Kaaosteoria

Cardano (ADA) esittely

Cardano on erittäin hyvin skaalautuva ja toimintavarma lohkoketju, mikä toimii laajana  edistyksellisenä ekosysteeminä. Tästä kirjoituksesta saat tietää Cardanosta perusteet, ominaisuudet ja  alustan vahvuudet ja heikkoudet. Lisäksi pääset tutuiksi Cardanon steikkaukseen ja toimivuuteen sijoituskohteena!

Mikä Cardano on?

Cardano on ns. platform-tyylin lohkoketju eli se toimii käytännössä alustana erilaisille älysopimuksille ja sovelluksille. Tämä lohkoketju kuuluu Proof of Stake-kategoriaan, missä kryptovaluutan omistajat vahvistavat lohkoketjun tapahtumat steikkaamalla varojaan. Cardanon perusti vuonna 2015 Charles Hoskinson (sama hahmo oli perustamassa myös Ethereumia!) ja Cardano suunniteltiin olemaan nopeampi ja skaalautuvampi vaihtoehto muille kryptovaluutoille. 

ADA-token

ADA-token toimii Cardanon lohkoketjun kryptovaluuttana ja ADA:a käytetään tämän ekosysteemin transaktioiden maksuina. Toinen merkittävä käyttötarkoitus ADA:lle löytyy steikkauksesta – voit ansaita itsellesi tuloja lukitsemalla ADA-tokenisi Cardanon lohkoketjun toiminnan ylläpitoon. Tulevaisuudessa pystyt myös päättämään asioista omilla ADA-tokeneillasi Cardanon lohkoketjun äänestyksissä! Nimensä tämä kryptovaluutta muuten on saanut Ada Lovelacen mukaan – tätä naista pidetään maailman ensimmäisenä tietokoneohjelmoijana.

Cardano - merkittävimmät ominaisuudet

Cardano pitää sisällään aimo määrän mielenkiintoisia ominaisuuksia – niistä kaikista merkittävimmät piirteet ovat Ouroboros-protokolla, kaksitasoinen arkkitehtuuri ja tutkimustyö.

Ouroboros-protokolla. Cardanon lohkoketju toimii siis Proof of Stake-mallilla, missä kaikki lohkoketjun transaktiot vahvistetaan energiaa säästäen lukitsemalla kryptovaluutat steikkauksessa. Proof of Stake-mallia voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja Ouroboros on Cardanon vastaus tähän asiaan. Käytännössä tällä protokollalla lohkoketjun transaktiot jaetaan ajallisiin yksiköihin epocheihin, mitkä pilkotaan vielä pienemmiksi sloteiksi. Nämä slotit puolestaan kestävät 20 sekuntia ja sen aikana luodaan aina yksi uusi lohko.

Ouroboros-protokolla kannustaa verkoston osallistujia palkitsemalla niitä steikkaamisesta annettavilla tuotoilla ja kokonaisuutena Ouroboros on turvalliseksi rakennettu – tämä protokolla on suojattu niin kauan kuin yli 51 % steikatuista varoista ovat peräisin luotetuilta ihmisiltä. Tutustu tarkemmin Ouroborokseen itse tältä Cardanon sivulta!

Kaksitasoinen arkkitehtuuri.  Cardanon ehdoton vahvuus on sen kaksitasoinen arkkitehtuuri – tässä protokollassa on kaksi tasoa Cardano Settlement Layer (CSL) ja Cardano Computation Layer (CCL). Suuria hyötyjä tästä jaosta on pidemmän päälle regulaation hallinta ja etevämpi skaalautuvuus.

CSL vastaa Cardanon arvon kirjanpidosta eli sitä käytetään lohkoketjun transaktioiden käsittelemiseen. CCL puolestaan on suunniteltu erityisesti älysopimusten  ja hajautettujen sovellusten (dApps) järjestämiseen.

Tutkimustyö. Erityinen piirre Cardanossa on myös sen perinpohjainen tutkimustyö; Cardanon kehittämisessä pohjaudutaan vertaisarviointiin ja kestävämpään ekosysteemiin johtavampaan tutkimukseen. Tälläinen tutkimustyyli tuottaa pidemmän päälle toimintavarmoja ja viimeisteltyjä ratkaisuja, mutta toisaalta kääntöpuolena tutkimusten integrointi Cardanon lohkoketjuun kestää kauan kilpailijoihin verrattuna. Voit perehtyä lisää Cardanon tutkimustyöhön tältä sivulta. 

