Kaaosteoria

Miten löydät timantin liikeidean?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hyvä liikeidea on yritystoiminnan lujaa ydintä – liikeidea viestii, kuinka toteutat liiketoimintaasi käytännössä. Löytämällä ja suunnittelemalla laadukkaan liikeidean voit perustaa yrityksen kestävälle pohjalle, minkä mukaan on hyvä aloittaa yrityksen toiminta.

Tässä artikkelissa saat selville esimerkiksi, mitä liikeidea oikeastaan tarkoittaa. Sen lisäksi saat kirjoituksestani erilaisia vinkkejä, kuinka voit löytää itsellesi laadukkaan ja kannattavan liikeidean – todellisuudessa liikeidean voi löytää melkein mistä vaan!

Mitä liikeidea tarkoittaa?

Liikeidea kertoo syyn yrityksen perustamiseen – se vastaa kysymyksiin mitä, kenelle ja miten? Mitä tuotteita tai palveluita tarjoat kohdeyleisöllesi, kenelle tarkkaan ottaen suuntaat tarjontaasi ja miten aiot tuottaa ja toimittaa tuotteesi tai palveluitasi käytännössä? Kokonaisuutena liikeidea siis kertoo yrityksen luonteen ja toimintamallin hyvin ytimekkäässä muodossa.

Millainen on hyvä liikeidea?

Hyvä liikeidea on selkeän voimakas perusta yritykselle, joten sen löytämiselle kannattaa ehdottomasti uhrata aikaa – kerran oivallisesti pähkäilty laadukas liikeidea voi helposti auttaa sinua pääsemään helpommalla myöhemmin, kun sinun ei tarvitse paikata jatkuvasti uusia reikiä pohjassa!

Suuri kasvupotentiaali. Hyvällä liikeidealla on mieluiten mittava kasvupotentiaali tulevaisuudessa; on huomattavasti helpompaa tehdä kannatettavaa liiketoimintaa kasvavalla toimialalla kuin taantuvalle aurinkonlaskuun pimenevällä sektorilla. Kasvavan toimialan lisäksi kasvua voit saada laajentamalla tuote- tai palveluvalikoimaasi ja hyödyntämällä uusia markkinointikanavia – esimerkiksi digitaalisissa tuotteissa ja palveluissa liiketoiminta globaalisti onnistuu nykyään pienillä kuluilla ja isoilla skaalautumiseduilla.

Erottautuva. Laadukas liikeidea auttaa yritystä eroamaan selkeästi jollakin tavoin muista kilpailijoista; esimerkiksi uudenlaiset tuotteet tai palvelut, omaperäinen brändi tai uudenlainen jakelutapa ovat esimerkkejä erottautumisesta. Selkeä uniikkius usein myös helpottaa katteiden nostamista korkeammalle tasolle tavanomaisempiin kilpailijoihin verrattuna.

Ratkaisee ongelmia. Usein voit löytää mallikkaan liikeidean arjessasi tai työssäsi kohtaamista ongelmista, mitkä selkeästi kaipaisivat ratkaisua. Jos tälle kyseisen ongelman ratkaisulle löytyy tarpeeksi kysyntää ja kykenet selvittämään ratkaisuhaasteen läpi kunnialla, on kyseessä yleensä todella potentiaalisen yrityksen merkki. Ihmisten todellisiin ongelmiin vastaaminen laadukkailla ratkaisuilla tuo nimittäin kaivattuja maksavia asiakkaita yrityksellesi!

Kannattavuus olennaista. Hyvä liikeidea vaatii tietysti riittävää kannattavuutta – on pystyttävä suunnittelemaan ja laskemaan realistisesti, voiko yrityksesi jossain kohtaa tuottaa voittoa. Erityisesti yrityksen tähtäämän markkinan tulisi olla riittävän suuri, jotta olisi mahdollista kannattavaan liiketoimintaan. Lisäksi suosittelen suunnittelemaan tarkan realistista budjetin tuloineen ja menoineen, jotta saisit oikean kokonaiskuvan yritysideasi kannattavuudesta pitkällä välillä.

