Kaaosteoria

Miten yrityksesi voi erottautua kilpailijoista`?

Yritys voi erottautua kilpailijoista monella tavalla – nouseminen ylös harmaasta massasta helpottaa markkinointia ja myyntiä selvästi. Yrityksesi erottautumiseen on olemassa lukuisia keinoja, joista tässä artikkelissa tulee sinulle tutuksi mm. erikoistuminen kapealle sektorille, luova markkinointi ja jakelukanavissa erottautuminen.

Erikoistu kapealle sektorille

Eräs parhaista tavoista, miten yritys voi erottautua kilpailijoistaan, on erikoistua kapealle sektorille eli nicheen. Tällä tavalla voit luoda  todellista arvoa asiakkaillesi tarjoamalla juuri pieneen valikoituun kohderyhmään suunnattuja palveluita ja tavaroita. Lisäksi posiitiivisena puolena kapealla sektorille erikoistumisessa on myös vähäisempi kilpailu – erityisesti suurimmille kilpailijoille voi olla pienelle markkinalle mukaan tulo hyödytöntä, koska mahdolliset tuotot eivät olisi tarpeeksi suuria.

Sopivan nichen löytäminen. Juuri sinun makuusi sopivan kapean sektorin liiketoimintamahdollisuuden onnistuu seuraavilla Hubspotin blogipostauksen kätevillä vinkeillä:

  1. Mieti omia intohimon ja kiinnostuksen kohteitasi
  2.  Tunnista asiakkaidesi ongelmat ja tarpeet
  3. Tutki kilpailijoita
  4. Määrittele nichesi ja sen kannattavuus
  5. Testaa tuotteesi tai palvelusi

Markkinoi luovasti

Yrityksesi pystyy nousemaan harmaasta massasta esille myös luovan erottuvalla markkinoinnilla – jäät varmasti paremmin yleisön mieleen rohkeammalla ja räväkämmällä otteella markkinointiin. Luova markkinointikin lähtee liikkeelle asiakkaidesi tuntemisesta; ota siis aluksi tarkasti selville asiakkaidesi kokemista ongelmista ja tarpeista. Sen jälkeen tutki, mitä mediakanavia ihanneasiakkaasi mieluiten käyttävät ja panosta markkinointikampanjasi näihin tuottoisempiin kanaviin. Viesti markkinoinnissasi selkeän johdonmukaisesti tarjontasi eroavaisuuksista muihin kilpailijoihin ja kerro suoraan mitä mahtavia etuja tuotteillasi tai palveluillasi on asiakkaidesi elämään annettavana!

Erottaudu jakelussa

Yritys voi erottautua kilpailijoista myös erottautumalla jakelussa – hyvä esimerkki on ruoan kotiinkuljetus, mikä on voimakkaasti yleistynyt Suomessa osittain koronan vaikutuksesta. Ruokaa voidaan tuoda kotiin monipuolisesti Suomessa esimerkikisi pakettiautoilla tai roboteilla  ja maailmalla jo dronien avustuksella! Voit uudella tavalla jakaa tuotteitasi antaa asiakkaillesi selkeää hyötyä kilpailijoihisi verrattuna – mieti siis tarkkaan, miten alallasi tehdään asiat juuri nyt ja millä saisit aikaan suuren muutoksen luovemman jakelun ansiosta?

Miten yrityksesi erottautuu muista?

Ratkaise ongelmia

Myös erilaisiin  ongelmiin ratkaisun löytäminen on erittäin tehokas tapa yritykselle hankkia lisää tyytyväisiä asiakkaita. Voit löytää sopivia ongelmia ratkottavaksi ainakin kahdella erilaisella tavalla; asiakkaitasi kuuntelemalla ja etsimällä ongelmia.

 Kuuntele asiakkaitasi. Avainasemassa ongelmien ratkaisussa on aluksi pureutua tarkasti asiakkaiden kokemiin merkittäviin ongelmiin, jotta tiedät ne kaikista tärkeimmät asiakkaiden kipupisteet. Hyviä tapoja kerätä tietoa asiakkailtasi ovat esimerkiksi erilaiset kyselyt ja live-chatit. Kerättyäsi tarvittavan määrän dataa merkittävistä ongelmista, valitse ne liiketoimintasi kannalta kaikista tärkeimmät ja ratkaise nämä ongelmat asiakkaidesi eduksi.