Ouroboros
Skaalautuva ja toimintavarma Ouroboros on Cardanon lohkoketjun vankka kivijalka (Kuva Cardanon verkkosivulta)

Cardanon vahvuudet

Cardanolla on huomattavan korkea määrä vahvuuksia puolellaan toiminnassaan; suurimpia niistä ovat ympäristöystävällisyys, skaalautuvuus, toimintavarma teknologia ja kyvykäs johto.

Ympäristöystävällisyys. Cardanon iso etu on sen ympäristäystävällisyys – tässä lohkoketjussa ei tarvita Bitcoinia mallista runsaasti energiaa kuluttavaa louhintaa, vaan transaktioiden vahvistukset tapahtuu lukitsemalla kryptovaluutat steikkauksessa. Ilmastonmuutoksen edistyessä ja energiantarpeen kasvaessa globaalisti Cardanon ympäristön tilaa edistävä Proof of Stake-malli saa mitä todennäköisemmin tulevaisuudessa entistä enemmän suosiota.

Skaalautuvuus. Cardano panostaa ekosysteeminsä skaalautuvuuteen; tarkoituksena on lisätä mahdollisten transaktioiden määrää käyttäjämäärän kasvaessa nykyistä selkeästi suuremmaksi. Seuraava askel Cardanon skaalautumisessa eteenpäin tulee olemaan Hydra, minkä ansiosta esimerkiksi transaktioiden vahvistusajat romahtavat 20 sekunnista alle sekuntiin! Tutustu tarkemmin Hydraan tästä kirjoituksesta.

Toimintavarma teknologia. Perinpohjaisen vertaisarvioidun tutkimustyön ansiosta Cardanon lohkoketju toimii turvallisemmin ja varmemmin kuin esimerkiksi Solanan kilpaileva vaihtoehto. Tälläinen vankka kivijalka houkuttelee mukaan enemmän sijoittajia, yrityksiä ja ohjelmoijia Cardanon ekosysteemiä tukemaan.

Kyvykäs johto. Cardanon perustaja Charles Hoskinson on ollut jo pitkään kryptomaailmassa – hän oli mukana jo perustamassa Ethereumia, mutta joutui lähtemään siitä projektista erimielisyyksien vuoksi. Vuonna 2015 hän perusti sitten Cardanon ja jo alusta lähtien Hoskinson on halunnut tehdä tästä projektista avoimen, skaalautuvan  ja perusteelliseen tutkimukseen pohjautuvan.  Suurin tukijalka Cardanon tutkimukselle on Hoskinsonin aloittama IOHK (Input Output), mikä rakentaa lohkoketjuja instituutioille.

4 Cardanon vahvuutta
Cardanon vahvuuksia ovat erityisesti ympäristöystävällisyys, skaalautuvuus, toimintavarmuus ja kyvykäs johto.

Cardanon heikkoudet

Tokihan Cardanollakin löytää mahdollisia heikkouksia – huomattavampia niistä ovat hidas kehittyminen, kova kilpailu ja yliarvostus.

Hidas kehittyminen. Cardano on kaukana valmiista – tällä projektilla on vielä matkaa jäljellä saadakseen skaalautumisen ja älysopimusten toimivan parhaiden vaihtoehtojen malliin. Suurin syy tähän hitaampaan kehitykseen on tietty Cardanon tutkimustyölle valittu hitaampi ja perusteellisempi väylä toimia.

Kova kilpailu. Erilaisia kilpailevia platform-tyylin ekosysteemejä on runsaasti – merkittäviä vaihtoehtoja Cardanolle ovat Ethereum, Solana, Binance Smart Chain, Polkadot ja Polygon. Vielä tässä vaiheessa Cardano on selkeästi takamatkalla esimerkiksi Ethereumiin verrattuna, jos vertaillaan markkina-arvoa ja DeFi-puolen sovellusten määrää.

