloista on 17 709 euroa. Muutamassa kuukaudessa nettovarallisuuteni kasvoi 1232 euroa korkeammaksi, joten tämän vuoden aikaisempi hyvä kehitys on jatkanut positiivista virettään! 

 

Nettovarallisuus
Nettovarallisuus on kehittynyt minulla suotuisasti tämän vuoden aikana korkeista koroista huolimatta.

Tutustu aiheeseen myös tubevideoltani!

Yhteenveto

Kokonaisuutta katsoessa olen matkalla kohti parempaa;  velat ovat vähentyneet hyvää vauhtia, mikä antaa tulevaisuudessa enemmän liikkumavaraa entistä aggressiivisempaan velanmaksuun, sijoittamiseen tai yrittämiseen. Erityisesti tässä kohtaa tiukka kulujen hallinta on tärkeää, jotta voin jatkaa kohti pitkän tähtäimen tavoitettani eli taloudellista riippumattomuutta.

Mitä ajatuksia postaukseni herätti? Miten olen onnistunut mielestäni omassa taloudessani? Laita kommenttia rohkeasti peliin, jotta viisastuisimme kaikki yhdessä oman talouden haasteissamme!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top