”Falling down red financial chart background, global crisis concept. 3D rendering. ” created by peshkov, from brand Getty Images on Canva.com
Osakkeet laskevat nyt maailmanlaajuisesti – mitkä ovat ne tärkeimmät tekijät tähän osakemarkkinoiden alamäkeen? Paneudun tähän kiinnostavaan aiheeseen perinpohjaisesti tässä kirjoituksesta; kriisiin vaikuttavia syitä ovat mm. Fedin korkopäätökset, laman uhka ja jenin nousu suhteessa dollariin.
Fedin korkopäätökset
Yhdysvallat on edelleen maailman suurin talous ja sillä on huomattava vaikutus osakekursseihin sekä Yhdysvalloissa että globaalisti. Viime aikoina on alkanut tulla läpi signaaleja Yhdysvaltojen kehnommasta talouden vireestä ja eräs syy tähän löytyy Yhdysvaltojen keskuspankin eli Fedin korkopäätöksistä viimeisten vuosien aikana.
Fedin asettama Yhdysvaltain ohjauskorko nousi vuosina 2022-2023 nykyiselle 5.5 %:n tasolle ja sen nostolle oli aikanaan perustellut syyt; inflaatio oli jopa yli 9 % ja talous kävi muutenkin ylikierroksilla työvoimapulan ollessa huomattavaa useimmilla sektoreilla. Kuitenkin Trading Economicsin tilastojen mukaan jo reilun vuoden verran inflaatio on ollut reilusti alle 4 % , joten ainakin pienille koronlaskuilla voisi olla oikea aika sijoittajien mielestä.
Tässä kohtaa ohjauskorkoa alentamalla yritykset saisivat edullisemmin rahoitusta liiketoimintansa juokseviin kuluihin ja kehittämiseen ja toisaalta yksityishenkilöt saisivat lisää ostovoimaa kun lainojen korot olisivat pienempiä. Tällä taas olisi positiivisia vaikutuksia työllisyydelle ja yritysten tuloksiin.
Viimeisimmässä Fedin ohjauskorkoa koskevassa lehdistötiedotteessa kerrottiin syynä pitää nykyinen 5.5 %:n ohjauskorko ennallaan sitä, että ohjauskorkoja ei lasketa ennen kuin on suurempi luottamus inflaation liikkumisesta kestävästi kohti Fedin asettamaa 2 %:n inflaatiotavoitetta.
Laman uhka
Osakkeet laskevat nyt laaja-alaisesti myös kasvavan laman uhka vuoksi ja erityisesti sijoittajia vaivaa tiedot Yhdysvaltojen työllisyyden heikkenemisestä ja amerikkalaisten pienentyvästä kuluttamisesta.
Työllisyys heikkenee. Yhdysvalloissa työttömyysaste on edelleen matalahkolla tasolla, mutta nyt viimeisen vuoden aikana se on kohonnut korkeammalle. Trading Economicsin tilastojen mukaan työttömyysaste oli nyt heinäkuussa 4.3 %, kun se vuotta aikaisemmin oli ollut vain 3.5 %. Lisäksi CBS Newsin artikkelin mukaan työnantajat lisäsivät Yhdysvalloissa heinäkuussa ainoastaan 114 000 uutta työpaikkaa, mikä jäi selvästi 175 000 uuden työpaikan odotuksista ja huomattavaa on että vielä kesäkuussa uusia työpaikkoja luotiin 179 000 kappaletta.
Kulutus vähenee. Amerikkalaisten kuluttajien into kuluttaa näyttää köhivän pahemman kerran tällä hetkellä ja se saattaa hyvinkin ennakoida tulevia huonompia suhdanteita. Esimerkiksi pikaruokajätti McDonald’s on vaikeuksissa; CBS Newsin mukaan myynti huhti- ja heinäkuun välillä väheni 1 % verran. Syynä tähän mainitaan ruoan kysynnän siirtyminen pikaruokapaikoista ruokakauppoihin, koska siellä inflaatio on ollut pienempää.
Kuluttajien luottamus Yhdysvaltoin taloudesta on heikkenemässä – tämän McKinseyn raportin mukaan nyt toukokuussa 2024 pessimistisiä USA:n talousnäkymiin oli 22 %, epävarmoja 45 % ja optimistia 33 % vastanneista amerikkalaisista. Optimististen vastaajien määrä väheni 5 prosenttiyksikköä edellisestä helmikuussa tehdystä kyselystä.
Huomattavaa samassa raportissa on myös kuluttajien vähentyvä kiinnostus kuluttaa ei-välttämättömiin tuotteisiin – esimerkiksi autoihin, ihonhoitoon ja leluihin ei löydy kiinnostusta käyttää dollareita enää entiseen malliin.
Japanin koron nosto
Osakkeet laskevat nyt globaalisti myös sijoittajat yllättäneen Japanin koron noston vuoksi. Aikaisemmin Japanin keskuspankki oli pitänyt korkotason nollassa vuodesta 2011 lähtien, mutta nyt maaliskuusta lähtien korkotasoa on nostettu vähitellen nykyiseen 0.25 %:iin. Monet sijoittajat olivat hyödyntäneet Japanin nollakorkoa ottamalla sijoituslainoja ja muuntaneet sitten lainatut jenit dollareiksi, joita on käytetty sitten yhdysvaltalaisten osakkeiden ostoon.
Japanin koron nosto on vahvistanut jenin arvoa kuukaudessa 7.7 % suhteessa dollariin, mikä on aiheuttanut vaikeuksia jenipohjaisia lainoja ottaneille sijoittajille. Nyt dollareita muunnettaessa takaisin jeneiksi sijoittajat saavat vähemmän jenejä kuin mitä ottivat lainaa tässä valuutassa. Sijoittajat ovatkin joutuneet myymään lainarahoilla ostettuja yhdysvaltalaisia osakkeita paniikissa, mikä on näkynyt negatiivisesti osakkeiden kursseissa.
Lisäksi Japanin koron nostot ja jenin vahvistuminen ovat vaikuttaneet Japanin osakemarkkinoihin; Reutersin artikkelin mukaan viime aikoina ulkomaiset sijoittajat ovat myyneet huomattavasti japanilaisia osakkeita – viime viikollakin yli 7 miljardin dollarin edestä. Tämä myyntiaalto on vaikuttanut suoraan hyvin Japanin osakemarkkinoita kuvaavan Nikkei 225- indeksin kehitykseen – viimeisen kuukauden aikana se on laskenut 15 %.

Osakkeet laskevat nyt todellisista syistä
Tässä kohtaa osakkeet laskevat nyt monesta merkittävästä syystä; sekä Fedin korkopäätökset, laman uhka ja Japanin koron nosto riittävät vallan mainiosti laajamittaiseen nihkeään menoon osakemarkkinoilla. Toki pidemmällä tähtäimellä osakkeet taas alkavat tuottaa paremmin, mutta juuri nyt on paljon epävarmuutta ilmassa, joten lyhyellä tähtäimellä osakkeiden hinnassa tullee esiintymään turbulenssia suuntaan ja toiseen.