Yliarvostus. Cardanon arvostus on hieman liian korkealla suhteessa projektin keskeneräisyyteen ja käytännön käyttömahdollisuuksiin tänä päivänä. Tämä yliarvostus johtuu osittain valtavasta steikattujen ADA-tokeneiden määrästä suhteessa kokonaistarjontaan, jolloin suurempi kysyntä nostaa arvostusta. Tulevaisuudessa Cardanon projekti ei kestä suurempia epäonnistumisia, kurssin romahdus on silloin erittäin todennäköistä.

Cardano steikkaus

Cardanon ADA-tokenia steikkaamalla voit saada itsellesi hyvää passiivista tuloa lukitsemalla kryptovaluuttasi lohkoketjun toiminnan ylläpitoon.  Parhaillaan noin 72 % kaikista ADA-tokeneista on steikattuina, joten kyseessä on on erittäin suosittu tapa tukea lohkoketjua ja napata lisätuloja. Pystyt ADA-tokeneita lukitsemalla ansaitsemaan kahdella erilaisella tavalla – delegoimalla tokenisi jonkin toisen pooliin tai perustaa oman staking poolin.

Delegoi pooliin. Helpompi väylä steikata on delegoida ADA-tokenisi jo valmiiseen pooliin – tähän tarkoitukseen tarvitset yleensä jonkin sopivan kryptolompakon ja ADA-tokeneita. Sopivia kryptolompakkoja Cardanolle ovat esimerkiksi Daedalus ja selainpohjainen lompakko Yoroi . Voit löytää sopivia pooleja steikkaukseen kätevästi suoraan näiden kryptolompakkojen kautta. Myös erilaisissa kryptopörsseissä pystyt helposti steikkaamaan ADA-tokeneitasi – loistavia vaihtoehtoja tähän ovat erityisesti maailman suurin kryptopörssi Binance ja Kraken. Tutustu paremmin delegointiin tältä Cardanon sivulta!

Perusta oma staking pool. Toinen huomattavasti vaativampi, mutta myös mahdollisesti tuottoisampi väylä steikata on perustaa oma staking pool. Tähän sinulta vaaditaan luotettavasti 24/7 toimivaa operaatiota ja käytännössä siihen tarvitaan riittävästi tietoteknistä infraa ja osaamista. Toisaalta voit saavuttaa tällä metodilla huomattavasti korkeampia tuottoja kuin delegoimalla varasi valmiiseen pooliin. Hyödyllistä tietoa oman staking poolisi perustamisesta saat tältä sivulta.

 

Cardano (ADA) sijoituskohteena

Cardano on sijoituskohteena mielenkiintoinen – sillä on keskeneräisenä projektina vielä mahdollista nousuvaraa huomattavasti, mutta toisaalta sen markkina-arvo on jo sen kokoinen (parhaillaan noin 17 mrd euroa), että aivan suurimpia arvon satakertaistumisia tällä sijoituksella et tule nappaamaan. ADA-tokenin vaihto ja volatiliteetti on runsasta, joten tämä tekee tästä tokenista erittäin potentiaalisen vaihtoehdon treidaamiseen esimerkiksi Binance, Kucoinilla tai Krakenilla.

Suosittelen  erityisesti tarkkailemaan Cardanon ekosysteemin suosiota muihin kilpailijoihin verrattuna – se antaa ehkä parhaan käsityksen siitä, kannattaako tähän hidasliikkeiseen, mutta varmasti etenevään pioneeriin panostaa pidemmällä tähtäimellä!

Cardano opas päätepisteessä

Cardano opas on nyt loppusuoralla – matkalla saimme tietää kyseessä olevan edistyksellinen ekosysteemi, mikä pohjautuu erinomaiseen tutkimustyöhön. Tämä projekti on kuitenkin vielä pahasti kesken, joten tulevaisuudessa riittää vielä runsaasti jännitettävää  Cardanon suhteen itse kullakin kryptoista kiinnostuneilla.

Miten Cardano toimii sinulle? Onko tämä se tulevaisuuden uusi upea ilmentymä vai yksi keskinkertaisuus muiden joukossa? Kerro kommenttisi rohkeasti alle! Itse pidän hyvinkin paljon Cardanon perinpohjaiseen tutkimukseen perustavasta toimintamallista ja uskon että tulevaisuudessa Cardanolle löytyy käyttöä runsaasti maailmassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top