 

Millainen on hyvä liikeidea?
Suuri kasvupotentiaali, erottautuminen ja oiva kannattavuus ovat hyvän liikeidean tunnusmerkkejä.

Miten löydät liikeideoita?

Hyvän liikeidean keksiminen voi monelle meistä tuntua alkuun haastavalta, mutta asian ratkaisuun on onneksi olemassa monia käyttökelpoisia keinoja. Näihin ideoita itsellesi luoviin tapoihin kuuluvat mm. säästöjen luominen, ongelmien ratkaiseminen, elämän helpottaminen, muiden ideoista oppiminen ja tarpeisiin vastaaminen.

Luo säästöjä

Kukapa meistä ei haluaisi säästää rahoja – edes jossain asiassa? Jos siis pystyt antamaan ihmisille keinon supistaa menoissaan, voit luoda jo hyvin tälle pohjalle oman yrityksesi. Esimerkiksi aurinkoenergiaratkaisujen myynti voisi auttaa kuluttajia vähentämään menojaan – kalliita sähkön siirtomaksuja tarvittaisiin vähemmän ja toisaalta aurinkoenergialla voitaisiin luoda kätevästi energiaa sähköautolle, jolloin sähköauton käyttö tulisi samalla kannattavammaksi valinnaksi kulujen puolesta!

Voit keksiä ihmisille säästömahdollisuuksia lähes loputtomasti – itse henkilökohtaisesti pidän kaikista potentiaalimpina mahdollisuuksina puhtaampaan energiaan siirtymistä, etätyön mahdollistamista, kilpailuttamista, digitaalisia ratkaisujen tarjoamista ja kierrättämistä. Näillä kaikilla on pitkän ajan ajan näkymät erinomaiset, joten ne mahdollistavat kannattavan liiketoiminnan todella kauaskantoisesti ajatellen.

Ratkaise ongelmia

Maailma on täynnänsä ongelmia, joten niihin vastauksia löytämällä voit saada mallikkaan liikeidean. Suosittelen sinua miettimään omassa elämässäsi, mitkä asiat erityisesti harmittavat – usein tälläisiin ongelmiin ratkaisun keksiminen auttaisi myös muita ihmisiä, joten erittäin käyttökelpoinen liikeidea usein ratkaisee yleisesti tunnettuja ikäviä pulmia!

Kannustan tutustumaan megatrendeihin! Isot pitkäaikaiset kehityssuunnat sisältävät aiheita, joissa riittää ongelmia vaikka muille jaettavaksi – esimerkiksi ilmastonmuutos, ikääntyminen ja kaupungistuminen suorastaan vaativat laadukkaita ratkaisuja pitkällä välillä. Nämä ongelmat ovat myös useimmiten globaaleja, joten kehittämällä laadukkaan liikeidean näissä aiheissa voit saavuttaa parhaimmillaan massiivisia tuottoja maailmaa laajasti hyödyttävillä ratkaisuillasi. Halutessasi oppia enemmän megatrendeistä suosittelen sinua tutustumaan tähän artikkeliini aiheesta.

Helpota elämää

Yleisesti ottaen ihmiset haluavat päästä helpommalla – halu vähäisempään työhön ja ajatteluun on useimmilla huomattavan suuri. Näin ollen omaa liiketoimintaasi ajatellen kannattaa pohtia heti alusta lähtien, kuinka teoriassa ja käytännössä autat asiakkaitasi  pääsemään mahdollisimman vähällä vaivalla arjessa ja työssä. Esimerkiksi omaa verkkokauppaasi suunnitellessa on tärkeää tehdä siitä asiakkaalle mahdollisimman helppokäyttöinen selkeydessä ja nopeudessa – kaiken oleellisen on löydyttävä luontevasti ja maksutapahtuma ei saa olla liian monimutkainen!