Etsi ongelmia. Voit myös aktiivisesti etsiä ongelmia laajemmalla näkemyksellä – esimerkiksi saattaa olla hyvä alku miettiä massiivisia megatrendejä ilmastonmuutoksesta digitaalisaatioon ja napata sieltä jokin yksittäinen merkittävä ongelma ratkaistavaksi. Sopivan ongelman olisi mielellään herätettävä innostusta yrityksesi työntekijöissä, taitotason tulisi olla riittävällä tasolla ongelmaan ja ongelman ratkaisulla olisi oltava huomattavaa kaupallista potentiaalia.

 

Tarjoa massiivista arvoa

Yritys voi erottautua kilpailijoistaan erittäin tehokkaasti tarjoamalla massiivista arvoa asiakkaillaan – massiivisella arvolla tarkoitan sellaista hykerryttävän hyvin asiakkaalle toimivaa voittavaa tarjousta, mitä asiakas ei vaan voi jättää käyttämättä sen suomien loistavien etujen vuoksi. Massiivista arvoa voit luoda esimerkiksi kouluttamalla asiakkaitasi, tarjoamalla uniikkia palvelua tai tuotetta sekä hyödyntämällä kanta-asiakasohjelmia.

Kouluta asiakkaitasi. Oiva väylä massiivisen arvon tarjoamiseen on kouluttaa asiakkaitasi mahdollisimman monipuolisesti palveluidesi tai tuotteidesi aihepiireihin liittyen. Oivallisia tapoja kouluttaa ovat esimerkiksi videot, webinaarit, blogipostaukset ja e-kirjat, joilla pystyt tekemään mm. syvällisiä oppaita tuotteidesi ja palveluidesi käyttöä varten ja toisaalta antamaan yleisempiä vinkkejä asiakkaidesi parhaaksi.

Tarjoa uniikkia palvelua tai tuotetta. Vaativa, mutta potentiaalisesti erittäin tuottoisa keino antaa massiivista arvoa on tarjota jotain täysin ennenkuulumatonta palvelua tai tuotetta. Tälläisen tekeminen vaatii yleensä runsaasti aikaa, luovuutta ja määrätietoisuutta onnistuakseen – mieti aluksi jotakin potentiaalista uniikkia tuotetta tai palvelua, tutki sitten kilpailijoitasi saadaksesi ideoita toteutukseen ja tee sitten sinnikkäästi töitä kaikista mahdollisista vastoinkäymisistä huolimatta. Muista lopuksi että täysin uniikkikin tuote tai palvelu vaatii reipasta markkinointia menestyäkseen – mestariteostakaan ei löydetä piilosta!

Hyödynnä kanta-asiakasohjelmia. Myös erilaiset kanta-asiakasohjelmat ovat loistava tapa tiivistää suhdettasi asiakkaisiisi – tällä tavalla pystyt palkitsemaan asiakkaitasi uskollisuudesta yritystäsi kohtaan. Asiakkaillesi voit antaa kanta-asiakasohjelmallasi esimerkiksi erilaisia alennuksia ja lahjoja perustuen esimerkiksi asiakkaiden tekemiin ostoihin tai jäsenyystasoihin. Ole luova antamiesi etujen suhteen – yrityksesi brändi saa loistetta enemmän legendaarisen uniikeilla hyödyillä!

Yrityksen erottautuminen päätepysäkillä

Yritys erottautuu kilpailijoistaan siis lukuisilla tavoilla – oikeastaan vain luovuus on rajana! Erityisen passeleita keinoja erottautumiseen ovat erikoistuminen kapealle sektorille, luova markkinointi, erottautuminen jakelussa, ongelmien ratkaisu ja massiivisen arvon tarjoaminen. Näistä   löydät varmasti itsellesi juuri sopivamman keinon erottautua yritykselläsi kaikista muista vaihtoehdoista!

Mitä pidit tästä kirjoituksesta, hyvä lukijani? Kerro ihmeessä oma rehellinen kantasi aiheeseen – suora palaute on aina paikallaan. Toivottavasti sait tästä postauksesta jotain hyödyllistä käyttöösi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top