Kaaosteoria

Miten vähentää työntekoa ja ansaita enemmän

Moni meistä on varmasti pohtinut, miten vähentää työntekoa ja samalla ansaita enemmän? Tämä asia on merkityksellinen erityisesti firettäjien keskuudessa, mutta myös yleisessä ilmapiirissä on näkynyt hieman liikehdintää vapaamman elämän kaipuuseen. Tässä kirjoituksessa jaan sinulle toimivimpia keinoja työnteon vähentämiseen ansaitsemalla enemmän – less is more!

Keskity työhösi

Laadukas työ onnistuu parhaiten todellisella keskittymisellä työhösi – voit tässä tapauksessa päästä flow-tilaan, jolloin pystyt suorittamaan paljon asioita vaivattoman tuntuisesti. Keskittyminen ei ole aina helppoa nykyisessä avokonttorien ja jatkuvien ärsykkeiden tulvassa; apua löydät mm. rauhallisesta työympäristöstä, digitulvan patoamisesta ja meditaatiosta.

Rauhoita työympäristösi.  Yleensä keskittyminen onnistuu parhaiten suhteellisen hiljaisessa ympäristössä – siksi usein avokonttorit ovat keskittymistä vaativan työn kannalta vaikeita ympäristöjä. Käytä mahdollisuuksien mukaan työpaikkasi vetäytymistiloja (äänieristetty työskentelytila) todellista keskittymistä vaativissa tehtävissä tai kuulokkeita estääksesi epätoivottujen äänien häiritsemistä keskittymistäsi. Myös etätyö voi olla erinomainen ratkaisu keskittymiseen, jos pystyt siellä luomaan rauhallisen työympäristön.

Patoa digitulva. Jatkuvat  digitaaliset ärsykkeet tai keskeytykset ovat varsinaisia keskittymisen vihollisia – jokainen tarpeeton sähköpostin vilkaisu tuhoaa armottomasti tehokkuuttasi päivän mittaan. Kannattavampaakin onkin laittaa keskittyessäsi vaativiin tehtäviin sulkea kaikki mahdolliset tarpeettomat ilmoitukset ja laitteet, jotta saisit kaiken mahdollisen irti omasta maksimikapasiteetistasi. Maailma ei kaadu, jos et heti vastaa jokaiseen sähköpostiin tällä sekunnilla!

Meditaatio. Loistava tapa kohentaa keskittymiskykyä on meditoida – sen avulla on mahdollista saada mielesi kirkkaammaksi, jolloin olet todella läsnä ajattelussasi ja teoissasi. Meditaatio onnistuu tarvittaessa nopeasti –  jo 10 minuuttia päivittäin auttaa sinua jo selkeästi eteenpäin! Sopivia meditaatioharjoituksia voit löytää ilmaiseksi runsaasti esimerkiksi YouTubesta ja maksullisista vaihtoehdoista parhaasta päästä on Headspace, missä on valtavasti keskittymistä kehittäviä mindfulness-harjoitteita.

Hanki useita tulonlähteitä

Voit vähentää työntekoa ja ansaita enemmän myös hankkimalla useita erilaisia tulonlähteitä – passiivinen tulo on tässä asiassa avainasemassa. Passiivinen tulohan tarkoittaa käytännössä työn tekemistä kerran ja tuottojen saamista sitten passiivisesti ilman suurempaa työskentelyä. Tällä tavalla sinun ei tarvitse työskennellä niin paljoa, mutta tulosi kasvavat vähitellen lisätessäsi uusia passiivisen tulon lähteitä talouteesi.

Sijoittaminen. Alkuun passiivisen tulon kerääminen sijoittamalla on hidasta, jos sinulla ei alkuun ole suuria pääomia laittaa kasvamaan korkoa. Vuosien kuluessa kuitenkin on mahdollista saavuttaa huomattavia tulovirtoja, jos erityisesti sijoitat keräämiäsi tuottoja uudelleen kannattaviin kohteisiin. Käyttökelpoisia keinoja napata passiivista tuloa sijoittamalla ovat esimerkiksi osingot, asuntojen vuokraus, korkosijoittaminen ja kryptovaluutoilla tienaaminen. Tutustu kattavasti näihin sijoittamisen muotoihin tältä sivultani!

Yrittäminen. Toinen väylä napata passiivisia tulovirtoja on yrittäminen – alkuun työtä on yleensä tehtävä selkeästi enemmän kuin sijoittamisessa, mutta toisaalta voit ansaita paljon nopeammin suurempia tuloja yrittämisellä. Erityisen mallikkaita tapoja ansaita yrittämisellä ovat erilaiset digitaaliset tuotteet ja palvelut; niiden valmistuskustannukset ovat suhteellisen matalat ja voit myydä näitä asioita käytännössä rajattomasti kulujesi pysyessä kuitenkin samalla tasolla. Tunnetun toimivia digitaalisia tuotteita ja palveluita ovat esimerkiksi e-kirjat, verkkokurssit, sovellukset, affiliate-markkinointi, dropshipping ja NFT-taide.