Nykyään suositut ruoan kotiinkuljetuspalvelut ovat erinomainen esimerkki ihmisten arjen keventämisestä; nopeasti ja mukavasti kotona klikkailemalla saa tarvittavat ruokatarvikkeet kotiin jo suhteellisen kohtuullisilla kuljetusmaksuilla. Asiakas säästää kallisarvoista aikaa ja vaivalta kiertää isoja hehtaarihalleja etsimässä tuotteita ja liikkua liikenteessä.

Myös erilaiset rakennusalan palvelut helpottavat kummasti ihmisten arkea – aivan normi kansalaiset eivät esimerkiksi enää rakenna taloja itse alusta loppuun, vaan erilaisia valmistalopaketit ovat paljon passelimpia ratkaisuja kiireistä elämää viettäville ihmisille. Myös remontoinnissa usein ihmiset haluavat päästä kevyemmällä työllä ja antaa ammattilaisten tehdä työn kotitalousvähennyksen antaen tukea päätökselle.

Opi muiden ideoista

Ei ole kiellettyä ottaa mallia muiden ihmisten ideoita – toiset ovat jo usein kokeneet itse kaiken sen, mihin sinä vasta olet matkalla. Näin ollen sinun ei tarvitse todellakaan keksiä pyörää uudelleen, vaan käyttää jo aikaisemmin hyväksi todettua ideaa oman vielä paremman ideasi lujana pohjana. Kannustan ainakin katsomaan tulevien kilpailijoidesi ideoita, jotta pystyisit havaitsemaan niiden vahvuudet ja heikkoudet; sitten kehität oman liikeideasi vielä kilpailijoitasi parempaan kuosiin! 

Lisäksi on erittäin viisasta ottaa oppia myös aivan eri alojen nerojen ideoista – tällä tavalla voit luoda jopa todella mullistavan liikeidean, millä tavalla saat aikaan aivan uniikin yrityksen tulille! Esimerkiksi arkkitehtuurista, biologiasta tai yksisarvisista voi ottaa hyvin mallikkaasti ideoita vaikka oman kirjasarjan kirjoittamisessa – vain taivas on rajana rohkeille ja luoville tekijöille!

Vastaa tarpeisiin

Ihmisillä on tunnetusti lukuisia tarpeita lähtien välttämättömien ruoan, suojan ja turvallisuuden tarpeista aina korkeampiin rakkauden ja arvostuksen tarpeisiin ja näihin tarpeisiin kyvykkäästi vastaamalla voit luoda pitkäaikaisen kannattavaa liiketoimintaa. Alemman tason välttämättömille tarpeille löytyy aina kysyntää, mutta elintason noustessa myös korkeimmille tasoille on yhä helpompi keksiä merkityksellisiä liikeideoita.

Asuminen esimerkkinä. Ihmisten on asuttava jossain, joten vaatimatonkin majapaikka antaa jo suojaa sääolosuhteilta ja mahdollisuuden nukkua. Hieman suuremmalla panostuksella saadaan turvallisuuden tarpeeseen kohennusta ja lisää yksityisyyttä lisäneliöiden myötä. Korkeammalla luksuskiinteistöjen kohdalla puolestaan vastataan lisäksi kunnioituksen ja itseilmaisun tarpeisiin, joihin voidaan tarjota mitä erikoisempia ratkaisuja asiakkaiden hyväksi.

 

Miten löydät liikeideoita?
Helpota ihmisten elämää, ratkaise omat ja muiden ongelmat ja tee säästämisestä vaivatonta!

Liikeidea tiiviisti kasassa

Hyvä liikeidea on siis mahdollista löytää – se vaatii toki sinulta vaivannäköä, aikaa ja luovuutta, mutta sen avulla voit perustaa yrityksesi vahvalle perustalle kestämään kunnolla tulevaisuuden myrskyt ja mullistukset. Ole siis vahvasti läsnä tässä maailmassa, jotta voit oppia kaikesta kokemastasi ja kehittää sellaisen yrityksen, että vastaavaa ei ole ennen nähty! 

Mitä pidit tästä kirjoituksestani – laita kommenttia alle ja toivon todella, että sait tästä artikkelista jotain hyvää itsellesi oman yrityksesi perustamisen tueksi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös