Kuluttaminen on olennainen osa nykyaikaista elämäntapaamme ja valinnoillamme voimme vaikuttaa voimakkaasti omaan talouteemme, ympäristön tilaan ja yhteiskunnalliseen kehitykseen. Monet omista kuluttamisemme rutiineista ovat muodostuneet vähitellen, joten myös tarvittavat muutokset kannattaa tehdä vähän kerrallaan, jotta uudet rutiinit jäisivät pysyviksi tavoiksi.
Tässä postauksessani saat vinkkejä säästäväisempään ja kestävämpään kuluttamiseen esimerkiksi kierrätyksen, paikallisuuden, energiankäytön ja asumisen näkökulmia pohtien. Kaikki neuvoni eivät taatusti sovi kaikkiin elämäntilanteisiin, mutta jos saat edes hieman apua kuluttamisen suhteen, olen saavuttanut tämän kirjoitukseni tavoitteen!
Kierrättäminen
Useimpia luonnovaroja on maapallolla rajallisen suppea määrä. Kierrättäminen pureutuu juuri tähän niukkuuteen; ei ole yksinkertaisesti enää mahdollista olla käyttämättä uudelleen raaka-aineita, joita saadaan jo valmistetuista tarpeettomista tuotteista. Raaka-aineiden kulutuksen vähentämisen lisäksi kierrättämällä voit saada selkeitä säästöjä omaan talouteesi.
Raaka-aineet hyödynnetään paremmin. Kun materiaalia kierrätetään uudestaan käytettäväksi niihin tuotteisiin, joihin sitä on aikaisemmin käytetty, säästetään huomattavasti energian ja raaka-aineen kulutusta. Tällä tavalla voimme vaikuttaa merkittävästi luonnonvarojen riittävyyteen ja ympäristömme tilaan; kaatopaikoilla vähemmän jätettä ja ilmastonmuutos hidastuu vähentyneen energiankäytön ansiosta.
Silkkaa rahansäästöä. Käyttämällä hyväksi kivijalkakirppareita ja netin mahdollisuuksia (esim. Huuto.net,Tori.fi tai Facebookin kirppari- tai roskalavaryhmät) voit löytää vaivannäöllä omiin tarpeisiisi sopivaa tavaraa ilmaiseksi tai erittäin kohtuullisella hinnalla.
Ei velaksi
Kuluttaminen velaksi on yleensä vahingollista pidemmällä aikajaksolla. Velkaa ottamalla saat tuotteen toki nopeammin käyttöösi, mutta maksat siitä useimmiten selkeästi suuremman kokonaishinnan korkojen ja muiden kulujen vuoksi. Lisäksi velkaantuminen vaikeuttaa omaa taloudellista tilannettasi – säästäminen ja sijoittaminen mutkistuvat huomattavasti, jos kulutusluottoja tai luottokorttivelkoja on runsaasti maksettavana.
Säästä tavoitteisiisi. Jos sinulla on suunnitelmissa esimerkiksi lomamatka vuoden kuluttua, on hyvä säästää sitä varten omalle lomatilille, jolloin et tarvitse turhaan kalliskorkoista lainaa matkaasi. Näin voit reissata hyvillä mielin, kun lomalta palattuasi sinun ei tarvitsisi huolehtia loman kuluista pätkääkään.
Suosi paikallista
Paikallisen tuotannon ja palveluiden käyttäminen tukee monella tavalla kestävää kehitystä. Esimerkiksi logistiikan vähentynyt tarve ehkäisee ilmastonmuutosta hiilidioksidipäästöjen karsimisen ansiosta ja paikallisten palveluiden tuotot investoidaan osin alueen hyväksi.
Kylämme on linnamme. Suosimalla oman lähialueemme pieniä paikallisia toimijoita voimme saada omaleimaisia ja yksilöllisiä laatutuotteita, mitä geneeristen monikansallisten yhtiöiden taholta ei yleensä ole saatavilla. Erityisesti palvelun henkilökohtainen ote, ainutlaatuiset tuotteet ja antoisa sosiaalinen vuorovaikutus ovat tärkeitä syitä käyttää oman kylän palveluita.
Palvelut > tuotteet
Kestävässä kuluttamisessa on oleellista painottaa palveluita tuotteisiin verrattuna. Positiivisia vaikutuksia palveluiden suosimisessa ovat esimerkiksi työllisyys- ja ympäristövaikutukset.
