Kaaosteoria

Suurimmat virheeni sijoittajana

Olen ollut jo vuosikymmeniä mukana sijoittamisen matkalla ja yllättäen useita vakavia mokiakin on tullut tehtyä tämän kuoppaisen reitin varrella. Seuraavaksi kerron sinulle ne suurimmat virheeni sijoittajana; mukana ovat mm. väärät olettamukset, liika ahneus ja tappioiden välttely. Toivottavasti saat näiden virheiden käsittelystä ymmärrystä omaan sijoittamiseesi – älä toista turhaan virheitäni!

Väärät olettamukset

Sijoittajana voi hommat kosahtaa isomman kerran, jos tekee sijoituspäätöksensä väärien olettamusten pohjalta. Itselle kävi tällä tavalla vuonna 2013 ja tapahtuma liittyi Bitcoiniin, mikä ei vielä siinä vaiheessa ollut noussut suuren yleisön huomioon. Sattumalta tutustuin tähän ensimmäiseen julkaistuun kryptovaluuttaan kirjan kautta ja ahmin sen opuksen nopeasti kiinnostuneena – ei tälläistä vanhan rahajärjestelmän haastajaa ollut missään aikaisemmin ja tälläisellä olisi voinut olla hyvinkin potentiaalia pitkällä välillä.

Mieleeni tuli kuitenkin sinänsä ihan perusteltu kysymys: mikä estäisi jotain muuta yhteisöä luomasta Bitcoinia edistyksellisempää, monikäyttöisempää ja energiatehokkaampaa vaihtoehtoa? Ennakoin jo siinä vaiheessa että muita kryptovaluuttoja tultaisiin perustamaan ja useissa niissä tarjottaisiin juuri niitä ominaisuuksia, mitä Bitcoinista sillä hetkellä puuttui – parempaa skaalattavuutta, alustana toimimista ja tehokasta energiataloutta.

Toukokuussa 2013 minulla oli varaa sijoittaa 1000 euroa johonkin kohteeseen ja siinä kohtaa toukokuussa 2013 yhden Bitcoinin arvo oli noin 100 euroa. Jätin oman olettamukseni mukaisista Bitcoinit ostamasta, sillä pähkäilin siinä kohtaa että jokin vielä parempi krypto lyö sen laudalta ja laitoin tonnin sen sijaan Nesteen osakkeeseen osinkoja tuottamaan. 

Myöhemmin Bitcoinin arvo nousi räjähdysmäisesti ja jos olisin laittanut tonnin aikoinaan Bitcoiniin, sijoituksen arvo olisi nykyään noin 220 000 euroa! Myöhemmin olen oppinut, että iso osa Bitcoinin suotuisasta on tullut suuresta luottamuksesta siihen sijoittajien ja instituutioiden osalta. Bitcoin nähdään turvallisena kullan kaltaisena arvonsäilyttäjänä ja sen lohkoketjun turvallisuutta pidetään yhtenä tasokkaimmista kaikkiin kryptovaluuttoihin vertailtaessa.

Oma virheeni Bitcoinin suhteen johtui erityisesti liian vähäisestä tietämyksestä; olisi pitänyt vain perehtyä vielä paremmin Bitcoinin ominaisuuksiin ja mahdollisuuksiin, mutta ihan omaa laiskuuttani ja keskittymiskyvyn puutettani siirryin siinä kohtaa tutkimaan muita sijoituskohteita. 

Tästä virheestä olen oppinut ennen kaikkea siis perehtymään uusiin mahdollisiin sijoituskohteisiin huolella – sijoittaminen onnistuu parhaiten kun tuntee sijoitusten ominaisuudet, luvut ja tulevaisuuden skenaariot kuin omat taskunsa!

Ahneus

Ahneutta pidetään yhtenä kuolemansyntinä ja toinen virheeni sijoittajana aiheutui juuri tästä ikävän yleisestä ja tuhoisasta asiasta. Tälläkin kertaa mokat tapahtuivat kryptoihin liittyen – suuret tuottomahdollisuudet pettivät silmissäni takana häämöttävät massiiviset riskit.

Liiallisen nopean tuoton tavoittelu liittyi legendaariseen BitConnectiin – kyseessä oli kryptovaluuttapalvelu, mikä mahdollisti jopa noin 1,5 %:n päivätuoton sijoitetulle pääomalle. Katselin palvelusta kertovia erilaisia asiakkaiden videoita YouTubesta, joista huomasin että sijoittajat saivat oikeasti kotiutettua tuottojaan tileille. Lisäksi Bitconnect oli ollut siinä kohtaa toiminnassa jo muutaman vuoden, joten uskalsin laittaa pienen summan (1000 euroa) tähän palveluun.

