Olet ehkä miettinyt, miten aloittaa sijoittaminen 2024? Tähän yksinkertaiseen kysymykseen tulet saamaan syvälliset vastaukset tästä kirjoituksestani; oleellisia asioita sijoittamisen alkuvaiheilla ovat mm. liikkeelle lähtö sijoittamaan, oman sijoitustyylin valinta ja henkilökohtainen riskinsietokyky. Ota sijoittamisellesi oiva startti tästä postauksestani!
Aloita sijoittaminen mahdollisimman varhain
Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain – korkoa korolle ilmiön kautta sijoittamasi varat kasvavat vähitellen. Alkuaikoina sijoitustesi arvo saattaa kohota hitaasti, mutta vuosikymmenten kuluessa huomaat sijoitustesi tuottojan kasvavan yhä nopeammin. Suuri etu mahdollisimman varhain sijoittamaan aloittamisessa on se, että silloin sinun ei tarvitse säästää niin paljoa sijoitettavaksi verrattuna myöhemmin sijjoittamiseen aloittavaan henkilöön.
Esimerkki. Nora aloittaa sijoittamisen 20- vuotiaana säästämällä 100 euroa kuukausittain sijoitusten tuoton ollessa 5 % vuodessa. Nora lopettaa panostukset sijoituksiin 30-vuotiaana, jolloin niiden arvo on 15 499 euroa. Noran sijoitusten arvo nousee vuotuisella 5 %:n tuotolla 60-vuotiaana jo 66 986 euroon!
Esimerkki 2. Onni lähtee liikkeelle myöhemmin ja starttaa sijoittamisen 40-vuotiaana säästäen 150 euroa kuussa sijoitusten tuoton ollessa 5 % vuosittain. 60-vuotiaana Onnin sijoitusten arvo on 61 119 euroa eli huomattavasti vähemmän kuin Noralla, vaikka Onni säästi sijoituksiin 24 000 euroa enemmän kuin Nora.
Moni epäröi sijoittamiseen lähtemistä vähäisillä tuloillaan – käytännössä voit lähteä sijoittamaan hyvinkin pienillä summilla. Esimerkiksi pystyt kuukausisäästämään erilaisiin rahastoihin alimmillaan 10 eurolla kuussa!
Valitse sijoitustyylisi
Sijoitustyylit voi jakaa kahteen erilaisiin luokkaan: passiiviseen ja aktiiviseen sijoitusyyliin. Näillä on selkeät eroavaisuuksensa: suurinta vaihtelu on ajankäytössä ja haastavuudessa. Kummallakin sijoitustyylillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joten tutustu tarkkaan kumpi näistä tavoista sijoittaa sopii juuri sinulle paremmin.
Aktiivinen sijoitustyyli
Aktiivinen sijoitustyyli viittaa sijoitusstrategiaan, jossa sijoittaja pyrkii aktiivisesti löytämään ja hyödyntämään markkinoiden lyhyen aikavälin hintavaihteluita ja mahdollisuuksia. Tämä eroaa passiivisesta sijoitusstrategiasta, jossa sijoittaja pyrkii vain seuraamaan jonkin indeksin tai sijoitusrahaston suoritusta ilman jatkuvaa aktiivista päätöksentekoa.
Aktiiviset sijoittajat tekevät säännöllisesti päätöksiä osakkeiden, joukkovelkakirjojen tai muiden sijoituskohteiden ostamisesta ja myymisestä pyrkien voittamaan markkinoiden yleisen kehityksen. He voivat käyttää erilaisia analyysityökaluja, seurata uutisia, tehdä perusteellisia tutkimuksia ja hyödyntää teknistä analyysiä optimoidakseen sijoitustensa tuottoa.
Aktiivinen sijoitusstrategia vaatii enemmän aikaa, vaivaa ja asiantuntemusta verrattuna passiiviseen sijoittamiseen, ja se sisältää myös korkeamman kaupankäyntikustannusriskin. Sijoittajan menestys aktiivisessa sijoitustyylissä riippuu hänen kyvystään tehdä oikeita päätöksiä markkinoiden muutosten ennustamiseksi ja reagoida niihin tehokkaasti.
Passiivinen sijoitustyyli
Passiivinen sijoitustyyli on strategia, jossa sijoittaja pyrkii seuraamaan tiettyä markkinaindeksiä tai sijoitusrahastoa sen sijaan, että aktiivisesti valitsisi yksittäisiä sijoituskohteita. Tämä tyyli perustuu ajatukseen, että markkinat kehittyvät pitkällä aikavälillä positiivisesti, ja sen sijaan, että yrittäisi voittaa markkinat, sijoittaja yksinkertaisesti osallistuu niiden kehitykseen.
Yleisin passiivisen sijoitustyylin muoto on indeksisijoittaminen. Sijoittaja ostaa sijoitusinstrumentteja, kuten indeksirahastoja tai pörssinoteerattuja rahastoja (ETF), jotka seuraavat tiettyä markkinaindeksiä, kuten esimerkiksi S&P 500 tai OMX Helsinki 25. Tämä tarkoittaa, että sijoittajan salkku koostuu samanlaisista omaisuuseristä kuin valitun indeksin osuudet.
Passiivinen sijoitustyyli on usein vähemmän aktiivista ja vaatii vähemmän aikaa ja vaivaa sijoituspäätösten tekemiseen verrattuna aktiiviseen sijoitustyyliin. Sijoittaja hyötyy markkinoiden yleisestä kehityksestä eikä pyri ajoittamaan markkinoita tai valitsemaan yksittäisiä voittajayhtiöitä. Kustannukset voivat myös olla alhaisemmat, koska kaupankäynti on vähäisempää ja hallinnointipalkkiot voivat olla pienemmät passiivisissa indeksirahastoissa ja ETF:issä.