Palvelut työllistävät. Esimerkiksi matkailu- ja ravitsemusala, rakennusala ja kulttuurin palvelut työllistävät suuren osan suomalaisia. Lisäämällä palveluiden käyttöä voit lisätä omalta pieneltä osaltasi suomalaisten työllisyyttä. Monien palveluiden käyttöön voit hyödyntää kotitalousvähennystä, jolloin nimenomaan osa palveluiden kustannuksista huomioidaan verotuksessasi.
Ympäristö kiittää. Kuluttaminen palveluihin säästää luontoamme mm. vähentyneellä raaka-aineiden käytöllä ja energiankulutuksella. Tämän seurauksena jätemäärät ja hiilidioksidipäästöt supistuvat huomattavasti, millä on todella pitkäkantoisen myönteisiä vaikutuksia.
Asuminen
Asuminen on suomalaisissa kotitalouksissa keskimäärin selkeästi suurin kuluerä, joten sitä on viisasta pohtia erityisen tarkkaan. Asunnon sijainti ja koko ovat ehkä kaikista olennaisimpia päätettäviä asioita kuluttamisen suhteen.
Sijainti. Yleensä suurten kaupunkien keskusta-alueilta löytyvät hintavimmat asunnot, joten säästeliäästi ajatteleva yksilö valitsee usein hieman syrjäisemmällä sijainnilla olevan vaihtoehdon. Kokonaiskustannusten ja ajankäytön miettiminen on kuitenkin tärkeää – jos pärjäät keskustassa ilman omaa autoa ja koulu/työmatkasi ei ole pitkä, se voi hyvinkin olla elämänlaadullisesti kannattava valinta.
Itse asustelen parhaillaan Hauholla omakotitalossa ja asunnon kulut ovat noin 800 euroa kuussa ja liikenteeseen hupenee myös noin 800 euroa kuukausittain eli yhteensä kulut ovat 1600 euroa kuussa. Työssä käyn Espoossa ja työmatkaan menee vähintään 1,5 tuntia suuntaansa ja talvisin jopa 2 tuntia. Jos muuttaisimme esimerkiksi Leppävaaraan, saisimme samalla summalla (1600 €) asua uudessa neliössä Leppävaarassa ja töissä olisin pyörällä vartissa. Ehkä sitten joskus paluu näihin maisemiin!
Koko. Pitkään trendi asuntojen koossa on kulkenut Suomessa pienempään suuntaan; siihen ovat vaikuttaneet mm. asumisen kallistuminen ja sinkkutalouksien yleistyminen. Punnitessasi asuntosi kokoa, kannattaa miettiä esimerkiksi sen sopivuutta etätyöhön, parvekkeita ja erilaisten huoneistojen hinnanmuodostusta. Sijoittajat ovat yleensä erityisen kiinnostuneita yksiöistä, joten voit saada pienemmillä neliöhinnoilla kaksion. Etätyöhön kaksio voi sopia paremmin, varsinkin jos jossain vaiheessa uusi kumppani muuttaisi asuntoon kanssasi.
Energiankäyttö
Kuluttaminen taitavan suunnitellulla energiankäytöllä voi tuoda suuria säästöjä ja samalla vaikuttaa ympäristöön kestävällä tavalla. Energiankäyttöön voit vaikuttaa esimerkiksi kehittämällä energiatehokkuutta, vähentämällä veden kulutusta, kilpailuttamalla sähkösopimuksesi ja valitsemalla oikean lämpötilan asunnollesi.
Energiatehokkuutta peliin! Omassa asunnossa voi energiankäyttöä kohentaa lukuisilla tavoilla; esimerkiksi maalämpöpumpulla, ilmalämpöpumpulla, aurinkopaneeleilla tai uusilla ikkunoilla saatat saavuttaa melkoisia säästöjä kuluissasi. Lisäksi asennustöistä saat kotitalousvähennystä ja Aralta energia-avustusta ehtojen täyttyessä.
Veden kulutus. Lisää säästöjä käärit pihistämällä vedestä; suihkussa ei kannata viettää ikuisuuksia ja pesu- ja astianpesukoneita on viisainta käyttää mahdollisimman täyteen ahdettuina. Myös kaikkiin käytettäviin hanoihin kannattaa asettaa veden kulutuksen minimoivat suuttimet.