Miten vähentää työtä ja ansaita enemmän
Keskittyminen, useat tulonlähteet, taitava laskuttaminen ja selkeyttäminen avainasioita vapaampaan elämään!

Laskuta taidolla

Kannattaako tehdä töitä tuntiveloituksella – silloin sinulle maksetaan käyttämäsi ajan perusteella  ja tehokkuutta on tässä mallissa vaikeaa lisätä. Usein onkin viisaampaa laskuttaa asiakkaitasi jollain etukäteen sovitulle kiinteällä korvauksella; esimerkiksi toistuva maksumalli (esim. Netflix ja Spotify) tai projektikohtainen veloitus ovat erittäin toimivia laskutusmalleja.

Kiinteän korvauksen laskutustavan hyödyt. Jos laskutat asiakkaitasi kiinteän korvaukseen perustuen, pystyt ennakoimaan hyvin tulevia tulovirtojasi – toistuvat kuukausittaiset maksut tekevät liiketoiminnastasi vakaampaa ja hallittavampaa. Lisäksi tekemäsi työ ei enää perustu ajankäyttöön, joten voit helpommin tehdä sitä vapaasti omalla aikataulullasi ja säästää aikaa esimerkiksi tehostamalla omaa työtäsi tai ulkoistamalla alihankkijoille. Myös asiakkaasi hyötyvät kiinteästä korvauksesta; he tietävät jo etukäteen, minkä verran maksavat käyttämistään palveluista ja lisäksi asiakkaat voivat hankkia palveluitasi pienellä alkukynnyksellä ilman suuria rahallisia panostuksia. Kaiken tämän seurauksena myymiesi palveluidesi kysyntä kohoaa mitä todennäköisemmin!

Selkeyttä peliin

Huomattava osa työajasta voi kulua todella vääriin asioihin; tarpeettomiin tehtäviin, huonoihin työkaluihin tai kaiken mahdollisen tekemiseen itse ilman apua. Voit kuitenkin näistä työelämän ankeista riippakivistä eroon asettamalla itsellesi sopivia tavoitteita, hyödyntämällä toimivimpia työkaluja ja ulkoistamalla muille ydinosaamisesi ulkopuoliset tehtävät.

Aseta tavoitteet. Eksyneenä kaikki toiminta muuttuu vaikeaksi – sinun on löydettävä omat Pohjantähtesi, jotta askeleesi olisivat varmat ja täynnä toivoa paremmasta. Määrittele aluksi, missä olet juuri nyt ja mitkä ovat tavoitteesi pitkällä välillä. Seuraavaksi jaa matka näihin tavoitteisiin pienempiin etappeihin, joita voisit saavuttaa kohtuullisen nopealla aikataululla. Aloita sitten työsi kohti näitä tärkeimpiä ja mittaa niiden tuloksia säännöllisesti. Hyvä kikka on myös jokainen työpäivä ottaa tavaksi päättää korkeintaan kolme tärkeää tavoitetta sille päivälle – tällä tavalla pysyt mallikkaasti oikealla tiellä!

Hyödynnä parhaita työkaluja. Työnteko voi  muuttua tuskaiseksi tarpoamiseksi vetisellä suolla kehnoilla työvälineillä – nykyaikana on onneksi tarjolla valtavasti tehokkuutta lisääviä työkaluja ketteristä ohjelmistoista ergonomisiin työtuoleihin. Erityisesti suosittelen automatisointia lisääviä ohjelmistoja – sellaisten avulla esimerkiksi taloushallinta ja markkinointi hoituvat huomattavasti helpommin, jolloin säästät selkeästi aikaa ja rahaa muihin asioihin. Panosta myös työergonomiaan; pienet satsaukset laadukkaisiin työvälineisiin palkitaan paremmalla ololla ja vähemmillä terveyden ongelmilla.

Ulkoista. Kaikkea mahdollista työhösi liittyvää ei kannata aina tehdä itse – ulkoistamalla muille voit keskittyä itse kaikista olennaisimpiin tehtäviin ja antaa muut operaatiot alihankkijoiden kontolle. Tällä tavalla säästät huomattavasti aikaa ja voit luoda enemmän lisäarvoa vaativimmissa työtehtävissä. Esimerkiksi taloushallinnassa, asiakaspalvelussa ja markkinoinnissa on viisasta usein hyödyntää ulkoistusta tehostaaksesi toimintaasi – Suomessa erinomaisia vaihtoehtoja ovat taloushallinnon puolella Accountor ja Rantalainen, asiakaspalvelussa Dial Ok ja Barona sekä markkinoinnissa WDS ja Harva Marketing.

Miten vähentää työntekoa päätöspysäkillä

Voit vähentää työntekoa ja ansaita enemmän monella tavalla; tärkeitä pointteja ovat siis erityisesti työhön keskittyminen, useat tulonlähteet, taitava laskuttaminen ja selkeyden korostaminen. Toivottavasti sait tästä kirjoituksestani jotain ideantynkää omaan elämääsi ja laitat asioita tapahtumaan! 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top