Mikä on riskinsietokykysi?
On helpompi aloittaa sijoittaminen 2024, jos tunnistaa oman riskinsietokykynsä. Tietyt sijoitukset metsäsijoituksista korkosijoituksiin ovat huomattavasti vakaampia kuin toiset riskikkäämmät vaihtoehdot. Kuitenkin on tärkeää tietää, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä; ottamalla suurempaa riskiä on mahdollista saavuttaa mittavampia tuottoja.
Matalan riskin kohteita. Pienemmällä riskillä pääset esimerkiksi korkosijoituksissa – sieltä pystyt nappaamaan parhaillaan yli 3 %:n riskitöntä tuottoa esimerkiksi talletuksista. Myös metsärahastot kuuluvat alhaisen riskin sijoituksiin – mahdollinen tuotto vaihtelee noin 3-4 %:n välillä pitkäaikaisissa sijoituksissa. Osakkeiden puolella puolestaan vähäriskisimpiä kohteita ovat vakaat osinkoa maksavat yhtiöt – esimerkiksi Helsingin pörssissä sellaisia ovat Elisa, Orion ja Sampo. Tuottoa näistä on saatavilla muita matalan riskin kohteita enemmän, mutta myös riskit erityisesti sijoituksen arvon suhteen ovat suurempia.
Korkean riskin kohteita. Jos pystyt kestämään enemmän riskiä, löytyy erilaisia korkeamman tuottopotentiaalin sijoituskohteita runsain mitoin. Esimerkiksi osakkeissa monissa kasvuyhtiöissä on huomattavia riskejä huomattavan velkaisuuden ja kovan kilpailun vuoksi – toisaalta myös mahdolliset tuotot voivat olla tähtitieteellisiä: Tesla ja Amazon ovat tästä oivia esimerkkejä. Korkeamman riskin kohteita ovat myös useimmat kryptovaluutat, johdannaiset ja High Yield-korkorahastot ja -ETF:t.
Mikä on budjettisi?
Sijoittamisen voit aloittaa siis jo pienillä summilla, mutta tietyt sijoituskohteet vaativat huomattavasti enemmän pääomaa. Olennaista olisi kuitenkin, että pystyisit säästämään säännöllisesti ainakin jonkin verran, jolla sijoittamisen korkoa korkoa-ilmiö voisi tuottaa sinulle passiivista tulovirtaa pitkällä välillä.
Rahastot ja ETF:t. Erilaisiin rahastoihin voit säästää kuukausittain matalilla jopa 10 euron panostuksilla; esimerkiksi useimmat pankit tarjoavat Suomessa mahdollisuutta säästää vaivatta rahastoihin. Rahastoissa on valinnanvaraa osakkeista korkoihin ja kiinteistöistä uusiutuvaan energiaan. Myös ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot ovat oiva vaihtoehto – näillä sijoituksilla voit käydä kauppaa pörsseissä osakkeiden tapaan ja ETF:ien kulut ovat yleensä rahastoja matalampia. Suomessa voit kuukausisäästää ETF-rahastoihin Nordnetillä; minimisijoitus kuukausisäästössä on 50 kuussa ja lisäksi veloitetaan 2,5 €:n palvelumaksu.
Osakkeet. Keskimäärin osakkeita ei kannata ostaa aivan pienillä summilla: osakevälittäjät Suomessa vaativat yleensä noin 3 – 10 euroa osakekaupasta välityspalkkiota – näin ollen 100 euron osakkeiden ostosta menisi vähintään 3 % kuluina välittäjälle! Nordea tosin tarjoaa vain 1 %:n välityspalkkion pohjoismaiden pörssien alle 800 euron kaupoissa, mikä kannustaa sijoittamaan pienemmilläkin summilla.
Kiinteistöt. Kiinteistösijoittaminen vaatii keskimäärin enemmän pääomia – useimmat kiinteistöt ja asunnot maksavat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla reilusti yli 100 000 euroa. Velkavipua käyttämällä tällaisiin sijoituksiin käytännössä vaaditaan useita kymmeniä tuhansia euroja säästöjä sinulta, joten aivan pienillä pääomilla ei kiinteistöihin pääse käsiksi. Kiinteistöihin voit kuitenkin sijoittaa myös erilaisten alustojen avulla pienemmillä; esimerkiksi Estateguru ja Housers antavat sauman tienata kiinteistöillä.
Korot. Korkopuolella on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja sekä pienemmän että isomman budjetin omaaville sijoittajille. Matalilla panostuksilla pääset esimerkiksi erilaisille talletustileillä, joilta ei ole välttämättä ole edes minimisijoitusvaatimusta. Myös korkorahastoihin ja ETF-rahastoihin voit sijoittaa jopa pienehköillä summilla esimerkiksi valtion velkakirjoihin tai yrityslainoihin. Koroissa yksittäiset joukkovelkakirjalainat ovat haastavia aloittavalle sijoittajalle; ne vaativat usein 100 000 euron minimisijoituksen ja niiden tarjonta on vaikeasti saatavilla tavallisille sijoittajille.
Ota sijoittamisen aloitus haltuun videoltani!
Sijoittaminen 2024 - alkuvaiheet yhteenvetona
Isoa kuvaa katsellessa löytyy useita keinoja, miten aloittaa sijoittaminen 2024; niihin sisältyvät erityisesti sijoittamisen aloittaminen mahdollisimman varhain, sijoitustyylin valinta, oman riskinsietokyvyn määritys ja budjetin kokoluokka. Suurin vinkkini on yksinkertaisesti; lähde sijoittamaan säännöllisesti miettimällä omia pitkän ajan tavoitteistasi. Sillä tavalla motivaatiosi pysyy vireessä suhdanteessa kuin suhdanteessa!