Sähkön kilpailuttaminen. Sähkön kuluissa kilpailutus on hyödyllistä – erityisesti suoran sähkölämmityksen omakotitaloissa säästöt voivat olla sähköisen messeviä. Pörssihintaiset sopimukset ovat edullisempia, varsinkin jos pystyt yksittäisten hintapiikkien aikana käyttämään mahdollisimman vähän sähköä. Energiaviraston puolueeton Sähkönhinta-sivusto on oivallinen paikka vertailla erilaisia sähkönmyyjiä kannattavalla tavalla.
Oikea lämpötila. Keskimäärin yhden asteen vähentäminen asunnon lämpötilassa tiputtaa sähkömenoja jopa 5 %. Yleensä makuuhuoneelle passeli lämpötila vaihtelee 18 – 20 asteen välillä ja muissa huoneissa 20 – 22 astetta riittää mainiosti.
Liikenne
Liikenteessä kuluttaminen on myös useilla meistä melkoinen eurojen tuhoaja, joten siitä olisi oleellista napsia menoja pienemmäksi. Myös ilmastonmuutokseen voimme vaikuttaa liikenteen valinnoillamme pieneltä osin parempaan suuntaan.
Suosi kävelyä ja pyöräilyä. Yksinkertainen vinkki – aina kun mahdollista, kävely tai pyöräile! Saat kehosi liikkeillä kosolti positiivisia vaikutuksia: säästät reippaasti kuluissasi, pysyt paremmassa kunnossa henkisesti ja fyysisesti ja lisäksi teet selkeitä ilmastotekoja!
Julkinen liikenne. Seuraavaksi paras vaihtoehto liikkumiseen varsinkin tiiviisti asutuilla kaupunkiseuduilla on säästöä hakevilla yksilöillä tietysti julkinen liikenne. Siinä kulut pysyvät kohtuullisina auton omistamiseen verrattuna ja ympäristövaikutuksetkin pysyvät suhteellisen maltillisina. Useimmiten kuukausikortit ja sarjaliput tulevat reippaasti halvemmiksi kertalippuihin verrattuna – myös erilaisia alennuskampanjoita kannattaa tarkkailla tiiviisti.
Auton valinta. Jos kuitenkin elämäntilanteestasi johtuen tarvitset autoa, on hyvä pohtia sopivinta mallia oman talouden ja ympäristön kannalta. Usein autoilun kokonaiskustannukset jäävät pienimmiksi paljon ajetuilla vanhemmilla autoilla, varsinkin jos osaat tehdä itse huoltaa edes osan töistä.
Jos puolestaan haluat vaikuttaa ympäristön tilaan positiivisesti, uudet vähäpäästöiset sähkö-, plug-in hybridit ja kaasuautot ovat oivia vaihtoehtoja autoilevalle kansalle. Erityisesti sähköautojen hintojen ennakoidaan laskevan selvästi seuraavien vuosien aikana, jolloin niistä voi tulla vihdoinkin myös tavallisten palkansaajien menopelejä.
Kilpailuta huollot ja vakuutukset. Sekä auton huollot että vakuutukset on hyvä kilpailuttaa, jotta et suotta makselisi turhia kuluja. Autovakuutuksissa suosittelen pohtimaan vakuutuksen tasoa tarkkaan; millainen taso sopii juuri omaan tilanteeseesi parhaiten ja kuinka paljon valitset omavastuuosuudeksesi. Parhaimmillaan voit saavuttaa lyhyellä vertailulla satojen eurojen vuosihyödyn vakuutuksesi hinnassa, joten pääset kivoille tuntipalkoille!
Kuluttaminen loppuu tähän
Tämän kirjoituksen kuluttaminen loppuu tähän, vielä muutamat lauseet ja se on siinä! Sinulla on kuitenkin vielä kuluttamista edessä monilla erilaisilla osa-alueilla ja voit selkeästi vaikuttaa omilla valinnoillasi rahojesi riittävyyteen, ympäristön tilaan ja yhteiskuntamme elinvoimaisuuteen. Toivottavasti sait tästä postauksesta hiilidioksidista vapaata polttoainetta omaan tekemiseesi ja ajatuksen pätkiä oivaltaviin päätöksiin! Laita kommenttia alle – mitä kuluttaminen merkitsee sinulle?