Noin reilun kuukauden sain Bitconnectilta hyviä tuottoja ja laitoin kaikki saamani tuotot takaisin palveluun kasvamaan korkoa. Sitten yksi yö vartiokierrokseni tauolla pysähdyin katselemaan päivän tuottoja ja huomasin että palveluun ei ole pääsyä. Seuraavien viikkojen aikana selvisi, että iso osa varoista oli hävinnyt ja viranomaiset pitivät BitConnectia Ponzi-huijauksena eli firmana, missä myöhemmin palveluun mukaan tulleet sijoittajat maksavat ensimmäisten sijoittajien saamat ruhtinaalliset tuotot.

Itse en saanut Bitconnectilta takaisin juuri mitään menetetyistä varoistani ja siitä lähtien olen välttynyt laittamasta varojani mihinkään vastaavanlaisiin projekteihin.

 

Turha ahneus on ollut eräs virheeni sijoittajana
Turha ahneus on ollut eräs virheeni sijoittajana

Tappioiden välttely

Ihmisen kokema tuska tappiosta on keskimäärin suurempaa kuin vastaavan kokoisesta voitosta koettu onnellisuus. Ei siis välttämättä ole ihme, että minäkin kompastuin sijoitusurani alkumetreillä tähän klassiseen sijoittajan virheeseen. Tällä kertaa virhe tapahtui osakkeisiin sijoittamisessa ja kyseessä oli suomalainen turva-alan yritys Turvatiimi.

Kyseessä oli mielenkiintoinen yritys kasvavalla turvallisuusalan sektorille ja ajattelin kotimaisella turva-alan firmalla olevan oivia mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaa tuottavasti. Ostinkin Turvatiimin osaketta ensin 1000 eurolla sen pörssiin listautumisen vuonna 2015 osakkeen kurssihinnan ollessa 0,52 € ja vielä lisää noin 2000 eurolla seuraavina vuosina laskeneilla kurssihinnoilla (noin 0,36 €). 

En halunnut luopua Turvatiimin osakkeista tappiolla, sillä en halunnut myöntää siinä kohtaa virhettäni ja yrityksen huonoa taloudellista tilannetta. Jossain kohtaa vuonna 2008 hyväksyin kuitenkin karut tosiasiat – tämä firma ei tule olemaan voitollinen pitkiin aikoihin ja siihen mennessä Turvatiimin osakepottini arvo sulisi vielä entisestään. Myinkin sitten kaikki omistamani Turvatiimin osakkeet 0.21 euron kurssilla pois ja en enää sitten koskaan sijoittanut tähän yritykseen myöhemminkään.

Opin tästä tappioiden turhasta välttelystä sen, että on viisaampaa hyväksyä pienet tappiot varhain kuin ottaa vastaan isoa osumaa liian pitkään toivoen asioiden muuttuvan parempaan suuntaan. Lisäksi on tärkeää miettiä aina, voisiko jokin muu sijoituskohde tuottaa paremmin kuin nykyinen mahdollinen salkussa viihtyvä tappioissa möyrivä alisuorittaja?

Suurimmat virheeni sijoittajana

Suurimmat virheeni sijoittajana johtuivat erityisesti vääristä olettamuksista, ahneudesta ja tappioiden välttelystä. Mieluiten olisin ollut tekemättä yhtään näistä mokista, mutta onneksi siinä vaiheessa en pelannut vielä kovin suurilla summilla. Tärkeää on kuitenkin, että olen viisastunut hieman näistä jokaisesta tekemästäni erheestä ja nykyisin en enää tee kovin katastrofaalisia virhearviointeja sijoittamisessani. Taitoni sijoittajana ovat silti vielä pahasti keskeneräiset – aina löytyy jotain pientä viilattavaa matkallani kohti taloudellista riippumattomuutta!

Mitkä ovat sinun suurimpia virheitä sijoittajana – laita omat kokemuksesi rohkeasti jakoon alle! Jos haluat lisäksi keskustella tai kysyä jotain sijoittamiseen tai yrittämiseen liittyvää, niin voit aina laittaa koodia osoitteeseen janne.soikkeli@kaaosteoria.fi 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top