Kaaosteoria

Bitcoin sijoituskohteena

”Nameless” created by SergDE, from brand pixabay on Canva.com

”Sisältää affiliate-linkkejä, linkit merkitty *-merkillä”

Bitcoin on vakiinnuttanut asemansa modernina sijoitusvälineenä, joka herättää paljon kiinnostusta niin yksityissijoittajien kuin institutionaalisten toimijoiden keskuudessa. Tämä maailman ensimmäinen kryptovaluutta on kulkenut pitkän matkan alkuajoistaan ja nähnyt niin meteoriittimaisia nousuja kuin jyrkkiä romahduksia. Mutta millainen on Bitcoin sijoituskohteena? Yästä asiasta saat kattavan tietopaketin artikkelistani – olennaista tarinaa on luvassa Bitcoinin eduista ja riskeistä, millaisille sijoittajille Bitcoin sopii ja miten aloittaa sijoittaminen Bitcoiniin!

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on Satoshi Nakamoton luomana vuonna 2009 alkunsa saanut digitaalinen valuutta, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan. Sitä ei hallinnoi mikään keskitetty taho, kuten pankki tai valtio, vaan sen toiminta perustuu hajautettuun verkkoon. Bitcoinin tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat:

  • Rajattu tarjonta: Bitcoinien kokonaismäärä on ennalta määrätty (21 miljoonaa), mikä tekee siitä niukan resurssin.
  • Hajautus: Bitcoinin transaktiot ja ylläpito perustuvat tuhansien tietokoneiden muodostamaan verkkoon, mikä tekee siitä vastustuskykyisen sensuurille.
  • Digitaalisuus: Bitcoinia voidaan siirtää helposti missä ja milloin tahansa ilman välikäsiä.

Bitcoinin edut sijoituskohteena

Bitcoin on monella tapaa uniikki tapaus sijoitusmuotojen joukossa ja Bitcoin sijoituskohteena tarjoaakin melkoisen määrän etuja sijoittajille; niitä ovat mm. inflaatiosuoja, korkea tuottopotentiaali ja kasvava hyväksyntä.

Inflaatiosuoja. Monet sijoittajat näkevät Bitcoinin ”digitaalisena kultana”, joka toimii suojana inflaatiota vastaan. Koska Bitcoinin tarjonta on rajattu, sen arvoa ei voida laimentaa samalla tavalla kuin fiat-valuuttoja, joita keskuspankit voivat painaa rajattomasti. Eniten hyötyä Bitcoinista on ollut inflaatiosuojana huomattavaa inflaatiota kokeneissa maissa, kuten esimerkiksi Argentiinassa ja Turkissa.

Myös meillä euroalueella on inflaatio on nakertanut eurojemme arvoa; vielä vuonna 2015 alussa euroalueella oli euroja tarjolla noin 9,75 miljoonaa euromiljoonaa. Nykyään tarjonta on Euroopan keskuspankin vuolaan rahanpainamisen vuoksi noussut jo 15,4 miljoonaan euromiljoonaan.

Korkea tuottopotentiaali. Bitcoinin hinta on historiallisesti ollut hyvin volatiili, mutta sen pitkän aikavälin trendi on ollut nouseva. Varhaiset sijoittajat ovat saaneet valtavia tuottoja, ja monet uskovat sen kasvupotentiaalin olevan edelleen merkittävä. Kokonaistuotto alusta alkaen on massiiviset 16 miljoonaa prosenttia ja viimeisen vuoden tuottokin on muhkeat 129 %!

Kasvava hyväksyntä. Bitcoinin hyväksyntä maksuvälineenä ja sijoitusvälineenä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Suuret yritykset, kuten Microstrategy, Tesla ja Coinbase ovat ostaneet Bitcoinia taseeseensa, ja jotkut maat, kuten El Salvador, ovat ottaneet sen käyttöön laillisena maksuvälineenä.

Lisäksi nykyään on mahdollista sijoittaa kryptovaluuttoihin esimerkiksi ETF-rahastojen kautta, mikä on monelle sijoittajalle mielekkäämpi väylä sijoittaa verrattuna suoriin kryptosijoituksiin.

Hajautus portfoliossa. Bitcoinin korrelaatio perinteisiin sijoitusluokkiin, kuten osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin, on usein alhainen. Kuitenkin instituutioiden lisääntyvä kiinnostus Bitcoinin tullee tekemään Bitcoinin arvon kehityksestä riippuvaisemman muiden omaisuusluokkien arvon muutoksista.

Bitcoinin hintakehitys
Bitcoinin arvo on noussut massiiviset 129 % viimeisen vuoden aikana (Kuva: Coinmarketcap)

Bitcoinin riskit sijoituskohteena

Bitcoin sijoituskohteena sisältää toki myös huomattavia riskitekijöitä, joihin kuuluvat mm. volatiliteetti, regulaatio ja turvallisuus.

Volatiliteetti. Bitcoinin arvo voi vaihdella rajusti lyhyessä ajassa, mikä tekee siitä riskialttiin sijoituskohteen. Tämä voi aiheuttaa hermoja raastavia tilanteita erityisesti niille, jotka eivät ole tottuneet suuriin hinnanmuutoksiin. Volatiliteetti on kuitenkin vähentynyt vuosien myötä ja tulevaisuudessa Bitcoinin arvon vaihtelun ennakoidaan tasaantuvan entisestään.

Regulaatio. Kryptovaluuttojen sääntelykehikko on edelleen kehittymässä. Joissakin maissa, kuten Kiinassa, Bitcoinin käyttöä ja louhintaa on rajoitettu merkittävästi, mikä voi vaikuttaa sen globaaliin kysyntään ja arvoon.

Turvallisuus ja säilytys. Vaikka Bitcoinin lohkoketjuteknologia on erittäin turvallinen, sijoittajan omat varat voivat olla vaarassa, jos lompakko tai pörssi, jossa varoja säilytetään, joutuu hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi. Lisäksi voit itse hukata päästä mahdollisuuden omistamiisi Bitcoineihin, jos kadotat Bitcoin-lompakkosi salasanan.

Spekulaatio ja kuplat. Bitcoinin arvoa ajaa usein spekulaatio, mikä voi johtaa hintakupliin. Näin tapahtui esimerkiksi vuonna 2017, kun Bitcoinin arvo nousi huippuunsa ennen nopeaa laskua.

Kenelle Bitcoin sopii sijoituskohteena?

Bitcoin ei sovi sijoituksena välttämättä kaikille. Se on erityisen houkutteleva niille, jotka:

  • Ovat valmiita ottamaan riskiä korkeiden tuottojen toivossa.
  • Ymmärtävät kryptovaluuttojen perusteet ja ovat valmiita opettelemaan lisää.
  • Etsivät hajautusta sijoitussalkkuunsa.

Bitcoinin kanssa on kuitenkin tärkeää olla varovainen. Sijoita vain sen verran, mitä olet valmis menettämään, ole henkisesti valmistautunut suuriin arvonvaihteluihin ja harkitse sijoitusten hajauttamista myös muihin kohteisiin.

Miten aloittaa Bitcoin-sijoittaminen?

Bitcoin sijoituskohteena on nykyään helppoa aloittaa, sillä vaihtoehtoja starttiin löytyy nykyään runsaasti ETF-rahastoista kryptopörsseihin. Seuraavilla ohjeilla pääset jo hyvään alkuun Bitcoiniin sijoittamisessa!

Sijoita suoraan tai ETF-rahastoilla. Voit ostaa itsellesi suoraan Bitcoineja tai panostaa niihin ETF-rahastojen tai johdannaisten kautta. Jos haluat hankkia suoraan Bitcoineja, on tärkeää valita luotettava kauppapaikka. Laadukkaita kryptopörssejä ja -välittäjiä ovat esimerkiksi Binance, Coinbase ja kotimainen Coinmotion. Näistä palveluista Binance on edullisin ja monipuolisin, mutta myös monimutkaisin käyttää. Aloittelijalle Coinmotion on ehkä helppokäyttöisin, mutta kuluiltaan tämä palvelu on kalliimpi.

Jos et halua omistaa suoraan Bitcoiniin, voit sijoittaa sen arvoa seuraaviin ETF-rahastoihin tai johdannaisiin. Esimerkiksi Nordnetillä on tarjolla kattava valikoima kuluiltaan edullisia kansainvälisiä Bitcoin ETF-rahastoja ja -johdannaisia.

Hanki turvallinen lompakko. Säilytä Bitcoinisi mieluiten omassa lompakossa (esim. hardware-lompakossa), jotta ne eivät ole riippuvaisia kolmannen osapuolen palveluista. Esimerkiksi Ledger Nano ja Trezor Safe ovat turvallisia lompakoita vähänkään suurempia Bitcoin-omistusten säilytykseen.

Aloita pienellä summalla. Aloittelijana on hyvä sijoittaa aluksi maltillisesti ja seurata markkinoita. Esimerkiksi Coinmotionilla* voit aloittaa kuukausisäästön Bitcoiniin jo 10 eurolla kuussa!

Pidä pitkän aikavälin näkökulma. Bitcoinin hinnanvaihtelut voivat olla rajuja, mutta pitkäjänteinen sijoittaminen on usein palkitsevampaa kuin nopeiden voittojen metsästäminen. Pitkänajan hodlauksellakin on mahdollista tehdä mojovat voitot turhia stressaamatta!

Bitcoin sijoituskohteena yhteenvetona

Bitcoin on kiistatta yksi mielenkiintoisimmista ja polarisoivimmista sijoituskohteista nykymaailmassa. Sen potentiaali taloudellisen vallankumouksen ajurina on valtava, mutta samalla se tuo mukanaan merkittäviä riskejä. Oikein käytettynä Bitcoin voi olla arvokas lisä sijoitussalkkuusi, mutta on tärkeää ymmärtää, mitä olet ostamassa ja miksi.

Oletko sinä sijoittanut Bitcoiniin, tai harkitsetko sijoittamista? Jaa kokemuksesi ja ajatuksesi kommenteissa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top